5/3/12

Οι μισθοί των κληρικών και τα παράπονα του Ιερώνυμου

Ρεπορτάζ: Σταθόπουλος Σωτήρης
Μπορεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός να έχουν αποποιηθεί του μισθού τους, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και για τον Αρχιεπίσκοπο. Ωστόσο ο κ. Ιερώνυμος εξέφρασε έντονα παράπονα καθώς η εκκλησία έμεινε εκτός του επενδυτικού προγράμματος «ΗΛΙΟΣ» που αφορά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, αλλά την ίδια ώρα και σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου παιδείας το κράτος δαπανά κάθε χρόνο δεκάδες εκ ευρώ προκειμένου να πληρώσει τους κληρικούς και του Μητροπολίτες.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στις εκκλησίες της Ελλάδος και της Κρήτης υπηρετούν 10.100 κληρικοί και το ετήσιο ποσό της μισθοδοσίας τους συνολικά ανέρχεται στα 190 εκ. ευρώ.

Η μισθοδοσία των κληρικών
• Κληρικοί 10.100 ετήσια μισθοδοσία 190 εκ. ευρώ
• Μητροπολίτες και επίσκοποι 133 ετήσια μισθοδοσία 8 εκ ευρώ
• Εκκλησιαστικοί υπάλληλοι ετήσια μισθοδοσία 5,4 εκ ευρώ

Κύριες πηγές εσόδων για την εκκλησία
• Ενοίκια 9.177.841 εκ ευρώ
• Τόκοι καταθέσεων 714.521 χιλιάδες ευρώ
• Μερίσματα μετοχών 35.328 χιλιάδες ευρώ
• Ένσημα γάμου 53.368 χιλιάδες ευρώ

Κύριες πηγές εξόδων
• Δόσεις δανείων 3.476.511
• Αμοιβές προσωπικού 3.580.440
• Φόροι – τέλη 1.184.769
• Επιχορηγήσεις σε εκκλησιαστικούς οργανισμούς Μητροπόλεις και Μονές 4.700.018

Τα ποσά αυτά για το 2012 θα είναι «ψαλιδισμένα» καθώς οι Μητροπολίτες υπάγονται στο ειδικό μισθολόγιο για το οποίο έχουν αποφασιστεί μειώσεις. Την ίδια ώρα ο Αρχιεπίσκοπος αρνείται να ακολουθήσει το παράδειγμα του Κ. Παπούλια και του Λ. Παπαδήμου οι οποίοι λόγω κρίσης ζήτησαν να κοπεί η μισθοδοσία τους.

Ο κ. Ιερώνυμος ωστόσο και μετά το τέλος της πανηγυρική Θ. Λειτουργίας για την Κυριακή της Ορθοδοξίας εκείνο που θέλησε να κάνει ήταν να παραπονεθεί επειδή η πολιτεία δεν την ενέταξε στο πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών. Θυμίζουμε πως ο Αρχιεπίσκοπος ήθελε να δημιουργήσει το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο της ευρώπης στην Μ. Πεντέλης. Μία επένδυση η οποία θα έφτανε το 1 εκ ευρώ και τα έσοδα της εκκλησίας θα ήταν ιδιαιτέρως σημαντικά καθώς θα έπαιρνε ενοίκιο για την παραχώρηση της έκτασης.
http://www.real.gr/

4 σχόλια:

  1. "τρελαίνομαι" να βλέπω τέλειες τέτοιες παραστάσεις με αυτά τα ωραία "κουστούμια" εποχής, Ειλικρινά το λεω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτή είναι η γνωστή αντιεκκλησιαστική προπαγάνδα του ΠΑΣΟΚ.

    ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΤΙ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ

    Σήμερα όποιος ζητά περικοπές στην εκκλησία είναι το ίδιο με το να λέει: «Ας δολοφονήσουμε όλους όσους ζούνε από συσσίτια, δεν παράγουν, είναι άχρηστοι»

    Το ΠΑΣΟΚ από το 1982 ως σήμερα έχει δώσει πολλά χρήματα στα ΜΜΕ για προπαγάνδα ενάντια στην εκκλησία, δείτε πως άλλαξε η θεματολογία των ελληνικών ταινιών το 1982. Το MEGA που βρίσκει χρήματα για νέα σήριαλ, όταν ο τραπεζικός δανεισμός έχει στερέψει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. >Την ίδια ώρα ο Αρχιεπίσκοπος αρνείται να ακολουθήσει το παράδειγμα του Κ. Παπούλια και του Λ. Παπαδήμου οι οποίοι λόγω κρίσης ζήτησαν να κοπεί η μισθοδοσία τους<

    Λαϊκισμός του αισχίστου είδους: Ο μεν Παπούλιας παίρνει την βουλευτική του σύνταξη και θα πάρει και την προεδρική, ο δε Παπαδήμος εξακολουθεί να αμείβεται από την ΕΚΤ και δεν ξέρω αν παίρνει και σύνταξη διοικητού της Τραπέζης της Ελλάδος.

    Ο Αρχιεπίσκοπος με τι θα ζήσει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.