7/3/12

S&P: Η Τουρκία είναι η πιο ευάλωτη στα πλήγματα της Ευρωζώνης

Η Τουρκία είναι η πιο τρωτή σε πιθανά πλήγματα της Ευρωζώνης, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη (29 Φεβρουαρίου) ο οίκος χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Standard and Poor's (S&P) δημοσιεύοντας τα αποτελέσματα νέου δείκτη ο οποίος αξιολογεί τον αντίκτυπο των διακοπών στις εισροές κεφαλαίου σε αναδυόμενες Ευρωπαϊκές οικονομίες.


Ο πρώτος Δείκτης Ευαισθησίας Αναδυόμενης Ευρώπης (EESI) του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης καλύπτει 19 χώρες εκτός της περιοχής του ευρώ, συμπεριλαμβανομένων εννέα Βαλκανικών εθνών, οκτώ πρώην Σοβιετικών δημοκρατιών, καθώς επίσης την Ουγγαρία και την Πολωνία.

"Αξιολογούμε την Τουρκία ως την πιο ευάλωτη σε ξαφνικές εκροές οικονομικών λογαριασμών και εξωτερικών κινδύνων αναχρηματοδότησης. Η βαθμολογία EESI της χώρας είναι η υψηλότερη από όλες, με 2,94", ανέφερε η S&P. "Η πιο εμφανής παρενέργεια της πιστωτικής άνθισης της Τουρκίας ήταν η ταχύτατη διεύρυνση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών στο ανώτατο εδώ και πολλά έτη 10% του ΑΕΠ το 2011 [επιδείνωση η οποία υποδαυλίστηκε επίσης από τις υψηλότερες τιμές πετρελαίου].

Η δήλωση η οποία ανακοίνωσε τα ευρήματα του νέου δείκτη δεν παρείχε επεξήγηση για τη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε σχετικά με τη σύνταξη της έκθεσης EESI, ούτε και ανέφερε ποιές, εάν υπήρχαν κάποιες, ενδείξεις είχαν μεγαλύτερη βαρύτητα στην τελική βαθμολογία της χώρας.

Ο νέος δείκτης δεν επηρεάζει άμεσα τις αξιολογήσεις κρατικών ομολόγων της S&P για τις εξεταζόμενες χώρες, ανέφερε η υπηρεσία. Ωστόσο εξωτερικά πλήγματα μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση των επιπέδων δημοσίου χρέους και να επιφέρουν πιέσεις για καθοδικές αξιολογήσεις.

"Ο κίνδυνος έγκειται στο ότι, παρά την επανεξισορρόπηση που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής, η ανανεωμένη απομόχλευση του χρηματοοικονομικού τομέα της Ευρωζώνης μπορεί να πυροδοτήσει αποσταθεροποιητικές εκροές κεφαλαίων από πολλές αναδυόμενες Ευρωπαϊκές οικονομίες, με αρνητικές συνέπειες στην ανάπτυξη και στα δημόσια οικονομικά".

Η ανάλυση των χωρών έδειξε πως οι περισσότερες είχαν σημειώσει πρόοδο στη μείωση των προηγουμένως υψηλών ελλειμμάτων τρεχουσών συναλλαγών, σημείωσε η S&P, αναφέροντας την Τουρκία και την Ουκρανία ως "αξιοσημείωτες εξαιρέσεις".

Ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι κατέκριναν το συμπέρασμα της S&P ότι η χώρα τους -- μια από τις τρεις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο το 2011, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ -- ήταν η πιο εκτεθειμένη σε πιθανές αναταραχές σε εισροές κεφαλαίων.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν χαρακτήρισε την αξιολόγηση μεροληπτική, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σισμέκ την περιέγραψε "αδύναμη και ατελή".

"Υπάρχει πρόβλημα με το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών το οποίο προκύπτει εν μέρει από τις τιμές ενέργειας και από την έντονη εγχώρια ζήτηση, ωστόσο το να επικεντρωθούν μόνο σε αυτό όταν αποφασίζουν πως η Τουρκία αποτελεί την πιο ευάλωτη χώρα δείχνει πως η ανάλυση δεν είναι πολύ ενυπόστατη", ανέφερε δήλωση του Σισμέκ στο Εμπορικό Επιμελητήριο Σμύρνης το Σάββατο σε άρθρο στην Τουρκικής εφημερίδας Hurriyet.

Η έκθεση της S&P ταξινομεί κάθε μια από τις επιτηρούμενες οικονομίες σε μια από τις πέντε κατηγορίες, ανάλογα με το επίπεδο δεκτικότητας σε διακοπές εισροών κεφαλαίων, σύμφωνα με το Πρακτορείο Ειδήσεων ACTMedia της Ρουμανίας. Η Ουγγαρία, η οποία έλαβε τη δεύτερη μεγαλύτερη βαθμολογία, 2,09, βρέθηκε στην ίδια ομάδα με την Τουρκία.

"Οφείλει την τρωτότητά της στο απόθεμα εξωτερικού χρέους της, και όχι στη θέση εξωτερικής ροής που κατέχει. Η Ουγγαρία, στην πραγματικότητα, είχε μικρό πλεόνασμα βασικού ισοζυγίου το 2011", ανέφερε η S&P.

Η Βοσνία και Ερζεγοβίνη κατατάχθηκε στη δεύτερη ομάδα μαζί με τη Λετονία, ενώ η Πολωνία, η Γεωργία, το Μαυροβούνιο, η Λιθουανία, η Σερβία και η Λευκορωσία βρέθηκαν στην τρίτη κατηγορία, η οποία απαρτίζεται από χώρες με μέσο όρο τρωτότητας σε πιθανά εξωτερικά πλήγματα, δημοσίευσε το Ρουμανικό πρακτορείο ειδήσεων.
Η τέταρτη ομάδα περιελάμβανε την Ουκρανία, τη Ρουμανία, την Αλβανία, την Κροατία και τη Βουλγαρία, οι οποίες θεωρούνται ότι αντιμετωπίζουν μέτρια-μειωμένη τρωτότητα, σύμφωνα με το ACTMedia.

Η μοναδική Βαλκανική οικονομία μεταξύ των τεσσάρων που θεωρείται λιγότερο ευαίσθητη σε πλήγματα της Ευρωζώνης ήταν η πΓΔΜ. Οι άλλες τρεις ήταν η Ρωσία, το Καζακστάν και το Αζερμπαϊτζάν, με βαθμολογίες -0,07, -0,45 και -2,19, αντίστοιχα.

Οκτώ από τις 19 χώρες -- η Αλβανία, η Σερβία, η Ρουμανία και η πΓΔΜ μεταξύ αυτών -- έχουν γίνει "πιο ανοικτές από παλαιότερα", όπως μετρούνται από εξαγωγές σε ΑΕΠ, σύμφωνα με την S&P.

"Ωστόσο τυχόν παρατεταμένη αποδυνάμωση στη ζήτηση της Ευρωζώνης για εξαγωγές, ή φθίνουσα στήριξη σε μητρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, μπορεί να αποδυναμώσει την εμπιστοσύνη στην αναδυόμενη Ευρώπη, καθώς φαίνεται να έχει προσαρμοστεί σε ένα αναπτυξιακό μοντέλο το οποίο καθοδηγείται μειωτικά από τις πιστώσεις", προειδοποίησε το πρακτορείο.
Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.