29/6/19

Ξυπνήστε επιτέλους στην Αθήνα - Ο Επιτελάρχης του τουρκικού ΓΕΝ προτείνει άμεση ανακήρυξη ΑΟΖ και οριοθέτηση με Λιβύη - Φοβάται συμφωνία Ελλάδος-Αιγύπτου-Κύπρου για ΑΟΖ

Επιτελάρχης τουρκικού ΓΕΝ: Να ανακηρύξουμε ΑΟΖ στην Αν. Μεσόγειο
Του Σάββα Καλεντερίδη
Παραθέτουμε μεταφρασμένο άρθρο του Τούρκου δημοσιογράφου TEVFİK KADAN, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Αϊντινλίκ, που απηχεί απόψεις του βαθέος κράτους.
Το άρθρο αφορά εργασία που έκανε ο Επιτελάρχης του τουρκικού ΓΕΝ, για το θέμα της ΑΟΖ της Αν. Μεσογείου και θεωρούμε ότι είναι τόσο ενδιαφέρον, που πραγματικά κάθε σχόλιο είναι περιττό.
Απλά να σημειώσουμε ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις πρέπει επιτέλους να αποκομματικοποιηθούν, οι πολιτικοί να τις σεβαστούν και να τις αφήσουν να επιτελέσουν το εθνικό τους έργο, οι αξιωματικοί να επιμορφώνονται για να γίνονται χρήσιμοι στην πατρίδα και να αποφεύγουν τα κόμματα και τις δημόσιες σχέσεις, που οδηγούν στον αυτοεξευτελισμό αλλά και την απαξίωση του σώματος των αξιωματικών καθώς και των ενόπλων δυνάμεων.
Λυπάμαι δε που είμαι αναγκασμένος να κάνω συγκρίσεις, αλλά όπως φαίνεται από το άρθρο, στη γείτονα οι αξιωματικοί χαράσσουν εθνική στρατηγική, ενώ στην Ελλάδα πολλές φορές τρέχουν πίσω από γελοίους πολιτικούς και καθηγητάδες πανεπιστημίου, ενώ τερματίζουν τον αυτοεξευτελισμό, όταν πλειοδοτούν σε συμφωνίες όπως εκείνη η επαίσχυντη των Πρεσπών.

Να ανακηρύξουμε ΑΟΖ στην Αν. Μεσόγειο
Ο επιτελάρχης του ΓΕΝ ταξίαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί, έκανε μια εργασία στην οποία εξηγεί γιατί η Τουρκία θα πρέπει να ανακηρύξει ΑΟΖ στην Αν. Μεσόγειο. Στην εργασία αυτή, που έγινε βιβλίο από το ΓΕΝ, τονίζεται ότι «η Τουρκία θα πρέπει να εγκαταλείψει τη θέση του κράτους που διαμαρτύρεται».
Ο βασικός λόγος που η Αν. Μεσόγειος έχει μετατραπεί στην πιο διαφιλονικούμενη περιοχή του πλανήτη, είναι η οικονομική δυναμική της. Τα αποθέματα φυσικού αερίου, πετρελαίου και υδριτών μεθανίου είναι τόσο μεγάλα, που μπορούν να ανεβάσουν τις παράκτιες χώρες άνετα στην πρώτη κατηγορία. Με βάση το Κέντρο Γεωλογικών Ερευνών των ΗΠΑ, στην περιοχή υπάρχουν 10 τρις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, που περιμένουν την εξόρυξή τους.
Όμως ο πλούτος της περιοχής δεν περιορίζεται σ’ αυτό. Τα αποθέματα ψαριών στην Αν. Μεσόγειο είναι τέτοια, που μπορούν να αποτελέσουν ένα σοβαρό οικονομικό έσοδο. Η Τουρκία, επειδή δεν έχει ανακηρύξει ΑΟΖ, δεν μπορεί να ασκήσει έλεγχο στα αλιευτικά που δρουν στην περιοχή, εκτός των χωρικών της υδάτων.
Με βάση τον αρχιπλοίαρχο ε.α. Τζεμ Γκούρντενιζ, οι απώλειες της Τουρκίας μόνο από την αλιεία τόνου ανέρχονται ετησίως σε 400 εκατ. δολάρια.
Όσο και αν προσπαθεί η Τουρκία να προστατέψει τα δικαιώματά της με βάση το εθιμικό δίκαιο, εκτιμάται ότι η ανακήρυξη της ΑΟΖ θα προσφέρει στην πατρίδα μας σε πολλούς τομείς.
Η εργασία που έκανε ο Επιτελάρχης του ΓΕΝ, Τζιχάτ Γιαϊτζί, για το θέμα αυτό, εκδόθηκε σε βιβλίο από το ΓΕΝ. Το βιβλίο «η Έννοια της ΑΟΖ μέσα από Ερωτήσεις και Απαντήσεις», περιγράφει το πλαίσιο του διεθνούς δικαίου που αφορά την Αν. Μεσόγειο, και δείχνει τα κέρδη που θα έχουν οι παράκτιες χώρες από την ανακήρυξη της ΑΟΖ.  Τα πιο αξιοπρόσεκτα τμήματα του βιβλίου είναι:

Αλιεία
Ο Γιαϊτζί αναφέρει ότι αλιευτικά της Συρίας, της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αιγύπτου αλιεύουν στα νερά που βρίσκονται αμέσως μετά τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας και δεν είναι δυνατόν να αποτραπεί αυτό επειδή η Τουρκία δεν έχει ανακηρύξει ΑΟΖ. Επειδή η Αλγερία, η Ισπανία, η Λιβύη και η Μάλτα έχουν ανακηρύξει Περιοχές Προστασίας Αλιείας και ΑΟΖ η Κύπρος και το Μαρόκο, οι Τούρκοι αλιείς πληρώνουν εκατομμύρια πρόστιμα επειδή ψαρεύουν στα νερά της Μεσογείου. Με βάση τον Γιαϊτζί, είναι αδύνατον να εμποδίσεις αλιευτικά άλλων χωρών χωρίς να ανακηρύξεις ΑΟΖ ή Περιοχή Απαγόρευσης Αλιείας.

Προστασία του Περιβάλλοντος
Διάφορες χώρες θεσμοθετούν διαδικασίες που αφορούν την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, πολλές φορές με πολιτικούς σκοπούς. Ο Γιαϊτζί επισημαίνει ότι η Ελλάδα και η Κύπρος προσπαθούν να ιδιοποιηθούν την Αν. Μεσόγειο με ανάλογες ενέργειες, και τονίζει ότι εκτός από τα όρια άμεσης επέμβασης που ορίστηκαν στη θάλασσα, η Τουρκία πρέπει να κάνει ενέργειες για να υπερασπιστεί τις θάλασσές της.

Τεχνητά νησιά
Ένα από τα δικαιώματα που θα αποκτήσει η Τουρκία με την ανακήρυξη της ΑΟΖ, είναι και το εξής:
-Επιτρέπεται στο παράκτιο κράτος να κατασκευάσει τεχνητά νησιά στα όρια της ΑΟΖ, και na τοποθετήσει σ’ αυτά εγκαταστάσεις για την οικονομική εκμετάλλευση της περιοχής.
-Το παράκτιο κράτος δικαιούται να εγκαταστήσει στα τεχνητά νησιά τελωνείο, εφορία, κέντρο υγείας, τμήμα ασφάλειας και άλλες υπηρεσίες, με την περιοχή ασφάλειας να μην ξεπερνά τα 500 μέτρα.

Επιστημονικές έρευνες
Με βάση τη Συνθήκη του Μοντέγκο Μπέι, του 1982, άδεια για επιστημονικές έρευνες εντός της ΑΟΖ δίνει μόνο το παράκτιο κράτος. Ο Γιαϊτζί λέει:
«Δεν έχει κανείς δικαίωμα να διεξάγει επιστημονικές έρευνες στην ΑΟΖ, χωρίς την άδεια του παράκτιου κράτους, το οποίο μπορεί να λάβει όλα τα μέτρα για να σταματήσει αυτές τις ενέργειες και να δικάσει τους υπαίτιους με βάση το εθνικό δίκαιο».

Είναι δυνατή η μονομερής ανακήρυξη της ΑΟΖ;
Ο Γιατζί, απαντώντας σ’ εκείνους που διατείνονται ότι δεν είναι δυνατή η μονομερής ανακήρυξη ΑΟΖ, λέει ότι η Τουρκία ανακήρυξε ΑΟΖ 200 χλμ στην Εύξεινο Πόντο, χωρίς να υπογράψει με κάποια χώρα συμφωνία οριοθέτησης.  Επίσης, το Μαρόκο, η Συρία, η Λιβύη και ο Λίβανος, έχουν ανακηρύξει μονομερώς ΑΟΖ.

Η επιρροή των αντιτιθέμενων νησιών
Ο Γιαϊτζί φέρνει ως παράδειγμα το Καστελόριζο, που έχει έκταση 7 τετρ. χλμ. και με αυτό η Ελλάδα θέλει να κλέψει από την Τουρκία θαλάσσια περιοχή 148 χιλιάδες τετρ. χλμ.. Επικαλούμενος τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου, καταρρίπτει τους ισχυρισμούς της Ελλάδας. Εξετάζοντας τις υποθέσεις: Απόφαση Βόρειας Θάλασσας, (1969), Δίκες Αγγλίας-Γαλλίας (1977), Γουινέας-Γουινέας Μπισάου (1983), Λιβύης-Μάλτας (1984), Λιβύης-Τυνησίας (1984), Ερυθραίας-Υεμένης (1999), Ρουμανίας-Ουκρανίας (2009) και Μπαγκλαντές-Μυανμάρ (2012), ο Γιαϊτζί λέει: «Με βάση τις ανωτέρω αποφάσεις, τα αντιτιθέμενα νησιά του Αιγαίου και το Καστελόριζο, δεν έχουν ΑΟΖ πέραν των χωρικών τους υδάτων».

Βήμα βήμα ντε φάκτο ιδιοποίηση
Αναφερόμενος στα σχέδια για κατασκευή αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στην Αν. Μεσόγειο, ο Γιατζί λέει ότι τέτοια σχέδια, όπως ο
East-Med και EuroAfrica Interconnector «παραβιάζουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας και υλοποιούν ντε φάκτο βήμα-βήμα το χάρτη της Σεβίλλης, με τον οποίον η Τουρκία φυλακίζεται στον Κόλπο της Αττάλειας». 


Το χειρότερο σενάριο
Με βάση τον Επιτελάρχη του ΓΕΝ, το χειρότερο σενάριο για την Τουρκία είναι να υπογράψουν συμφωνία οριοθέτησης των μεταξύ τους ΑΟΖ η Ελλάδα με την Αίγυπτο και η Ελλάδα με την Κύπρο.
Σε μια τέτοια περίπτωση, λέει ο Γιαϊτζί, η ΑΟΖ της Τουρκίας θα πέσει από τις 189 χιλιάδες στις 41 χιλιάδες τετρ. χλμ.. Και κλείνει το βιβλίο του ως εξής: «Αντί η Τουρκία να είναι η χώρα που κάνει ενστάσεις στις συμφωνίες οριοθέτησης της ΑΟΖ των άλλων χωρών, θα πρέπει να δηλώσουμε ότι είμαστε έτοιμοι για υπογραφή συμφωνίας αμοιβαίας οριοθέτησης και να προχωρήσουμε μονομερώς στην ανακήρυξη της ΑΟΖ στην Αν. Μεσόγειο».Να υπογράψουμε συμφωνία με τη Λιβύη
Τέλος ο Γιαϊτζί προτρέπει την Τουρκία να υπογράψει άμεσα συμφωνία θαλασσίων ζωνών με τη Λιβύη.


Δημοσιεύεται στην εφημερίδα δημοκρατία και το Pontos-news

29 σχόλια:

 1. Η Τουρκια θα ανακυρηξει ..ΑΟΖ ..πριν απο μας 100%...κι αντε μετα πες οτι δεν ηταν...προδοσια.....Κβαντικο αλμα...αυτο ειναι ..!! Στα χαιβανια..που τρωνε.χαρουπια....Τακα.τακα.φτανουν νοτια της Κρητης...με κβαντικο.αλμα .Μεχρι τα ..ψωφημια να παρουν μυρουδια...( ουτε τον Χαφταρ βοηθανε ..οι ινδιανοι του Αμαζονιου)...θα γελαει η ανθρωποτητα τα υπολοιπα 2.000 χρονια ξεκαρδισμενη.." τους τα πηραν ολα τους κοιμησμενους " θα λενε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. (Ὀρθή ἐπανάληψις:)
  Καί εἶναι τόσο πιά δύσκολο νά ὑπογράψουμε ὡς Ἑλλάδα τήν ὁριοθέτηση τῆς ΑΟΖ μας
  α) μέ τήν Κύπρο καί
  β) μέ τήν Αἴγυπτο;
  Ποιός καί γιατί τό καθυστερεῖ ἀκόμη;

  Εὐθύνη δέν ἔχει γι'αὐτό κάθε πολιτικός μας, καί ἀκόμη καί ὁ Πρόεδρος τῆς Δημοκρατίας πού ἀποτελεῖ ὡς ὠφείλει ἀπό τό Σύνταγμα τήν ἔσχατη ἀσπίδα στίς ὀσοδήποτε ἰσχυρές ἔξωθεν πιέσεις;

  ...Ἐν τούτοις, πολύ φοβοῦμαι ὅτι δέν πρόκειται τόσο γιά ἔξωθεν πιέσεις, ὅσο γιά προσπάθεια κάποιων πολιτικῶν πού πέρασαν, περνοῦν καί θά περάσουν, ἀπό τήν πολιτική σκηνή,
  μέ κύριό τους μέλημα, τοῦτο:
  Πῶς νά ἀνταποκριθοῦν ἐκ προοιμίων σέ ὅ,τι ἐνδέχεται νά τούς ζητηθῆ από τούς ξένους προστάτες τους.

  Γι' αὐτό καί ἐπικαλέσθηκα ἀνωτέρω, τίς ὑποχρεωτικές κατά τό Σύνταγμα,
  ἀφανεῖς ἀλλά καί καθοριστικές γιά τά πάντα,
  ρυθμιστικές ἀρμοδιότητες τοῦ Προέδρου τῆς Δημοκρατίας,
  στήν ἀκόμη Προεδρευομένη κοινοβουλευτική,
  καί ὄχι ἁπλῶς κοινοβουλευτική,
  Δημοκρατία μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το μεν Σύνταγμα είναι ένα κοθρελόχαρτο, που κανείς πλέον δεν λαμβάνει υπ' όψιν του, ο δε "ρυθμιστής" τού πολιτεύματος μία ακριβοπληρωμένη γλάστρα, που παίρνει € 11.561/μήνα για να λέει κοινότυπες μεγαλοστομίες και να αερολογεί. Για ποια, λοιπόν, "Προεδρευομένη κοινοβουλευτική, καί ὄχι ἁπλῶς κοινοβουλευτική, Δημοκρατία μας" και πράσσειν άλογα μιλάς; Και τι ακριβώς εννοείς μ' αυτό το "καί ὄχι ἁπλῶς κοινοβουλευτική"; Υπάρχει καμμία Δημοκρατία απλώς κοινοβουλευτική, χωρίς να προσδιορίζεται αν είναι βασιλευομένη, ή προεδρευομένη; Εγώ δεν ξέρω καμμία.

   Για να μην ανοίγω πολλά σχόλια και κουράζω, διαβάζω που γράφεις παρακάτω: "Δέν θα ἔπρεπε νά ἔχει ἤδη ἐνεργήσει ἔτσι ἡ ἡγεσία τῶν ἐνόπλων δυνάμεων ὥστε ἤδη "ἀπό χθές"".

   Μα αν ο στρατός αρχίζει να υπαγορεύει πολιτική στην "δημοκρατική" κυβέρνηση, όπως γινόταν στην κεμαλική Τουρκία, τότε πάει περίπατο η όποια έννοια δημοκρατίας. Δηλαδή, υπαινίσσεσαι κρυφό πραξικόπημα, ή τι ακριβώς εννοείς; Μήπως όλα αυτά αντιφάσκουν με τα τού πρώτου σου σχολίου;

   Στις "ορθές επαναλήψεις" είσαι ακούραστος κι ατσίδα. Στην ορθή σκέψη φοβούμαι ότι χωλαίνεις....

   Διαγραφή
  2. Ολιγαρχια.ανατολικων δεσποτων εχουμε.Οχι δημοκρατια. Αν ηταν δημοκρατια ..τοτε ας την συγκρινουμε με του Περικλη...πριν παρουμε τα βουνα...Το οτι ψηφιζονται δεν θα πει τιποτε...οπως κι οταν η χουντα.πηρε 70%...ψηφισμενη..αλλα ηταν χουντα...η οταν με την επιδοκιμασια του λαου ανεβαιναν στον θρονο οι βασιλεις.

   Διαγραφή
 3. Ἐγώ λυπᾶμαι καί γιά κάτι ἄλλο: Καλά, χρειάζεται νά τά γράφει ὁ Σἀββας Καλεντερίδης τέτοια πράγματα;
  Δέν θα ἔπρεπε νά ἔχει ἤδη ἐνεργήσει ἔτσι ἡ ἡγεσία τῶν ἐνόπλων δυνάμεων ὥστε ἤδη "ἀπό χθές" ἡ Ἑλλάδα διά τοῦ ΥπΕξ νά εχει προβεί καί σέ ἀνακήρυξη τῆς Ἑλληνικῆς ΑΙΖ καί σέ σχετικές συμφωνίες μέ τήν Κύπρο καί τήν Αἴγυπτο;

  (Τοῦτο, ἀκόμη κι ἄν ἔτσι θά γινόταν δυσάρεστη στούς ἀνωτέρω ἀναφερομένους πολιτικούς μας, πού θέλουν νά εἶναι ξενοκρατικότεροι τῶν Ξενοκρατῶν τους).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σωστή η παρατήρηση !!! Αυτό το σκέφτεστε κάθε Έλληνας , παράλληλα νιώθει προδομένος και από τον πρόεδρο Δημοκρατίας ο οποίος υποβαθμίζει την θέση του ο ίδιος αλλά και από την πολιτική ηγεσία που δεν υπάρχει σοβαρή αλλαγή στην εξέλιξη των αποτελεσματων !! Όλοι συν πλην τα ίδια κιλά έχουν !!


   Διαγραφή
 4. Λυπάμαι δε που είμαι αναγκασμένος να κάνω συγκρίσεις !!!!!
  Εγώ Λυπάμαι που είμαι αναγκασμένος να δεχτώ ότι είμαστε κατώτεροι των Τούρκων επειδή το θέλουν κάποια βόδια πολιτικοί !!!!! Και αντε να δεχτώ ότι έχουμε μόνο βόδια πολιτικούς, οι άλλοι. ....... καθηγητές, στρατιωτικοί, Δικαστικοί τι σκατα τρώνε και είναι τόσο κάτω ; Ξυπνάτε ρε γιατί το κακό έφτασε !!!!!
  Είστε τόσο άχρηστοι που δεν έχουμε ούτε έναν φίλο, ούτε έναν ......
  Με κάνατε να ντρέπομαι ξεφτίλες Δημόσιοι Υπάλληλοι! !!!!! Ουστ !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δημοσιοι υπαλληλοι...χμμμ..θα φανε.σε μισθους και το ...υπεδαφος εως το κεντρο της Γης...Η Νιρβανα στα παντα απ εκει ερχεται..μη χαλασει το μαγαζι και κινδυνευσει το ψιχουλο...η Νιρβανα...Εχει πλακα ολο...ειναι σαν την βαρυτητα...λιγο λιγο τα διαλυει ολα σταθερα...Κι Ρωσια αυτο ειχε παθει...εως τον.Γιελτσιν...πληρης αφασια...και αυτοφαγια...Λιγο πριν περασει.το οριο του Σβαρτσιλ ..και πεσει στην τρυπα χωρις επιστροφη...ο Θεος εστειλε τον Πουτιν...της...Κα γκε μπε κιολας !! Δημοκρατικα ποτε δεν θα εκλεγετο...καγκεμπιτης...Σκεφτητε τι θα ελεγαν ..στην Ελλαδα γιαυτον.....αν ηταν εδω.Τι παλιανθρωπος...τι φασιστας..τι βαλτος...τι χαφιες...τι οτι θες...Τερας..!! Και το ...τερας εσωσε τα παντα...κι οχι μονο....Ουτε ΝΔ ηταν...ουτε Σιρυζα...ουτε ..Μπυραλ..
   ουτε Βακουφακης....ουτε περιπτερο εμπριμε....Ηπιαν και μερικοι....πλουτωνιο...κοβαλτιο...καθαρισε καπως η βρωμα...

   Διαγραφή
 5. Αγαπητέ Σαββα
  Οι βοσκοί των ελληνικών βουνών λενε οτι ο λύκος καταλαβαίνει ποιος σκύλος του κοπαδιού ειναι ψυχωμένος και ποιος ειναι νουλα...γιατι γσυγιζουν αλλα δεν πλησιάζουν πιο κοντα απο τα 2/3 μέτρα
  Δυστυχως τετοιους πολιτικους ηγέτες εχουμε και σε αυτο δεν είμαστε άμοιροι ευθυνών ο καθενας μας ξεχωριστά και εν τω σύνολο...
  Περαν αυτου , Επειςης ανησυχιτικο ειναι οτιφαινετσι άχνα στον ορίζοντα μια αδιόρατη αλλαγη των σχέσεων Τουρκίας ρωσσιας και το συμπαίρενω εκ του οτι οι Σύριοι συνεχώς και τους ζορίζουν ,με θύματα στην περιοχη του Ιντλιπψ...Η αντίδραση του σουλτάνου ειναι να δια,αρτειρετσι συνεχώς ...στον ρωσσο...για τις συριακής ενέργειες .Αρα δεν θα εκπλαγώ εαν δουμε τελικά να κανει την λεγόμενη στροφη 180° μετα σαλτου ,για να ασφαλίσει την πολιτική του επιβίωση ,πραγμα που τον παρακαλα όλη η Δύση....( ως προς τα ανταλλάγματα ...κατσλαβσινετσι ποιος θα ειναι στην περιπτωςη αυτη το ψιμαδι)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. "Worried, sorry, skeptical, upset ", and the list goes on. We are in a position to demand a clear stand from Mitsotaki before we give him our vote and we don't do it.
  Savva, get an interview with him and on the spot ask him. Call him everyday, twitt him. Whatever it takes.

  I WOULD LOVE TO SEE SOME VERBS OF ACTION IN THIS BLOG AND IN OUR REAL LIVES. STOP BEING PASSIVE PEOPLE.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κ.Απελλες εισαι εξοχος...Οχι μονο να απαντησει πριν τις εκλογες...αλλα να κοψει το παραμυθι που ειπε χθες στον ..Εβρο στις μοναδες του στρατου ...απεναντι απ τους Τουρκους (!!)....οτι δηλ..." Να τα ...βρουμε ειρηνικα .." !!!!!! Να ...δωσουμε δηλ .....!!!! Λογικα δεν χρειαζεται ..ερωτηση....Εχει ηδη απαντησει....Και μην πει κανεις οτι το ..36% που λεγεται θα παρει...δεν προδιδουν ολοι την πατριδα !!!!! Διοτι θα πεσει κεραυνος...Αν ειναι ετσι...τοτε να προδωσουν κι οι ..αλλοι ολοι...να κλεισει το μαγαζι...να τελειωνουμε.πια.!!!

   Διαγραφή
 7. Ας πάνε να τρυπήσουν εκεί, αυτοί ή οι Λύβιοι, αν τους βαστάει. Υπάρχουν οι κουζουλοί της 115 ΠΜ εκεί κάτω!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Αφήστε πρώτα να ανάψει γιά τα καλά το πανηγυράκι στην Σουρία και μετά ας αρχίσουμε τις σφαλιάρες κατακέφαλα: https://syria.liveuamap.com/en/2019/28-june-warplanes-targeted-kafr-nabl-town-in-idlib

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Α. Η ΑΟΖ είναι νομική έννοια και πάει πακέτο με το δίκαιο της θάλασσας που η Τουρκία ΔΕΝ το έχει επικυρώσει. Άρα θεσμοθέτηση ΑΟΖ δεν υπαρχει. Εαν η Τουρκία αποφασίσει να ορίζει συμφωνία οριοθετησης υφαλοκρηπίδας με την Λυβιη θα απαιτηθεί συμφωνία δυο κρατών που μεχρι στιγμής ΔΕΝ το έχει επιτύχει παρόλο που η κυβέρνηση της Λυβιης ειναι πιο αδύναμη απο ποτέ.
  Β. Η Τουρκια έχει εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα πετρελαιου στα συνορα με το Ιρακ που ΔΕΝ εξορίσει λόγω του κουρδικού προβλήματος.
  Γ. Η Τουρκία γνωρίζει ότι έχει χαθεί το ενεργειακό παιχνίδι στην ανατολική μεσόγειο σε μια επανάληψη του έργου της αποκοπης της Μοσουλης απο την τότε οθωμανική αυτοκρατορία λόγω των πετρελαιων.
  Δ.Απαιτειται ισχυρή αύξηση της αποτρεπτικης μας ισχυος και ολα θα κυλουν προς οφελος μας σε βαθος χρονου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Contra proferentem αλλά πολύ πιό δεσμευτικά γιά τήν Τουρκία.
   Ἔβαλε γκόλ μόνη της.
   Πολύ σωστό, το σχόλιο τοῦ κου Πέλ, καί ἐπαυξάνω:
   "Η ΑΟΖ είναι νομική έννοια και πάει πακέτο με το δίκαιο της θάλασσας που η Τουρκία ΔΕΝ το έχει επικυρώσει. Άρα θεσμοθέτηση ΑΟΖ"

   ἀπό τήν Τουρκία, μόνο μέ διμερή συμφωνία της μπορεῖ να γίνει καί ὄχι μέ μονομερή ἀνακήρυξη, ἀλλιῶς, ἄν ἔχει προβῆ ἡ Τουρκία,
   καί ἔχει προβῆ, σέ μονομερῆ ἀνακήρυξη ΑΟΖ (στόν Εὔξεινο Πόντο),
   τότε δέν μπορεῖ νά ἰσχυρίζεται ὅτι ἄσκησε το ἐν λόγω κυριαρχικό της δικαίωμα ἐκτός τοῦ πλαισίου τοῦ ἰσχύοντος διεθνοῦς δικαίου.

   Δηλαδή μόνη της ἡ Τουρκία δημιούργησε αὐτοδέσμευσή της από τό ἰσχύον διεθνές δίκαιο τῆς θαλάσσης,
   πολύ ἰσχυρότερη ἀπό μιά ἁπλῆ στραβή (δεσμευτική ὑπό προϋποθέσεις στο διεθνές δίκαιο) δήλωση Ὑπουργοῦ, πού δύναται νά ἑρμηνευθῆ contra proferentem,
   δηλαδή ἐναντίον του δηλοῦντος καί τῆς χώρας του.

   Ἡ Τουρκία ὄχι μόνον δήλωσε, ἀλλά καί ἔπραξε.

   Διαγραφή
  2. Η ζημιά που έχει υποστεί η χώρα μας, ειδικότερα την τελευταία δεκαετία, είναι ανεπανόρθωτη.
   Υπάρχει ηγέτης που μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση?
   Ρητορική ερώτηση, ασφαλώς όχι.
   Δυσκολεύεται κανείς να βρεί ακόμα και υποψήφιο βουλευτή που αξίζει να ψηφίσει. Η εμπιστοσύνη πρός τους Έλληνες πολιτικούς έχει χαθεί, εδώ και καιρό.
   Την Ελλάδα το μόνο που την σώζει είναι ότι ο Ερντογάν και οι Ισλαμιστές του είναι ανεπιθύμητοι από την Δύση, τίποτα άλλο.
   Δημογραφικά, οικονομικά και ηθικά είμαστε κατεστραμμένοι.
   Εξοπλισμοί δέν έγιναν, η στρατιωτική εκπαίδευση είναι ανεπαρκής και οι ελλείψεις τεράστιες.
   Μήπως κανείς νομίζει πως οι γείτονες μας είναι ηλίθιοι και δεν βλέπουν την άθλια κατάσταση μας?

   Εδώ την δεκαετία του 70, όπου υπήρχε μία σχετική ισορροπία δυνάμεων, δεν τολμήσαμε να εξασκήσουμε τα νόμιμα δικαιώματα μας στο Αιγαίο.
   Σήμερα υπάρχει καθαρή υπεροπλία της Τουρκίας...
   Η μόνη δύναμη που εμποδίζει, για την ώρα, τα νεοθωμανικά σχέδια της σημερινής Τουρκίας είναι οι ΗΠΑ, αλλά μετά την πτώση του Ερντογάν, που προφανώς είναι θέμα χρόνου, τα πάντα μπορεί να αλλάξουν...

   Δέν φαίνεται πολιτική λύση για την Ελλάδα στον ορίζοντα. Δυστυχώς αρκετοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας υπερψήφισαν εθνοκτόνα νομοσχέδια του Σύριζα. Στό θέμα μάλιστα των Σκοπίων υποχώρησαν, αποδεχόμενοι την σύνθετη ονομασία.

   Ο κόσμος φαίνεται θα ψηφίσει στις προσεχείς εκλογές σύμφωνα με "την αρχή του ελάχιστου κακού" του Δημόκριτου:
   "Του κακού εκλογήν ποιούμενος, το ελάχιστον εξελεξάμην."

   Από την βαθύτατη κρίση μου μαστίζει την χώρα μας όμως, προφανώς δεν πρόκειται να βγούμε...

   Διαγραφή
  3. >ἔχει προβῆ, σέ μονομερῆ ἀνακήρυξη ΑΟΖ (στόν Εὔξεινο Πόντο)<
   Όχι και τόσο μονομέρή!!!

   Από τον ιστοτόπο του ΟΗΕ για τις κατατιθέμενες διμερείς συμφωνίες:
   https://www.un.org/Depts/los/LEGISLATIONANDTREATIES/STATEFILES/TUR.htm

   Maritime boundary delimitation agreements and other material

   with Bulgaria

   Agreement between the Republic of Turkey and the Republic of Bulgaria on determination of the boundary in the mouth area of the Mutludere/Rezovska river and delimitation of the maritime areas between the two states in the Black Sea, 4 December 1997 (entry into force: 4 November 1998; registration #: 36204; registration date: 1 November 1999; link to UNTS)

   with Georgia
   Protocol between the Government of the Union of Soviet Socialist Republics and the Government of the Republic of Turkey concerning the Establishment of the Maritime Boundary between Soviet and Turkish Territorial Waters in the Black Sea, 17 April 1973 (entry into force: 27 March 1975; registration #: 14475; registration date: 23 December 1975; link to UNTS)

   Agreement between the Government of the Republic of Turkey and the Government of the Union of Soviet Socialist Republics concerning the delimitation of the continental shelf between the Republic of Turkey and the Union of Soviet Socialist Republics in the Black Sea, 23 June 1978 (entry into force: 15 May 1981; registration #: 20344; registration date: 11 August 1981; link to UNTS)

   Exchange of notes constituting an agreement on the delimitation of the USSR and Turkey economic zone in the Black Sea, 23 December 1986 - 6 February 1987 (entry into force: 6 February 1987; registration #: 24690; registration date: 23 April 1987; link to UNTS)

   Protocol between the Government of the Republic of Turkey and the Government of Georgia on the Confirmation of the Maritime Boundaries between them in the Black Sea, 14 July 1997 with the Russian Federation

   Agreement between the Government of the Republic of Turkey and the Government of the Union of Soviet Socialist Republics concerning the Delimitation of the Continental Shelf Between the Republic of Turkey and the Union of Soviet Socialist Republics in the Black Sea, 23 June 1978 (entry into force: 15 May 1981; registration #: 20344; registration date: 11 August 1981; link to UNTS)

   Exchange of Notes constituting an Agreement on the Delimitation of the USSR and Turkey Economic Zone in the Black Sea (23 December 1986 - 6 February 1987) (entry into force: 6 February 1987; registration #: 24690; registration date: 23 April 1987; link to UNTS)

   with Ukraine
   Agreement between the Government of the Republic of Turkey and the Government of the Union of Soviet Socialist Republics concerning the delimitation of the continental shelf between the Republic of Turkey and the Union of Soviet Socialist Republics in the Black Sea, 23 June 1978 (entry into force: 15 May 1981; registration #: 20344; registration date: 11 August 1981; link to UNTS)

   Exchange of notes constituting an agreement on the delimitation of the USSR and Turkey economic zone in the Black Sea, 23 December 1986 - 6 February 1987 (entry into force: 6 February 1987; registration #: 24690; registration date: 23 April 1987; link to UNTS)

   Διαγραφή
  4. Ὄντως δέν τό ξέρω σέ βάθος τό θέμα αὐτό, κάτι διάβασα σχετικῶς, καί νόμιζα λάθος. Νά εἶσαι καλά Κρίστιαν γιά τήν ἐνημέρωση.
   Γιά χάρη της, δέν διαγράφω τό ἀνωτέρω σχόλιό μου, κατά βάσιν ἐσφαλμένο ὡς πρός τήν πραγματική πληροφόρηση.
   Σημεινών ὅμως ὅτι δέν εἶναι ἐσφαλμένιο καί ὡς πρός τήν νομική χρησιμότητα, ἄν σέ κάποια σημεῖα γίνει κάτι μονομερῶς ἀπό τήν Τουρκία, ὅπως π.χ., ἀναγνώριση ἀπό τήν Τουρκία τῆς ΑΟΖ οἱουδήποτε κράτους, ἤ ὁποιουδήποτε δεδομένου πού προκύπτει ἀπό τό διεθνές δίκαιο τῆς θάλασσας, χωρίς προηγούμενη διεθνή σύμβασή της.
   Θά πρόκειται στή συνέχεια, ἄν δέν δέχεται ἡ Τουρκία τήν δεσμευτικότητα ὅλου τοῦ πακέτου τοῦ σχετικοῦ διεθνοῦς δικαίου, εἴτε γιά venire cotnra factum proprium, εἴτε γιά contra proferentem a fortiori (ὅπως προανέφερα).

   Διαγραφή
  5. Το ελαχιστο κακο ...δεν σημαινει οτι δεν μπορει να γινει ...μεγιστο..η δεν κρυβει το μεγεθος του...Αυτο δεν ειναι τακτικη...ειναι Ρωσικη ρουλετα ατομων παραιτημενων.για δημιουργια..Τυχαιοτητα ειναι.Φορτωμα στον γαιδαρο ειναι.Ερασιτεχνισμος ειναι...Μοιρολατρεια ειναι...Αν θες και αναισθησια ...η υπνοβασια.Κι αν καιγεται το σπιτι σου ολο...πες..
   μπας και σωσω...την τουαλετα !!! Το λες ?? Κι αραζεις ...μπας και....???

   Διαγραφή
  6. >Η ΑΟΖ είναι νομική έννοια και πάει πακέτο με το δίκαιο της θάλασσας που η Τουρκία ΔΕΝ το έχει επικυρώσει. Άρα θεσμοθέτηση ΑΟΖ δεν υπαρχει<

   Αυτό είναι λάθος. Δεν απαγορεύεται σε καμμία χώρα να οριοθετήσει (όχι θεσμοθετήσει) ΑΟΖ με άλλη, είτε έχει υπογράψει είτε όχι την UNCLOS 1982. Παράδειγμα οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν ανακηρύξει ΑΟΖ, την έχουν οριοθετήσει όπου χρειάστηκε (π.χ. με Κούβα), πάντα βάσει των κανόνων τού Δικαίου τής Θαλάσσης των ΗΕ (UNCLOS), Montego Bay 1982, χωρίς ωστόσο να έχουν υπογράψει.

   Βλέπε Θεόδωρου Καρυώτη H AOZ των ΗΠΑ και το Αιγαίο Αρχιπέλαγος: Να τολμήσει και η Ελλάδα να κηρύξει την δική της

   Διαγραφή
  7. Δημήτρη σωστά μιλάς.
   Η αρχή του "ελαχίστου κακού" μπορεί να φέρει ακόμα και το μέγιστο κακό, την καταστροφή.

   Μία ιστορία:
   Όταν ήμουν φοιτητής, πρίν πολλά χρόνια, ένας καθηγητής μου είχε την απαίτηση να διαβάζουμε, όχι μόνο το μάθημα της ημέρας, αλλά και τα επόμενα μαθήματα. Αυτό δέν μας το είχε ανακοινώσει, αλλά είχε κάνει ανάρτηση της απαίτησης του έξω από το γραφείο του, εν αγνοία μας.
   Μία μέρα λοιπόν μάς έβαλε στο πίνακα ένα πρόβλημα εδαφομηχανικής και δύο λύσεις.
   Ερώτησε την τάξη ποιά από τις δύο λύσεις είναι η σωστή. Κανένας δεν απήντησε διότι το θέμα ήταν άγνωστο.
   Ερώτησε τότε εμένα, και κάτω από πολύ πίεση διάλεξα την φαινομενικά ασφαλέστερη.
   Άκουσα δικαίως τα εξ' αμάξης, διότι και οι δύο λύσεις που είχε γράψει ήταν λάθος, είχε σκοπίμως παραλείψει μία εξωγενή παράμετρο που έπρεπε να την είχα λάβει υπόψη μου. Στην πραγματική ζωή ένα τέτοιο λάθος μπορεί να στοίχιζε ζωές.

   Δίδαγμα.
   Η "αρχή του ελαχίστου κακού" του Δημοκρίτου, "του κακού εκλογήν ποιούμενος, το ελάχιστον εξελεξάμην.", είναι λανθασμένη.
   (Βέβαια αυτός αναφερόταν στην γυναίκα του, που ήταν μικρόσωμη, δεν γενίκευε).

   Δυστυχώς η κατάσταση στην χώρα μας είναι πολύ δύσκολη.
   Ακόμα και τώρα δεν έχω αποφασίσει ποιούς θα ψηφίσω, δεν θέλω να κάνω λάθος επιλογές.
   Η καλά ενημερωμένη διαχείρηση του παρόντος ιστολογίου θα μπορούσε άραγε να μας προτείνη αξιόλογους ανθρώπους, πραγματικούς πατριώτες? (Εάν υπάρχουν βέβαια, ως υποψήφιοι).
   (Γνωρίζω πως έχουμε ξεφύγει λίγο από το θέμα της παρούσης ανάρτησης, αλλά για χωρίς ικανή πολιτκή ηγεσία τίποτα δεν γίνεται).

   Διαγραφή
 10. Θα ηθελα να κανω μια ερωτηση. Μηπως το διεθνες δικαιο ειναι με το μερος της Τουρκιας στην περιπτωση του Καστελοριζου αφου υπαρχουν τοσα δεδικασμενα απο διεθνη δικαστηρια για αντιστοιχες περιπτωσεις μικρων νησιων που βρισκονταν κοντα σε ακτες αλλων χωρων και τελικα δεν απεκτησαν δικαιωμα ΑΟΖ αλλα μονο χωρικων υδατων;
  Οσον αφορα τους ισχυρισμους της Τουρκιας οτι νησια στο κεντρο της Μεσογειου οπως η Κρητη και νησιωτικα κρατη οπως η Κυπρος δεν εχουν δικαιωμα ΑΟΖ, δε χρειαζεται ουτε καν να σχολιασουμε. Προκειται για τη μοναδικη χωρα παγκοσμιως που το υποστηριζει και οι ισχυρισμοι ειναι αστειοι νομικα.
  Η ερωτηση μου εχει να κανει μονο με το Καστελοριζο, μηπως δηλαδη σε αυτον μονο τον τομεα εχει δικιο η Τουρκια, εστω και αν δε μας αρεσει;
  Θα ηθελα να διαβαζα και τη γνωμη του κυριου Καλεντεριδη πανω σε αυτο.
  Ευχαριστω

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. >Οσον αφορα τους ισχυρισμους της Τουρκιας οτι νησια στο κεντρο της Μεσογειου οπως η Κρητη και νησιωτικα κρατη οπως η Κυπρος δεν εχουν δικαιωμα ΑΟΖ, δε χρειαζεται ουτε καν να σχολιασουμε. Προκειται για τη μοναδικη χωρα παγκοσμιως που το υποστηριζει και οι ισχυρισμοι ειναι αστειοι νομικα.<

   Και όμως αγαπητέ σχολιαστή, δεν είναι η μοναδική χώρα που το υποστηρίζει. Είναι και η Βενεζουέλα, κυρίως για την ΑΟΖ των νήσων Τρινιδάδ-Τομπάγκο

   Διαγραφή
 11. Λιβύη δεν υπάρχει. Η κυβέρνηση της είναι ελεγχόμενη από την Αμερική. Όχι θα τους πει. Απλά η Τουρκία κατάλαβε ότι οι μεγάλοι την άφησαν έξω από τη μοιρασιά κ γαυγιζει τσάμπα. Όσον αφορά το αξιόμαχο των ελληνικών ΕΔ. Αν δεν είχαμε εδ αξίας οι Τούρκοι θα είχαν καταλάβει έδαφος με επιχείρηση κλάδου ελαίας. Αν το επιχειρήσουν κ αποτύχουν τότε δεν θα τους υπολογίζει κανείς, ουτε στο εσωτερικό τους, ούτε στο εξωτερικό. Η τάπα που θα φάνε θα είναι μεγάλη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. EK ΤΟΥ αποτελεσματος κυριοι.εκ του αποτελεσματος.ηλθεν ο ιουλιος 2019 και ο φακελοσ κυπρου απο 1974 παραμενει κλειστοσ.οταν βρεθει ο καταλληλος θα το μαθωμεν. η τουρκια θα πετυχει οχι επειδη ειναι καλλιτερη αλλα επειδη η ελλας δεν δυναται να εφαρμοσει τα δεοντα δια την αναδειξη των ικανων. ευρισκεται σε συγχιση.σου λεει ειναι αραγε προδοτης ο 1974/ εγινε συμμοριτοπολεμος/ειναι δυνατον να υμνειται ζερβασ αλλα και βελουχιωτης/
  μολισ αναλαβει ο καταλληλος θα το μαθωμεν.ασχετου καταγωγης.μεχρι τοτε ψαχτειτε απαντες.
  υγ
  καθε τοπος και ζακονι ,καθε μαχαλας και ταξη.
  ετσι ελεγχεται καλλιστα το βιλαετιον....η ωραια ελλας.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Ποσες βολες κανουν οι Ελληνες στρατιωτες...στην θητεια των μηνων ?? Με αυτο ...εχουν απαντηθει ολα...Μιλαμε σαν οι Σπαρτιατες να επιασαν δυο φορες στην ζωη...τους ...σπαθι....Κι εδω (και παντου) ..Ρωσικη ρουλετα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Με τους S400 δινουν στην Τουρκία και την Κύπρο, και την Ανατολική Μεσόγειο, και την μισή Ελλάδα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. "Με τους S400 δινουν στην Τουρκία και την Κύπρο, και την Ανατολική Μεσόγειο, και την μισή Ελλάδα."
  Κάποιο μπαργκεν κάνανε οι αμερκανοί με τους τούρκους...
  Ποιός πάει στοίχημα: θα τους δώσουν και τα F-35 χαχαχαχαχαχαχα!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.