23/4/11

ΣΤΑΥΡΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ: Το δίλημμα μπροστά στην Ελλάδα του Μνημονίου

Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου
“Μνημόνιο ή χρεωκοπία;”, εξακολουθεί να υποστηρίζει μια χρεωκοπημένη κυβέρνηση μιας χρεωκοπημένης χώρας, την ίδια στιγμή που δεν περνάει μέρα χωρίς να επιβεβαιώνεται η δραματική πορεία της Ελλάδας προς την καταστροφή. Οι “γιατροί” μας, Τρισέ, Μέρκελ και Στρως Καν, αφού πρώτα μας έβαλαν στην εντατική δια του Μνημονίου, μας αφαιρούν τώρα ένα-ένα τα όργανα, ισχυριζόμενοι, μαζί με τον τέταρτο από αυτούς τους άθλιους σωματοφύλακες, την ελληνική κυβέρνηση, ότι έτσι θα μας σώσουν!
Μας αφαίρεσαν πρώτα, σε λιγότερο από ένα χρόνο, το υποτυπώδες κοινωνικό κράτος που αποκτήσαμε σε διάστημα ενός αιώνα. Ετοιμάζονται τώρα να κατακρεουργήσουν το κράτος μας λεηλατώντας ότι έχει απομείνει από τον δημόσιο πλούτο μας. Και θέλουν να ακρωτηριάσουν τον στρατό μας. Πριν μας επέβαλαν εξοπλισμούς για να βοηθάνε τις βιομηχανίες τους, τώρα τους περικόπτουν για να ενισχύσουν τις τράπεζές τους.
Μα υπάρχει άλλη λύση; Ποιος θα σχηματίσει κυβέρνηση; Με ποιό τρόπο θα αντιμετωπίσει η χώρα το χρέος της; Μην έχοντας θετικά επιχειρήματα για να υποστηρίξει την πολιτική της, αυτή η κυβέρνηση ειδικεύεται στην τρομοκράτηση και ενοχοποίηση του ελληνικού λαού και στη δυσφήμηση μιας χώρας, που έχει καταλήξει να σέρνεται, αναξιοπρεπής και προδομένη, στα πόδια της Τρόικας. ¨Ολοι ξέρουμε ότι τα πολιτικά υποκείμενα που διαθέτουμε είναι, στην καλύτερη περίπτωση, ανεπαρκή για την αντιμετώπιση της κρίσης. Αλλά το πραγματικό δίλημμα που έχουμε δεν είναι μεταξύ μιας αμφίβολης σωτηρίας δια του Μνημονίου και της αβεβαιότητας μιας πολιτικής κρίσης. Το πραγματικό δίλημμα είναι μεταξύ της βεβαιότητας του θανάτου με αυτή την κυβέρνηση και με τις πολιτικές του Μνημονίου αφενός, τις αβεβαιότητες και τα ρίσκα της προσπάθειας να βρούμε άλλη διέξοδο, αφετέρου. Το πραγματικό δίλημμα μπροστά μας είναι μεταξύ της βεβαιότητας του θανάτου και της αβεβαιότητας της ζωής. Ποιος θα διάλεγε την πρώτη;
Το πρόβλημα με αυτή την κυβέρνηση δεν είναι μόνο η πολιτική της, είναι η ίδια. Δεν μπορεί να κάνει άλλη πολιτική, δεν έχει την κουλτούρα, τα προσόντα, το θάρρος, την ανεξαρτησία. Η απομάκρυνσή της είναι αναγκαία συνθήκη για τη σωτηρία της χώρας, παρόλο που δεν είναι από μόνη της ικανή. Η πτώση της σημερινής κυβέρνησης ή οι εκλογές δεν θα οδηγήσουν αναγκαστικά σε λύση του προβλήματος. ¨Ετσι όμως που τα καταφέραμε, δεν έχουμε άλλη λύση από το να πληρώσουμε το τίμημα της αβεβαιότητας και της κρίσης, για να βρούμε βασανιστικά μια διέξοδο. Το χειρότερο που μπορεί να μας συμβεί, είναι να προκαλέσουμε την καταστροφή που έχει προδιαγράψει με ακρίβεια το Μνημόνιο. Το καλύτερο είναι να βρούμε τελικά, μέσα από μια σειρά επικίνδυνους και οδυνηρούς σπασμούς ασφαλώς, το δρόμο για να σώσουμε τη χώρα μας.
Η κυβέρνηση προσπαθεί και κατάφερε μέχρι τώρα να κατεβάσει τις δυνατότητες της χώρας στο μέτρο των ανύπαρκτων δικών της. ‘Ότι θέλετε μπορείτε να προσάψετε π.χ. στον Ανδρέα Παπανδρέου και είναι μεγάλες, ιστορικές οι ευθύνες του για το σημερινό μας χάλι. Αλλά μπορείτε να τον φαντασθείτε, έστω και μία στο εκατομμύριο βρε αδερφέ, να χειρίζεται μια τέτοια κρίση με τον τρόπο που την χειρίζεται η σημερινή κυβέρνηση; Μπορείτε να τον φανταστείτε να υπογράφει ότι χαρτί βάζουν μπροστά τους οι υπερατλαντικοί τραπεζίτες και η Μέρκελ; Τον φαντάζεστε να προσυπογράφει μια πολιτική διάλυσης της ελληνικής κοινωνίας και του κράτους, που μετατρέπει την Ελλάδα σε αποικία των τραπεζών και της Γερμανίας, ανήμπορη χώρα απέναντι στις ορέξεις της Τουρκίας, του Ισραήλ και οποιουδήποτε άλλου. Δεν έχει βρεθεί ακόμα η χώρα που μπορεί να είσαι πατριώτης, πολύ περισσότερο σοσιαλιστής, εφαρμόζοντας τις επιταγές του Διεθνιύς Νομισματικού Ταμείου.
Η Ελλάδα δεν είναι όμως τόσο αδύναμη, όσο την παρουσιάζουν οι αδύναμοι. Μια χρεωκοπία της θα προκαλούσε παγκόσμια οικονομική κρίση και θα συγκλόνιζε ολόκληρο το οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης. Κάποτε, ο Ντε Γκωλ εφήρμοσε στην ΕΟΚ την πολιτική της άδειας καρέκλας. Η ΕΟΚ παρέλυσε και οι εταίροι του αναγκάστηκαν να κάνουν ένα συμβιβασμό μαζί του. Η Ελλάδα έχει τεράστια γεωπολιτική αξία. Αντί να κάνει διαρκώς τον δουλοπρεπή πρόθυμο, θα μπορούσε η κυβέρνηση Παπανδρέου να πουλήσει ακριβά τη θέση της χώρας. Δείτε τι κάνει ο Ερντογάν δίπλα, πως έπαιζε το ΝΑΤΟ μια ολόκληρη βδομάδα για τη Λιβύη. Οι ξένοι αισθάνονται ότι μπορούν να κάνουν ότι θέλουν με την Ελλάδα, γιατί η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να μην κάνει τίποτα μαζί τους! Μια Ελλάδα που φτιάχνει συμμαχίες με τον Πούτιν και την Κίνα, μια Ελλάδα που προσπαθεί να συμπήξει μέτωπο των υπερχρεωμένων της Ευρώπης (σε λίγο η μισή ήπειρος θα είναι σε μνημόνιο), θα τη λογάριαζαν πολύ περισσότερο. Κρύος ιδρώτας θα τους έπιανε αν αντιμετώπιζαν έστω και μικρή πιθανότητα είτε να προχωρήσει η Αθήνα σε επιθετική χρεωκοπία, είτε να τους αρνηθεί τον στρατηγικό έλεγχο του χώρου, πόσο μάλλον να τους προσφέρει σε άλλους.
Στο σημείο πούφτασαν τα πράγματα μόνο μια Ελλάδα αποφασισμένη να γίνει Κούγγι, να τους πάρει μαζί της, θα μπορέσει να αμυνθεί. Να ζητήσει αναδιάρθρωση του χρέους της με αξιοπρεπείς όρους και αναθεώρηση των όρων του Μνημονίου. Αυτά όμως, όλοι το ξέρουμε, δεν μπορεί να τα κάνει η παρούσα κυβέρνηση. Και όσο συνεχίζεται η πολιτική του Μνημονίου, τόσο περιορίζονται οι δυνατότητες της χώρας να αποφύγει την τελική, ανυπολόγιστων διαστάσεων καταστροφή.
Konstantakopoulos.blogspot.com
Μια συντομευμένη εκδοχή αυτού του άρθρου δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Επίκαιρα, στις 21.4.2011

8 σχόλια:

  1. Το πρόβλημα αγαπητέ Δημήτρη είναι ότι μια τέτοια προσέγγιση όπως αυτή που προτείνεις –ορθή, στις γενικές της γραμμές και στους διαπραγματευτικούς της προσανατολισμούς– απαιτεί σωστή ανάλυση του διεθνούς συστήματος και ιδιαίτερα της ΕΕ. Εσείς που ευτυχώς βρίσκεστε εκτός πανεπιστημίου δεν γνωρίζετε ότι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα στον ακριβοπληρωμένο χώρο που υποτίθεται ότι υπάρχει για να παράγει ορθολογιστική πολιτική σκέψη και γνώσης θρέφεται ένα πνευματικό τέρας που προκαλεί ποταμούς εισροής ανορθολογικής πολιτικής σκέψης. Δεν θα επεκταθώ καθότι και εδώ δημοσιεύτηκε πρόσφατη ανάλυσή μου (http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/04/1945-1974.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+InfognomonPolitics+%28InfognomonPolitics%29) Σημειώνω μόνο τον κατευνασμό της Τουρκίας εδώ και δύο σχεδόν δεκαετίες και την άκριτη εισδοχή μας στην ΟΝΕ πριν είμαστε έτοιμοι θεσμικά, οικονομικά, τεχνολογικά και πολιτικά. Ο κατευνασμός φέρνει πάντα πόλεμο και ο αφοπλισμός της οικονομίας σου πριν ανταγωνιστείς σημαίνει αυτοχειριασμό. Διέξοδος μάλλον δεν υπάρχει χωρίς καταστροφές.
    Καλή Ανάσταση
    Π. Ήφαιστος www.ifestosedu.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "θρέφεται ένα πνευματικό τέρας που προκαλεί ποταμούς εισροής ανορθολογικής πολιτικής σκέψης"

    Ορθολογικότατη είναι η πολιτική σκέψη που παράγει αλλά εξυπηρετεί άλλη στοχοθεσία.

    Το καλύτερο Παν/μιο του κόσμου, το ΜΙΤ, φτιάχτηκε για να λύσει οικοκομικοκοινωνικά προβλήματα: για να εξυπηρετήσει κάποιους στόχους. Στην Ελλάδα το Παν/μιο λειτουργεί για να εξυπηρετήσει γνωστούς στόχους αυτοϊκανοποίησης και γενικότερης εξυπηρέτησης του βαθεοκρατικού συστήματος. Αυτό σημαίνει ότι είναι εύκολο για κάποια άλλη στοχοθεσία τα προσφέρει κίνητρα συνδιακύμανσης. Όχι μόνο στο Παν/μιο.

    Καλή Ανάσταση.

    Ministre plénipotentiaire

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η αιτία της σημερινής κατάντιας του Ελληνικού κράτους, είναι η πολιτική του Α. Παπαπανδρέου από το 1981.
    Πάρθηκαν τεράστια δάνεια από το κράτος γιά παροχές, διορισμούς, συντάξεις και η χώρα οδηγήθηκε στην οικονομική υποδούλωση μέσω μνημονίου.
    Τώρα έρχεται και η δημογραφική διάλυση από την μόνιμη εγκατάσταση εκατομμυρίων αλλοδαπών μεταναστών-εποίκων.
    Δυστυχώς η χώρα μας καταστρέφεται από πολιτικούς σε εντεταλμένη υπηρεσία.
    Χρειαζόμαστε έναν ηγέτη με εξαιρετικές ικανότητες, Έλληνα Χριστιανό και Ορθόδοξο, αποφασισμένο να θυσιαστεί, γιά να σώση την χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΡΩΤΗ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ συνέντευξη του ανθρωπολόγου Δρα Άρη Πουλιανού (μεταξύ πολλών άλλων: συνιδρυτή Ευρωπαϊκής Ανθρωπολογικής Ένωσης και Πανεπιστημίου Πατρών, Αντιπρόεδρο Παγκόσμιου Ανθρωπολογικού Συνεδρίου, Τόκιο, διοργανωτή 3ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Ανθρωπολογίας, Πετράλωνα Χαλκιδικής-1982), μετά από την αντισυνταγματική και βάρβαρη εκδίωξή του από το Σπήλαιο των ΑΛΤΡΟΥΪΣΤΩΝ Αρχανθρώπων Πετραλώνων Χαλκιδικής και το Ανθρωπολογικό Μουσείο που έφτιαξε ο ίδιος και διηύθυνε αμισθί άψογα με συνεχή κρατικό έλεγχο, αφού δεν υπάρχει διεθνώς άλλος ανθρωπολόγος με τις ικανότητές του:
    http://www.youtube.com/watch?v=jyyMCFBLImU
    (μετά από το 17o λεπτό)
    www.aee.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Καλά τα λέει ο αρθρογράφος. Το ερώτημα είναι ποιος (από τις υπαρκτές πολιτικές δυνάμεις)θα τα κάνει όλα αυτά. Ποιος, εστω, υπόσχεται ότι θα (αποπειραθεί)να τα κάνει. Από τη στιγμή που δεν ξέρουμε κανέναν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οχι, σε καμία περίπτωση το "πνευματικό τέρας" που λέει ο κ. Ηφαιστος, δεν παράγει ορθολογική σκέψη.
    Ο ορθός λόγος, αν είναι πράγματι ορθός, μπορεί να βρεί πολλούς αποδέκτες.
    Καλή Ανάσταση.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μιστ είπε:

    Cher MNinistre Plenipotentiaire,
    Καλή Ανάσταση και στην σύνταξή σου
    (του συντακτικού εννοώ), χάριν συνεννοήσεως:
    " Αυτό σημαίνει ότι είναι εύκολο για κάποια άλλη στοχοθεσία τ α προσφέρει κίνητρα σ υ ν δ ι α κ ύ μ α ν σ η ς,όχι για το πανεπιστήμιο."
    Το συμπέρρασμά σου θα ήταν κατανοητό μετά πασχλινό τσιμπούσι και κρασοκατάνυξη. Υπό συνθήκες νήστειας και νηφαλιότητας
    παρόμοια έκθεση θα σου στοίχιζε άμεση ανάκληση στη Βασιλίσης Σοφίας και παραπομπή σε ιατρικό συμβούλιο. Αν μη και σε υποβιβασμό σε φρουρό της πρεσβείας.
    ΄Ατό όχι βέβαια υπό Δρούτσαν ή Μπακογιάννη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ Μιστ

    Ένα απλό (τ) αντί για (ν) δημιουργεί τόσο μεγάλο διπλωματικό επεισόδιο;

    Δηλαδή έχω άφεση αμαρτιών για το "οικοκομικοκοινωνικά" αλλά όχι για το (τ);

    Καλή Ανάσταση και σε 'σένα!

    Ministre plénipotentiaire

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.