17/8/12

Θλιβερή διαπίστωση: Η Ελλάδα δεν έχει νησιωτική πολιτική!

Το λιμάνι της Αντίπαρου (φωτ. αρχείου)
Βυθούλκας Διονύσης  
Κ. Μουσουρούλης: Δεν υπάρχει νησιωτική πολιτική
Στόχος του υπουργείου η λειτουργία μονάδων αφαλάτωσης
«Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική», επεσήμανε πρόσφατα ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης σε ομιλία του στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
Και πρόσθεσε ότι «οι όποιες μεμονωμένες παρεμβάσεις που έχουν γίνει κατά το παρελθόν, είχαν σαν στόχο να μειώσουν το κόστος επενδύσεων, παραγωγής και διαβίωσης των κατοίκων, δεν κατάφεραν όμως, να αντισταθμίσουν τις αρνητικές συνέπειες άλλων κλαδικών πολιτικών της κεντρικής εξουσίας και έτσι δεν μπόρεσαν να προσφέρουν λύσεις στο αναπτυξιακό πρόβλημα των νησιών».
Ο κ. Μουσουρούλης αναφερόμενος στο ζήτημα του τουρισμού σημείωσε ότι η ανάπτυξη του σε ένα σημαντικό αριθμό νησιών μπορεί να είχε ως αποτέλεσμα να αναστραφεί προσωρινά ο οικονομικός κατήφορος ωστόσο δεν δημιούργησε αναπτυξιακή διαδικασία. Συμπλήρωσε ακόμη ότι «η δε ανεξέλεγκτη, όπως βλέπουμε διά γυμνού οφθαλμού στα νησιά μας, κατανάλωση φυσικών και πολιτιστικών πόρων, που είναι και το συγκριτικό μας πλεονέκτημα, τόσο από δημόσιους φορείς, όσο και από ιδιώτες, οδήγησε στην υποβάθμιση του ίδιου του τουριστικού προϊόντος. Άρα, ο ίδιος ο τομέας στον οποίο επενδύσαμε για να «τραβήξει το κάρο», μακροπρόθεσμα το κόλλησε».

Υδροδότηση νησιών
Ο υπουργός Ναυτιλίας για την υδροδότηση των άνυδρων νησιών είπε πως «στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε τις εγκαταστάσεις και τη λειτουργία μονάδων αφαλάτωσης, έτσι ώστε να σταματήσει η μεταφορά νερού με υδροφόρα πλοία». Παράλληλα για το περιβάλλον, πρόσθεσε, στόχος είναι η προώθηση του Προεδρικού Διατάγματος και των υπουργικών αποφάσεων που τροποποιούν τα ρυμοτομικά σχέδια και τις πολεοδομικές μελέτες σε διάφορα νησιά του Αιγαίου.
«Για το χωροταξικό σχεδιασμό, θυμίζω ότι το 2009 υπήρχε ένα ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τον παράκτιο χώρο και τα νησιά που είχε δοθεί σε δημόσια διαβούλευση. Το σχέδιο αυτό, για κάποιους λόγους, δεν προχώρησε. Θα συνεννοηθούμε με το Υπουργείο Περιβάλλοντος για να το επαναφέρουμε, δεδομένου ότι καθόριζε χρήσεις γης, θέσπιζε όρους δόμησης του παράκτιου χώρου και γενικότερα αντιμετώπιζε πολλές οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες στα νησιά», σημείωσε ο κ. Μουσουρούλης.
ΒΗΜΑ

4 σχόλια:

  1. Η είδηση θα ήταν αν είχαμε νησιωτική πολιτική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Every time there is a "plan" that favors Turkey's interests, our government does move fast. On the other hand, for our interests, it "works" on a totally different pace. How can one forget Simitis famous answer to a Greek American group that wanted to develop small islands, "what Turkey is gonna say?"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η είδηση θα ήτανε αν είχαμε κάποια πολιτική γενικώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Kύριε Διονύση

    Μάλλον ασχετος με την νησιωτική πραγματικότητα ειναι ο υπουργός.

    Ποιοί θα αφήσουν να γίνει στην περιοχή τους εργοστάσιο αφαλάτωσης, που προυποθέτει ενα σωρό αλλες παράπλευρες βοηθητικές εγκαταστάσεις, δεξαμενές καυσίμων, λιμενική εγκατάσταση για εκφόρτωση των καυσίμων, και τεράστιες δεξαμενές για αποθήκευση του νερού?.
    Ποιοί τελικά?
    Ολοι θα λένε το μακρυά απο εδώ, να πάνε αλλού.
    Αλλά που? καννένας δεν θα λέει τίποτε σε κάθε νησί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.