3/3/12

Η Μεγάλη Βρετανία, οι Μπάρακ και Μπάρακ στον δρόμο προς τον πόλεμο

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ, ένας άνδρας του Λονδίνου στο Ισραήλ και στην καρδιά του κόμματος του πολέμου, έφθασε στην Ουάσινγκτον νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για να πιέσει τον Μπάρακ Ομπάμα και να επιτύχει την έγκριση του για το σχέδιο κτυπημάτων εναντίον του Ιράν. 
Συναντήθηκε την Τρίτη με τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Τομ Donilon, καθώς και τους ανώτερους αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών. Την Τετάρτη συναντήθηκε στο Πεντάγωνο με τον υπουργό Άμυνας Πανέτα και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων Martin Dempsey, ο οποίος είναι στο κέντρο της πολιτικής αντίστασης κατά του πόλεμου του Λονδίνου. 

Υπενθυμίζουμε ότι, μετά την κριτική των νεοσυντηρητικών για τα λόγια που είχε εκφράσει σε συνέντευξη της 19ης Φεβρουαρίου στο CNN (ότι το Ιράν ήταν ένας λογικός παράγοντας που μπορεί να ανταποκριθεί σε διπλωματική προσέγγιση), ο Στρατηγός Dempsey επανέλαβε την προχθεσινή θέση του κατά τη διάρκεια ακρόασης ενώπιον της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Γερουσίας, όπου δήλωσε ότι δεν μπορεί κανείς να έχει «την πολυτέλεια να υποτιμήσουμε τους δυνητικούς αντιπάλους μας, χαρακτηρίζοντας τους ως παράλογους».  
Σύμφωνα με την εφημερίδα «The Hill» της Ουάσιγκτον, ο Dempsey εξήγησε ότι δεν εκλαμβάνει την ιρανική ρητορική ως πραγματικότητα και ότι, ακόμη και αν η πολιτική του Ιράν είναι απαράδεκτη  για τις Ηνωμένες Πολιτείες, διαθέτει μια αναμφίβολη λογική εδώ και τριάντα χρόνια.

Παρόλο ότι οι επίσημες εκθέσεις των συνεδριάσεων του Μπαράκ δεν προσφέρουν καμία διευκρίνιση σχετικά με τις συζητήσεις, η ισραηλινή εφημερίδα Ha'aretz αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός Νετανιάχου, ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί με τον Ομπάμα την ερχόμενη Δευτέρα, «σχεδιάζει να σκληρύνει δημοσίως τον τόνο κατά του Ιράν» και βάζει σε μεγάλη πίεση τον Ομπάμα για να εκδοθεί μια κοινή δήλωση μετά τη συνάντησή τους, η οποία θα περιέχει ρητή στρατιωτική απειλή εναντίον του Ιράν.

Οι Νετανιάχου και Εχούντ Μπαράκ, ζητούν επίσης  -σύμφωνα με τις οδηγίες από το Λονδίνο-  ο Μπαράκ Ομπάμα να απολύσει τον Στρατηγό Dempsey. 
Η Ha'aretz αναφέρει επίσης ότι ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Donilon, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είχε εμπιστευτεί στους Νετανιάχου και Εχούντ Μπάρακ, κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης επίσκεψης στο Ισραήλ, ότι «οι παρατηρήσεις που έγιναν από τον Στρατηγό Dempsey, επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων δεν αντιπροσωπεύουν τις απόψεις του Ομπάμα, και ότι ο Ομπάμα ήταν ενοχλημένος με τις δηλώσεις του Στρατηγού, σύμφωνα με μια ανώτερη πηγή που συμμετείχε στις συνομιλίες».

Παρά το γεγονός ότι ο Dempsey είναι στο στόχαστρο, πηγές πληροφοριών των ΗΠΑ έχουν αναφέρει ότι η άρνηση του Πενταγώνου και του επιτελείου για κάθε πόλεμο αυτή τη στιγμή δεν έχει μειωθεί καθόλου. Στην πραγματικότητα, ο Dempsey, ο Πανέτα και άλλοι πήγαν να συναντήσουν τον Ομπάμα, σε μια προσπάθεια να τον ενημερώσουν πριν από τη συνάντησή του με τον Νετανιάχου, και του διευκρίνισαν ότι οποιαδήποτε μονομερή επίθεση κατά του Ιράν θα προκαλέσει, σχεδόν σίγουρα, αντίποινα από τη χώρα αυτή, που θα θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τις αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των 100.000 στρατιωτών που βρίσκονται ακόμα στα σύνορα με το Αφγανιστάν. 
Ο Dempsey και ο Πανέτα, σύμφωνά με αυτή τη πηγή, επιμένουν για να διατηρήσει  ο Ομπάμα το στρατηγικό συμφέρον της χώρας του (συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των δυνάμεων των ΗΠΑ) ενώπιον του συμφέροντος η των πιέσεων του Ισραήλ.
 Άλλοι ε.α. υψηλόβαθμοι αξιωματικοί, του στρατιωτικού τομέα και του τομέα των πληροφοριών,  έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους, βαπτίζοντάς αφελώς τον Πρόεδρο ως «Ομπάμα ο αδύναμος κρίκος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.