6/3/12

Δόλλης: Μεγάλες ευκαιρίες συνεργασίας με το Ισραήλ

Διάσκεψη διασποράς το καλοκαίρι στη Θεσσαλονίκη
Φωτογραφία
Η ΕΛΛΑΔΑκαι το Ισραήλ ανακοίνωσαν μία μοναδική διάσκεψη διασποράς, που πρόκειται να διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη αυτό το καλοκαίρι. Σύμφωνα με την Jerusalem Ρost, που δημοσιεύει συνέντευξη του Έλληνα υφυπουργού Εξωτερικών,Δημήτρη Δόλλη, η Ελλάδα και το Ισραήλ μπορούν να ενισχύσουν τους δεσμούς τους μέσω των κοινοτήτων της διασποράς. Ο Έλληνας διπλωμάτης, που έχει αυστραλιανή προφορά, έζησε στη Μελβούρνη 28 χρόνια και εργάστηκε στο Κοινοβούλιο, με επιτελάρχη την τωρινή πρωθυπουργό Τζούλια Γκίλαρντ.
Ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Άριε Μέκελ, δήλωσε ότι «ο Δόλλης είναι ένας από τους καλύτερους φίλους του Ισραήλ στην Ελλάδα. Υποστηρίζει επί είκοσι και πλέον έτη ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προσεγγίσει το Ισραήλ. Είναι στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και αποτέλεσε έναν από τους αρχιτέκτονες της απόφασης της Ελλάδας να αναβαθμίσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ, που έκτοτε βρίσκονται σε συνεχή άνθιση».

Ο Δόλλης πιστώνει την περίοδο παραμονής του στη Μελβούρνη -όπου υπάρχουν μεγάλες ελληνικές και εβραϊκές κοινότητες που συνεργάζονται στενά σε μια σειρά θεμάτων- για την «εμφύτευση» της ιδέας της ελληνο-ισραηλινής συνεργασίας.

Σε συνέντευξή του στην Jerusalem Ρost, ο Έλληνας υφυπουργός δήλωσε πως«οι κοινότητές μας στο εξωτερικό αναπτύχθηκαν μαζί και συνεργάζονται, συνεπώς είναι λογικό να πράξουμε το ίδιο εδώ».
Παράλληλα, ο Δόλλης έκανε λόγο για τρομερές ευκαιρίες συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, μαζί με την Κύπρο, στον τομέα της ενέργειας. Δεδομένων των τεράστιων ανακαλύψεων φυσικού αερίου στα χωρικά ύδατα του Ισραήλ και τις σημαντικές ανακαλύψεις φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Κύπρου, η Ελλάδα ξεκινά τη διαδικασία των δικών της αντίστοιχων ερευνών και ενδιαφέρεται να καταστεί ενεργειακός κόμβος για εξαγωγές ισραηλινού και κυπριακού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. «Αυτό προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες», δήλωσε ο Δόλλης, προσθέτοντας πως η Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει πύλη εισόδου στην Ευρώπη. Εντούτοις, ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η συζήτηση συγκεκριμένων σχεδίων είναι πρόωρη, καθώς το Ισραήλ δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν σκοπεύει να εξάγει το φυσικό αέριο προς δυσμάς, στην Ευρώπη ή προς ανατολάς, στην Ασία.
http://www.philenews.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.