8/4/11

Το UMP άνοιξε τον διάλογο για το Ισλάμ στη Γαλλία

ΠΑΡΙΣΙ. Τον επίμαχο διάλογο για την «ενίσχυση του κοσμικού χαρακτήρα του γαλλικού κράτους» άνοιξε χθες το κυβερνών κόμμα της Γαλλίας, UMP, παρά τη δριμεία κριτική ότι υποκύπτει σε άσκοπη τακτική προσέλκυσης των ακροδεξιών ψηφοφόρων και παρά τους φόβους της ισλαμικής κοινότητας ότι ο δρομολογούμενος «κώδικας εκκοσμίκευσης» θα στιγματίσει δραματικά το Ισλάμ.


Πρωταγωνιστής στη διαμάχη αναδείχθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Ζαν-Κλοντ Γκεάν, ο οποίος αφού προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, μέσα και έξω από το κόμμα, με τη δήλωσή του ότι «οι Γάλλοι δεν νιώθουν πια σπίτι τους», επρόκειτο χθες να παρουσιάσει κατάλογο με 26 ιδέες για την εκκοσμίκευση της δημόσιας ζωής, περιλαμβανομένων προτάσεων για την απαγόρευση θρησκευτικών συμβόλων.

Ενδεικτική του αρνητικού κλίματος είναι η άρνηση του πρωθυπουργού Φρανσουά Φιγιόν να συμμετάσχει στη χθεσινή σύσκεψη του κυβερνώντος κόμματος για το θέμα, όσο και η ανακοίνωση της μεγαλύτερης μουσουλμανικής ομάδας της Γαλλίας ότι μποϊκοτάρει τη συζήτηση.

Η χθεσινή συνάντηση του UMP προγραμματίστηκε καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ενισχυμένη τη γαλλική Ακροδεξιά ενόψει των γενικών εκλογών του ερχόμενου έτους κι ενώ αναμένεται να τεθεί σε ισχύ, στις 11 Απριλίου, ο νόμος που απαγορεύει στις μουσουλμάνες να καλύπτουν το πρόσωπο με το βέλο.

Στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί τον διάλογο, ο κ. Γκεάν υποστήριξε ότι ορισμένες πρακτικές των μουσουλμάνων είναι προβληματικές και πρέπει να εξεταστούν. «Το 1905 υπήρχαν πολύ λίγοι μουσουλμάνοι στη Γαλλία. Σήμερα είναι πέντε έως έξι εκατομμύρια», δήλωσε ο υπουργός σε περιοδεία του στη δυτική Γαλλία. «Αυτή η ανάπτυξη του αριθμού των πιστών και κάποιας συμπεριφοράς τους αποτελεί πρόβλημα», πρόσθεσε. «Είναι προφανές ότι η θέα των προσκυνητών σοκάρει αριθμό συμπατριωτών μας».

Αναλυτής του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Ipsos σχολίασε ότι η προσπάθεια του UMP να υποβαθμίσει, μετά την κριτική που υπέστη, τη χθεσινή συνάντηση του κόμματος, δεν καρποφόρησε, όπως δεν καρποφόρησε και η προσπάθεια προσέλκυσης ακροδεξιών ψηφοφόρων. «Δεν μπορούσαν πια να την ακυρώσουν», τόνισε, αναφερόμενος στην εξέταση των προτάσεων Γκεάν. «Είναι ένα είδος παγίδας που κλείνει γύρω από το UMP»...http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.