15/3/12

Μέση Ανατολή: Ο «Σιδηρούς Θόλος» αλλάζει τις ισορροπίες

Μέση Ανατολή: Ο «Σιδηρούς Θόλος» αλλάζει τις ισορροπίες
Συστοιχία του «Σιδηρού Θόλου» εκτοξεύει αναχαιτιστικό πύραυλο για να ανακόψει παλαιστινιακό πύραυλο που κατευθύνεται από τη Γάζα προς την ισραηλινή πόλη Ασντότ την Κυριακή.
Στον «Σιδηρούν Θόλο» αποδίδουν οι Ισραηλινοί την επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός με τις ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο «Σιδηρούς Θόλος» είναι ένα σύστημα αντιπυραυλικής προστασίας το οποίο ανέπτυξε το Ισραήλ πριν από ένα χρόνο. Εχει την ικανότητα να υπολογίζει ποιο ακριβώς σημείο θα πλήξει η εχθρική ρουκέτα και αν αξίζει τον κόπο να στείλει ένα πύραυλο να την αναχαιτίσει.

Στην τελευταία έξαρση της ισραηλοπαλαιστινιακής βίας, που ξέσπασε την Παρασκευή και κόστισε την ζωή 25 Παλαιστινίων μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης, όταν τέθηκε σε εφαρμογή η εκεχειρία, οι Ισραηλινοί θεωρούν ότι ο «Σιδηρούς Θόλος» απέδειξε την αξία του. Ο χαμηλός αριθμός ισραηλινών θυμάτων παρά το μπαράζ από ρουκέτες που εκτοξεύονταν επί τέσσερις ημέρες από τη Γάζα προς το νότιο Ισραήλ οφείλεται ακριβώς στη νέα ισραηλινή αντιπυραυλική ασπίδα _ η οποία αναχαίτισε περίπου 50 παλαιστινιακές ρουκέτες.

Κάθε συστοιχία του «Σιδηρού Θόλου» μπορεί να υπολογίζει τον ακριβή στόχο που θα πλήξει ο εχθρικός πύραυλος και να αποφασίζει αν θα τον αναχαιτίσει σύμφωνα με μια λίστα προκαθορισμένων στόχων τους οποίους προστατεύει. Το ποσοστό επιτυχίας του «Σιδηρού Θόλου» ξεπερνά το 90% και έχει βοηθήσει το Ισραήλ να εξουδετερώσει την μεγαλύτερη απειλή που αντιμετώπιζαν οι πολίτες του τα τελευταία χρόνια: τις ρουκέτες από τη Γάζα.

Σε πόλεις του νότιου Ισραήλ όπως η Σντερότ, που απέχει λίγα μέτρα από τα σύνορα με την Λωρίδα της Γάζας και την οποία επισκέφθηκε πρόσφατα το «Βήμα», τα μεγάφωνα που είναι τοποθετημένα στους δρόμους ηχούν καθημερινά ή και πολλές φορές την ημέρα για να προειδοποιήσουν τους κατοίκους ότι πλησιάζει παλαιστινιακός πύραυλος. Ενίοτε η προειδοποίηση έρχεται μόλις 10 δευτερόλεπτα προτού πλήξει η ρουκέτα γι' αυτό τα σχολεία και άλλα δημόσια κτίρια είναι οχυρωμένα ενώ υπάρχουν και καταφύγια διάσπαρτα στην πόλη _ ακόμη και οι στάσεις λεωφορείου είναι κατασκευασμένες με τέτοιον τρόπο ώστε να λειτουργούν σαν καταφύγιο.

«Οι Παλαιστίνιοι πίστευαν αρχικά ότι ο "Σιδηρούς Θόλος" ήταν ένα αποτυχημένο σύστημα επειδή έβλεπαν ότι πολύ συχνά δεν αναχαίτιζε τους πυραύλους που εκτοξεύονταν από τη Γάζα», λέει στο «Βήμα» ο Αβι Μέλαμεντ, ανεξάρτητος ισραηλινός αναλυτής ειδικός στη Μέση Ανατολή και στις υπηρεσίες πληροφοριών. «Δεν γνώριζαν ότι κάθε συστοιχία του αντιπυραυλικού συστήματος είναι προγραμματισμένη ώστε να αναχαιτίζει μόνο τους πυραύλους που πρόκειται να πλήξουν κατοικημένες περιοχές. Κάθε αναχαιτιστικός πύραυλος κοστίζει 62.000 δολάρια (47.000 ευρώ)».

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου εξήρε την επιτυχία του αντιπυραυλικού συστήματος: «Ο "Σιδηρούς Θόλος֊" απέδειξε την αξία του και, βεβαίως, θα φροντίσουμε για την επέκτασή του τους ερχόμενους μήνες».

Το σύστημα διαθέτει προς το παρόν τρεις συστοιχίες, ανεπτυγμένες γύρω από τις τρεις μεγαλύτερες πόλεις του νότιου Ισραήλ. Σύντομα θα προστεθεί μια τέταρτη ενώ ως το 2013 θα διαθέτει εννέα συστοιχίες. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, απαιτούνται 13 συστοιχίες για να καλυφθούν πλήρως τα σύνορα του Ισραήλ.

Η ισραηλινή εταιρεία που κατασκεύασε το σύστημα επαινεί την κινητικότητά του: κάθε συστοιχία, που στοιχίζει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, μπορεί να «λυθεί» και να στηθεί αλλού μέσα σε λίγες ώρες, επιτρέποντας στον στρατό να την προσαρμόζει σε διάφορα μέτωπα. Αν και στην αρχή επρόκειτο για αποκλειστικά ισραηλινό εγχείρημα, τον Μάιο του 2010 η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την χρηματοδότηση του «Σιδηρού Θόλου» με 205 εκατ. δολάρια.

Ο «Σιδηρούς Θόλος» θεωρείται ευρέως ότι μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες στην περιοχή. Ηδη πιστεύεται ότι «έπεισε» τη Χαμάς και τις άλλες ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις της Γάζας να ξανασκεφτούν αν αξίζει τον κόπο να προμηθεύονται πυραύλους _ εξ ου η συμφωνία για εκεχειρία που επιτεύχθηκε με την μεσολάβηση της Αιγύπτου.
http://www.tovima.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.