6/3/12

Υποστράτηγος αναδρομικά ο Πενταράς Επέστρεψε με απόφαση του Ανωτάτου και έτυχε προαγωγής πριν αφυπηρετήσει

ΟΥΜΙΧΑΛΗ ΧΑΤΖΗΣΤΥΛΙΑΝΟΥ
Φωτογραφία
Προαγωγήστοβαθμό του υποστράτηγου αναδρομικά από το 2005 έλαβε ο ταξίαρχος Ανδρέας Πενταράς, ο οποίος επέστρεψε στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς πρόσφατα, μετά από απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο έκρινε αδικαιολόγητη και κατ’ επέκταση παράτυπη την απόφαση για υποχρεωτική αποστράτευσή σου. Πρόταση για έγκριση της αναδρομικής προαγωγής του κ. Πενταρά κατέθεσε ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου στις 23/2/2012 ο υπουργός Άμυνας Δημήτρης Ηλιάδης. Ο κ. Πενταράς, που εκπαραθυρώθηκε από τις τάξεις της Ε.Φ. όχι μόνο επέστρεψε στην ενεργό υπηρεσία αλλά έτυχε και αναδρομικής προαγωγής πριν αφυπηρετήσει κανονικά από την Ε.Φ., λόγω ορίου ηλικίας, την περασμένη Πέμπτη, 1/3/2012.
 
Την αποκατάστασή τους αναμένουν άλλοι 30 ανώτατοι αξιωματικοί, έξι ταξίαρχοι και 24 συνταγματάρχες, οι οποίοι επέστρεψαν στην ενεργό υπηρεσία μετά από έξι χρόνια (αποστρατεύτηκαν το 2005 και το 2006) και αφού προηγήθηκαν δύο διαδοχικές αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου. Όπως ο Ανδρέας Πενταράς, έτσι και οι 30 απόστρατοι θα κριθούν εκ νέου από το Ανώτατο Συμβούλιο Κρίσεων, το οποίο για το τρέχον έτος θα αποτελούν, με βάση απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, οι υπουργοί Συγκοινωνιών και Υγείας. Στο Συμβούλιο συμμετέχουν ως μόνιμα μέλη ο υπουργός Άμυνας, ο οποίος προεδρεύει, και ο αρχηγός της Ε.Φ. Στην περίπτωση του κ. Πενταρά, το Ανώτατο Συμβούλιο Κρίσεων συνήλθε σε έκτακτη σύνοδο στις 20/2/2012. Το Συμβούλιο, κατά τη συνεδρία του αυτή, αφού μελέτησε όλα τα δεδομένα, εξέτασε την υπόθεσή του για το έτος 2006 καθώς και για τα επόμενα χρόνια και αφού έλαβε υπόψη τη σχετική νομολογία του Ανωτάτου Συμβουλίου έκρινε ως προακτέο κατ’ απόλυτον εκλογή για τα έτη 2007, 2008, 2009, 2010 και 2011, τον ταξίαρχο Ανδρέα Πενταρά.
 
Το Συμβούλιο εξέτασε και την περίπτωση του συνταγματάρχη Ιωάννη Χριστίδη, ο οποίος, επίσης, επέστεψε στην Εθνική Φρουρά μετά από δικαστική απόφαση. Ο συνταγματάρχης Χριστίδης κρίθηκε ως προακτέος κατ’ εκλογή για τα έτη 2006, 2007, 2008 και 2009, δεδομένου ότι εάν παρέμενε στη υπηρεσία θα αφυπηρετούσε από το Στρατό, λόγω ορίου ηλικίας, στις 1/1/2010. Οι συνταγματάρχες αφυπηρετούν στα 58 τους χρόνια και οι ταξίαρχοι στα 60 τους. Σημειώνεται ότι με βάση το νομοθετικό καθεστώς που ίσχυε το 2006, οι διαβαθμίσεις των κρίσεων αξιωματικού, βαθμού συνταγματάρχη (βαθμό που κατείχε τότε ο κ. Χριστίδης), ήταν προακτέος κατ’ εκλογή και διατηρητέος, ενώ με βάση το νομοθετικό καθεστώς που ισχύει από το 2007 και εντεύθεν, οι διαβαθμίσεις των κρίσεων αξιωματικών βαθμού υποστράτηγου και συνταγματάρχη ήταν προακτέοι κατ’ απόλυτον εκλογή, προακτέοι κατ’ εκλογή και διατηρητέοι.
 
ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΧΑΚΙ
Στο μεταξύ, σήμερα Δευτέρα, οι 29 από τους 30 απόστρατους που επέστρεψαν στην ενεργό υπηρεσία αναμένεται να παρουσιαστούν ένστολοι σε συγκεκριμένη μονάδα και θα έχουν, όπως τους λέχθηκε, συνάντηση με τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς. Δεν θα παρουσιαστεί ο συνταγματάρχης ΠΖ Γεώργιος Προκοπίου, ο οποίος εξελέγη βουλευτής ΔΗΚΟ Λάρνακας στις εκλογές του περασμένου Μαΐου. Για το τι δεον γενέσθαι με τους 30 θα αποφασιστεί από τον γενικό εισαγγελέα και βεβαίως η όποια απόφαση θα υλοποιηθεί μέσω του Ανωτάτου Συμβουλίου Κρίσεων. Μέχρι τη λήψη τελικής απόφασης αναμένεται να τους δοθεί άδεια, αν όχι σε όλους, στους περισσότερους, διότι η Ε.Φ. δεν είναι σε θέση να τους απορροφήσει. 
http://www.philenews.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.