3/3/12

Φόβοι για τα γενόσημα φάρμακα


της Ελίνας Γαληνού
Μέσα στο πλαίσιο μεταρρυθμίσεων για την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και υπό τους ήχους ενθουσιωδών επιχειρημάτων του αρμόδιου υπουργού, πέρασε τελικά το ν/σ για τα γενόσημα φάρμακα. Βάσει αυτού, ανοίγει η πόρτα εισόδου αυτών των φαρμάκων που σε πρώτη εκτίμηση, θα βοηθήσουν στην εξοικονόμηση πόρων των ασφαλιστικών ταμείων. Αυτό άλλωστε αποτελούσε τον μεγαλύτερο στόχο του υπουργού, ο οποίος "σκίστηκε" να τον επιτύχει.
Η επιτυχία ενός τέτοιου στόχου όμως, δεν μπορεί να είναι συνάρτηση ενός μόνου παράγοντα. Διότι εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με ένα απλό καταναλωτικό προιόν που ενδεχομένως, υποκαθίσταται εύκολα από ένα αντίγραφό του. Ο παράγων "υγεία", θα έπρεπε να βρίσκεται σε πρώτη προτεραιότητα όταν μιλάμε για φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα, που επιλέγονται για θεραπείες ασθενών! Αυτή η αιτιολογία, αρκεί νομίζω να εξηγήσει γιατί προκλήθηκε τόση αναστάτωση από τους ασφαλισμένους και τον ιατρικό κόσμο... Και επειδή το θέμα δεν είναι ευρέως γνωστό και ενδεχομένως να ευδοκιμήσει παραπληροφόρηση προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση, ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.
Η αλήθεια είναι ότι η φαρμακευτική δαπάνη στη χώρα μας, αποτελεί σοβαρό πρόβλημα που επιβαρύνει τα ταμεία. Η τιμή πώλησης των περισσοτέρων φαρμάκων, είναι υψηλή για πολλούς λόγους. Η εισαγωγή φαρμάκων στην Ελλάδα, έχει μεγάλο προβάδισμα έναντι της εγχώριας παραγωγής (που κι΄αυτή ακόμα περιορίζεται στο φασόν, αφού εμείς δεν αναπτύξαμε παραγωγή ελληνικού φαρμάκου). Πέρα απ΄αυτό, έχει επικρατήσει η πολυφαρμακεία που καθιστά τους ασθενείς μακροχρόνια εξαρτημένους από πολλά φάρμακα, τα οποία όπως πολλοί γνωρίζουν, το ένα τρέφει την κατανάλωση του άλλου. Αυτοί οι παράγοντες που ευδοκίμησαν εδώ και χρόνια στην χώρα, δεν μπορούσαν παρά να ανεβάσουν το κόστος φαρμακευτικών αγωγών, πράγμα που επιβάρυνε σημαντικά τα ασφαλιστικά ταμεία. Το πρόβλημα αυτό είναι γνωστό και βεβαίως, κάποτε έπρεπε να αντιμετωπιστεί.    
Η προώθηση των γενοσήμων όμως, είναι η καλύτερη λύση του;
Ας δούμε κατ΄αρχήν τι σημαίνει "γενόσημο" (generic) και γιατί οι γιατροί, οι οποίοι έχουν τον κύριο λόγο στα θέματα θεραπείας, ανησυχούν τόσο πολύ. Ενα γενόσημο, θεωρείται τυπικά νόμιμο υποκατάστατο ενός αυθεντικού φαρμάκου, γιατί παρασκευάζεται με τις ίδιες προδιαγραφές του αυθεντικού. Η δραστική ουσία είναι ίδια και η διαφορά βρίσκεται μόνο στα έκδοχα και τα υλικά συσκευασίας. Σε πρώτη εκτίμηση λοιπόν, όλα φαίνονται εντάξει για την ασφαλή χορήγησή του, αφού σε μια ενδεδειγμένη θεραπεία, αυτό που μετράει είναι η δραστική ουσία ενώ τα έκδοχα παίζουν δευτερεύοντα ρόλο.
Η αποτελεσματικότητα όμως ενός φαρμάκου, εξαρτάται όχι μόνο από την μορφή των προδιαγραφών του αλλά και την ποιότητα υλικών που έχουν χρησιμοποιηθεί. Οσοι έχουν εμπειρία από φαρμακευτικές βιομηχανίες, θα γνωρίζουν καλά ένα πράγμα. Ο διάβολος, κρύβεται στη λεπτομέρεια  και εδώ η λεπτομέρεια, έχει να κάνει με τα αντιδραστήρια, τον ποιοτικό έλεγχο και την αξιοπιστία των κλινικών δοκιμών.
Εάν γνωρίζουμε αυτά τα πράγματα από τους έσω μηχανισμούς, είναι αδύνατο να κοιμόμαστε ήσυχοι με την μαζική εισβολή γενοσήμων στη ζωή μας. Εάν παραμερίσουμε όσα ακούγονται περί αναλγησίας των εισαγωγέων ακριβών φαρμάκων  ή των φαρμακείων "που θα χάσουν κέρδη", θα καταλάβουμε το πρόβλημα επιστημονικά. Η παρασκευή του φαρμάκου, βασίζεται στη χημεία. Η ομαλή απελευθέρωση της δραστικής του ουσίας μέσα στον οργανισμό με μια συγκεκριμένη συχνότητα-ώστε να επενεργήσει θεραπευτικά-βασίζεται στην αλληλεπίδραση των εκδόχων ουσιών. Τα έκδοχα, μπορούν να είναι διαφόρων ειδών αλλά όχι ίδιας ποιότητας και επεξεργασίας. Εννοείται λοιπόν πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της ποιότητας των εκδόχων στη λειτουργία του φαρμάκου. Γι΄αυτό μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες στην Ευρώπη ή την Αμερική, υποδεικνύουν στους κατά τόπους παρασκευαστές των φαρμάκων τους, συγκεκριμένες ποιότητες εκδόχων και ενίοτε, συγκεκριμένους προμηθευτές που τα διαθέτουν. Σε αρκετές δε περιπτώσεις, ζητείται και δειγματοληπτικός έλεγχος πριν απελευθερωθεί η κάθε παρτίδα φαρμάκου, για να διασφαλίζεται η ποιότητα του αυθεντικού σκευάσματος πριν κυκλοφορήσει.
Αρα, αυτά αποδεικνύουν ότι η παρασκευή φαρμάκου είναι μια εξαιρετικά υπεύθυνη δουλειά, με την οποία δεν πρέπει να παίζουμε. Τα γενόσημα, για να είναι ασφαλή, θα πρέπει να έχουν περάσει "τα σαράντα κύματα", ώστε να χορηγούνται στις θεραπείες. Σκευάσματα-αντίγραφα που παρασκευάζονται σε χώρες όπως το Μπαγκλαντές ή η Ινδία, των οποίων μας είναι άγνωστο το πλαίσιο συνθηκών παρασκευής, ποιοτικού ελέγχου και φύλαξης για ουσίες που χρησιμοποιούνται στη φαρμακοβιομηχανία, δεν μπορεί να τα χορηγήσει ένας ευσυνείδητος γιατρός, ελαφρά τη καρδία. Ο εφησυχασμός που προφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, ο οποίος έχει να κάνει με τις εγκρίσεις αδειών των γενοσήμων, προφανώς βασίζεται σε κάποια στοιχεία, αλλά αυτά είναι μόνο χαρτιά. Την κύρια ευθύνη για το αν ο ασθενής θα θεραπευτεί σε προβλέψιμο χρονικό διάστημα χωρίς να του προκύψουν παρενέργειες ίσως και επικίνδυνες, την έχει κατά το μεγαλύτερο ποσοστό, ο θεράπων γιατρός του. Επειτα, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις φαρμάκων που προσωποποιούνται ως προς συγκεκριμένες δομές ανθρωπίνων οργανισμών, άρα δεν μπορούν να υποκατασταθούν με αντίγραφα. Και πολλά απ΄αυτά τα γενόσημα που θ΄αρχίσουν να εισέρχονται μαζικά στην αγορά, δεν ξέρουμε ούτε την συμπεριφορά τους ούτε τις ιδιαιτερότητές τους.
Μπορεί η ιδέα των γενοσήμων, σε γενικές γραμμές να φαίνεται ότι μειώνει τη φαρμακευτική δαπάνη, αλλά μην καταλήξουμε να "μειώσουμε" και τον πληθυσμό μας από ανθρώπους...  Σε μια ευνομούμενη χώρα του λεγόμενου πολιτισμένου κόσμου, ο παράγων ΥΓΕΙΑ, είναι ανεπίτρεπτο να διαχειρίζεται με προχειρότητα.

10 σχόλια:

  1. Δείτε μιάν αντίφαση ,που υπέπεσε-τυχαία- στην αντίληψη μου .
    Την ίδια στιγμή ,που το υπυργείο Υγείας ,προσπαθεί να μας πείσει ότι την ίδια στιγμή που στην Ευρώπη (πιο σωστά , στην υπόλοιπη Ευρώπη ,γιατί κι εμείς Ευρώπη είμαστε)χρησιμοποιούν γενόσημα σε ποσοστό 50% , εμείς -λέει το Υπουργείο- χρησιμοποιούμε μόνο 18% .
    Λοιπόν , για κοιτάξτε αυτό : http://www.facebook.com/msf.greece?sk=app_206541889369118&gclid=CL66ru2bwa4CFYUgfAodSS7qJA

    Απίστευτο ;
    Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα ,μαζεύουν υπογραφές , ώστε να ΜΗΝ απαγορευθούν τα γενόσημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση !
    Πως να πιστέψεις τώρα τα λεγόμενα τους ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναί το γνωρίζω αυτό. Το πρόβλημα όμως δεν είναι η απαγόρευση γενοσήμων γενικά, αλλά ΠΟΙΑ απ΄αυτά είναι ασφαλή και βάσει ποιών κριτηρίων. (συνθήκες παρασκευής, πιστοποιητικά ελέγχου εκδόχων ουσιών, μέθοδοι επεξεργασίας ουσιών, τοξικολογικές, φαρμακευτικές και κλινικές μελέτες, ευρήτητα χρήσεων σε πληθυσμιακές ομάδες).
    Οι γιατροί σ΄αυτήν την περίπτωση έχουν τον κύριο λόγο, αλλά το ζήτημα δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί με χαλαρότητα.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μεταφερω εδω μια αξιολογη Διατριβη για τα γενοσημα και το καθεστως που υπαρχει για αυτα στην Ευρωπαικη Ενωση για να ενημερωθει ο κοσμος διοτι το θεμα ειναι μεγαλο και προκαλει στους ανημερωτους σκοπιμες ανησυχιες.Και τονιζω οτι δεν μπορουν αυτοι που εβαλαν φωτια στο δασος , χρυσο-οικονομησαν και τα εστειλαν σε ελβετικες τραπεζες (γιατροι,κυριως καθηγηταδες και διευθυνταδες)να σκουζουν τωρα για το αποτελεσμα των δικων τους ανομιων της οικονομικης εξαθλιωσης του ΕΣΥ,γιατι ολα αυτα με δανεια περπατησαν,λες και δεν τους ξερουν οι κατοικουντες την ...ιερουσαλημ.Ας βαλουν το σκασμος και ο,τι αρπαξαν αρπαξαν διοτι ερχεται και ο ελεγχος καποιων νοσηρων πρωτοκολων με αμοιβη κα;ι απευθειας απο τα φαρμακα αλλα και απο το τριτο σταδιο δοκιμασιας φαρμακων που ητανε δυσκολη εως απαγορευμενη στο εξωτερικο και το εμπασαν οι καθηγηταδες στην τριτοκοσμικη ελλαδα οπου οι ανθρωποι δεν υπολογιζονται σαν τετοιοι.και ολα στο ονομα του "καλου" για τους ασθενεις οπως αυτων τελικου καρκινικου σταδιου χωρις να μπορει να τους σωσει ουτε ο θεος της αρπαχτης και ομως υποβαλλονται σε πανακριβες χημειοθεραπειες που τους οδηγουνε πιο επωδυνα στον θανατο απο τις παρενεργειες.Ας προσεξουν πολυ οι "κυριοι" αυτοι διοτι θα βγουν πολλες πληροφοριες που θα αναδειξουν αθλιοτητες και τερατα και σημεια και ΘΑ ΤΟΥΣ ΟΡΜΗΞΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ.....Τερμα τα παραμυθια και οι ευγενειες.
    Η εργασια για τα γενοσημα=
    http://library.panteion.gr:8080/dspace/bitstream/123456789/837/1/324_margariti.pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ασε, είναι εξωφρενικά.
    Θα ήθελα να έβλεπα και καμία έκθεση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, για τα γενόσημα. Αραγε, θα συνάδει το περιεχόμενό της με τη διατριβή που αναφέρεις;
    Θα το δούμε.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πιστευω οτι μεχρι την στιγμη του 2ου σχολιου σου ειχες κανει φυλλο και φτερο την διατριβη που δημοσιευσα.Δεν σου αρεσε? Και τι δεν σου αρεσε?Διοτι δεν υποχρεουσε να γνωριζεις.Αλλα τα ματια του λαγου κα αλλα της κουκουβαγιας ,οπως θα ελεγε και ο Κριστιαν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτά δεν διαβάζονται εν ριπή οφθαλμού.
    Ούτε είναι θέμα να μου άρεσε ή όχι διότι φυσικά αναγνωρίζω ότι τον κύριο λόγο σε τέτοιες αξιολογήσεις, τον έχουν οι γιατροί και φαρμακοποιοί.
    Αλλά και εγώ γνωρίζω ορισμένα πράγματα, γιατί εργάστηκα δέκα χρόνια σε φαρμακευτική βιομηχανία.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Με την ευκαιρία, εσύ εάν τη διάβασες, τι συμπεράσματα έβγαλες;
    Διότι οπωσδήποτε θα υπάρξουν πολλές διατριβές και μελέτες που στηρίζουν επιστημονικά την ιδέα των γενοσήμων. Οπως και άλλες που την καταδικάζουν.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ελίνα, καλά κάνεις και το αναδεικνύεις, αλλά από την άλλη τι ψάχνεις να βρεις; Εδώ μάς κολλήσανε γενόσημο για πρωθυπουργό, στα φάρμακα θα κολώνανε;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η Διατριβη που αναρτησα ειναι μια αντικειμενικη και επιστημονικη (μαζι πανε) αναλυση του τι ισχυει στην Ευρωπη.Ολα τα υπολοιπα ειναι για γιατρους και φαρμακοποιους εκ του πονηρου.Διαβασε και το πιο πανω σχολιο μου για αυτους που δεν το σχολιασες ισως γιατι δεν το γνωριζεις.καλα εκανε η επιτροπη και αποφασισε για το γενοσημα οπως αποφασισε.Μεγαλη η συμμορια κατα της τσεπης του κρατους και του λαου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ Πιγκουίνε, ΚΑΛΟ!!

    Στέργιε, μήπως μπορείς να μου δώσεις τον ακριβή τίτλο της διατριβής αυτής;
    Γιατί έψαξα στο σάιτ που μου δίνεις και δεν εντόπισα κάτι, στην ενότητα διατριβών.
    Είναι θεματολογία κοινωνικής ιατρικής αυτό;
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.