2/8/12

Η Συρία φέρεται να έχει δολοφονήσει τον Μπαντάρ Μπιν Σουλτάν σε αντίποινα για τη βομβιστική επίθεση στη Δαμασκό

Αν και δεν ανακοινώθηκε από τις σαουδαραβικές αρχές, ο θάνατος του πρίγκιπα Μπαντάρ μπιν Σουλτάν μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ επιβεβαιώθηκε στο Δίκτυο Βολταίρο από ανεπίσημη πηγή.
Ο Πρίγκιπας Μπαντάρ μόλις είχε διοριστεί αρχηγός των υπηρσείων πληροφοριών της Σαουδικής Αραβίας, στις 24 Ιουλίου. Μια προαγωγή που ερμηνεύεται ως επιβράβευση για τη οργάνωση της επίθεσης στις 18 Ιουλίου στη Δαμασκό.


Οι μυστικές υπηρεσίες της Σαουδικής Αραβίας, με την υλικοτεχνική υποστήριξη της CIA, είχαν καταφέρει να ανατινάξουν το αρχηγείο της Εθνικής Ασφαλείας της Συρίας στη διάρκεια μιας συνεδρίασης κρίσης: οι στρατηγοί Assef Chaoukat, Daoud Rajha και Hassan Tourkmani πέθαναν επί τόπου. Ο στρατηγός Ikhtiar Hisham πέθανε λίγο μετά από τα τραύματά του. Αυτή η επιχείρηση, «το Ηφαίστειο της Δαμασκού» εδώσε το σήμα για να επιτεθεί στην πρωτεύουσα ένας στρατός μισθοφόρων, κυρίως από την Ιορδανία.

Ο πρίγκιπας Μπαντάρ ο ίδιος υπήρξε θύμα μιας βομβιστικής επίθεσης στις 26 Ιουλίου όπως ανακοινώθηκε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Υεμένης. Φέρεται ότι υπέκυψε αργότερα στα τραύματά του.

Λαμπρή προσωπικότητα και κυνικός, ο πρίγκιπας Μπαντάρ ήταν ηλικίας 63 ετών. Ήταν ο γιος του πρίγκιπα Σουλτάν (ακλόνητου υπουργού Άμυνας από το 1963 μέχρι το θάνατό του το 2011) και μιας σκλάβας. Έμπιστος του βασιλιά Φαχντ, ήταν πρεσβευτής του στην Ουάσινγκτον σε όλη τη βασιλεία του (1983-2005). Συνδέθηκε τότε με τον George H. Μπους (τότε αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών) και είχε γίνει γι 'αυτόν κάτι σαν «υιοθετημένος γιος», που είναι ο λόγος για τον οποίον ο αμερικανικός τύπος τον είχε βαφτίσει «Μπαντάρ Μπους». Προικισμένος με μια ιδιοφυία για την συγκεκαλυμμένη δράση, οργάνωσε την λεγομένη συμφωνία πώλησης όπλων Al-Yamamah, καταφέρνοντας να εκτρέψει περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο λίρες, σύμφωνα με επίσημες πηγές στη Βρετανία. Στη συνέχεια χρησιμοποίησε αυτή τη μάννα, και πολλές άλλες, για να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητες ομάδες της τζιχάντ σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Αλ Κάιντα.

Στις αρχές του 2010, ο πρίγκιπας Μπαντάρ προσπάθησε να ανατρέψει τον βασιλιά Αμπντάλα για να τοποθετήσει τον πατέρα του Σουλτάν στο θρόνο. Η συνομωσία απέτυχε και ο ίδιος εξορίστηκε από το βασίλειο, αλλά λόγω της φθίνουσας υγείας του μονάρχη, κατάφερε να επιστρέψει στη Σαουδική Αραβία ένα χρόνο αργότερα. Μετά τον θάνατο του πρίγκιπα Σουλτάν, έγινε de facto ηγέτης του οίκου των Sudeiris, της φυλής των γερακιών στο εσωτερικό της βασιλικής οικογένειας.

Ο θάνατός του αποτελεί σοβαρό πλήγμα για ολόκληρο το σύστημα πληροφοριών των Δυτικών στον μουσουλμανικό κόσμο. Χρειάστηκε μόνο μια εβδομάδα στη Συρία για να εξαπολύσει αυτήν την θεαματική επιχείρηση αντίποινων.


1 σχόλιο:

  1. Ισως ο Κος Δρουγος (ο διεθνολογος) θα μπορουσε να μας ενημερωσει για το τι εγινε απο τα καναλια πληροφορησης που εχει στο ΝΑΤΟ. Κατι θα ξερουν αυτοί. Παντως ειναι μαλλον απιθανο να εγινε από τους Συριους αυτη η δουλεια. Θελει πολυ σοβαρη υπηρεσια με "KNOW-HOW".

    AZ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.