16/3/12

Κρίση στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας Κλείνει η πρεσβεία της Τουρκίας στην Δαμασκό.

Δια στόματος του Τούρκου πρωθυπουργού, η τουρκική πλευρά, αποδέχεται ότι μελετά διάφορα σενάρια για το μέλλον της Συρίας, ενώ προχωρά στο κλείσιμο της πρεσβείας της στην Δαμασκό.
 Τα τελευταία εικοσιτετράωρα η ένταση στις σχέσεις Άγκυρας – Δαμασκού γνωρίζει νέα κορύφωση. Η Άγκυρα βάλλει κατά της Δαμασκού με το πρόσχημα ότι η κυβέρνηση της Συρίας «χτυπά» άμαχο πληθυσμό στους δρόμους της γειτονικής χώρας. Δια του στόματος του Τούρκου πρωθυπουργού, η τουρκική πλευρά, για πρώτη φορά, αποδέχεται ότι μελετά διάφορα σενάρια για το μέλλον της Συρίας. Παράλληλα, προχωρά στο κλείσιμο της πρεσβείας της στην Δαμασκό.


Το μεσημέρι της Παρασκευής, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν τοποθετήθηκε σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην κρίση της Συρίας. Ο πρωθυπουργός Ερντογάν τόνισε ότι η κυβέρνηση του μελετά διάφορα σενάρια για το μέλλον της Συρίας και ότι δεν αποκλείει την δημιουργία μιας στρατιωτικής ζώνης στα σύνορα της Τουρκίας - Συρίας για ανθρωπιστικούς λόγους. Σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό, η Άγκυρα παρακολουθεί προσεκτικά τις νέες κινήσεις των διεθνών παραγόντων για το μέλλον της Συρίας και χαράζει την δική της στρατηγική σύμφωνα με αυτές τις κινήσεις.


Λίγο πριν την τοποθέτηση του κ. Ερντογάν, το τουρκικό, ιδιωτικό ειδησεογραφικό δίκτυο «Cnn Türk» μετέδωσε την είδηση ότι στις 22 Μαρτίου θα τερματίσει την λειτουργία της η πρεσβείας της Τουρκίας στην Δαμασκό. Παράλληλα, το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάλεσε τους Τούρκους πολίτες να αποχωρήσουν από την Συρία. Την ίδια στιγμή, η Άγκυρα δημιουργεί νέα στρατόπεδα για τους νέους πρόσφυγες από την Συρία σε πόλεις όπως το Άντεπ, το Κίλις και στην Αντιόχεια.
 

Την στιγμή που λαμβάνουν χώρα οι παραπάνω εξελίξεις, η προσοχή της τουρκικής κοινής γνώμης είναι στραμμένη στην τύχη των δυο δημοσιογράφων, των οποίων η τύχη αγνοείται στην Συρία. Σύμφωνα με τα τουρκικά δημοσιεύματα, εδώ και μια εβδομάδα, αγνοείται η τύχη του δημοσιογράφου της εφημερίδας «Μιλάτ», Αντέμ Όζκιοσε και του κάμεραμαν Χαμίτ Τζοσκούν. Πριν μια εβδομάδα οι δυο Τούρκοι πολίτες μετέβησαν στην πόλη Ίντλιπ της Συρίας για να καλύψουν τις εξελίξεις στην κρίση της Συρίας. 

Την Πέμπτη, το τουρκικό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ανατολή» μετέδωσε την πληροφορία ότι οι δυο Τούρκοι δημοσιογράφοι έχουν παραδοθεί από την πολιτοφυλακή της Συρίας στις μυστικές υπηρεσίες της κυβέρνησης της Δαμασκού.
 

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, τα τουρκικά φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις από τα σύνορα Τουρκίας – Συρίας. Την Τετάρτη, το τουρκικό ειδησεογραφικό δίκτυο «Samanyolu Haber» μετέδωσε την είδηση ότι ο στρατός της Συρίας τοποθετεί νάρκες στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας.

Πένθος στην Άγκυρα για τους νεκρούς στρατιώτες στο ΑφγανιστάνΤο μεσημέρι της Παρασκευής, μεταξύ των άλλων, η προσοχή των τουρκικών μέσων ενημέρωσης είναι στραμμένη και στην συντριβή τουρκικού πολεμικού ελικοπτέρου στα περίχωρα της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν. Ο πρωθυπουργός Ερντογάν δήλωσε ότι η συντριβή έλαβε χώρα πέντε χιλιόμετρα νοτίως της Καμπούλ. Παράλληλα, επισήμανε ότι από την συντριβή έχασαν την ζωή τους 12 μέλη των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και 4 ή 5 πολίτες του Αφγανιστάν.
 

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, το ελικόπτερο επιχείρησε να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση και συγκρούστηκε με την οροφή μιας πολυκατοικίας.    

*Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη
www.kathimerini.com.cy


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.