19/5/13

Η Ουάσιγκτον πέφτει μακριά για τον Σαμαρά

ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Είναι δυσάρεστο και άκρως ενοχλητικό, τη στιγμή που ο Ταγίπ Ερντογάν αναδεικνύεται, με την ανοχή του προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, σε Σουλτάνο του Λευκού Οίκου, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας να μην εξασφαλίζει συνάντηση με τον Αμερικανό ηγέτη. Επειτα από προσπάθειες μηνών, και αφού κατά καιρούς διέρρεαν πληροφορίες ότι ορίστηκε η ημερομηνία της επίσκεψης στον Λευκό Οίκο, αρκούσε ένα τηλεφώνημα για να πληροφορηθεί κανείς ότι ο κ. Σαμαράς δεν θα πραγματοποιήσει το ταξίδι στην Ουάσιγκτον.

Η αμερικανική στάση είναι άδικη για την Ελλάδα και μη παραδεκτή για τον πρωθυπουργό της, και δεν είναι άμοιρος ευθυνών ο Αμερικανός πρέσβης. Εδωσε υποσχέσεις που δεν εκπλήρωσε και κάποια στιγμή σήκωσε τα χέρια ψηλά όταν συνειδητοποίησε ότι μετά την αποχώρηση της κ. Χίλαρι Κλίντον από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «δεν είχε πέραση» πια στην Ουάσιγκτον. Παρ' όλα αυτά, δεν είπε την αλήθεια, με αποτέλεσμα να εκτεθεί ο πρωθυπουργός της χώρας μας.

Βεβαίως, έγιναν λάθη και από την κυβέρνηση. Δυστυχώς, μερικοί σύμβουλοι του πρωθυπουργού πίστεψαν πως εάν αποδεχόταν την πρόσκληση του «Εβραϊκού Λόμπι», ο Λευκός Οίκος θα έβρισκε χρόνο και θα όριζε συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον πρόεδρο Ομπάμα. Δυστυχώς σ' αυτήν την πόλη, τα θέματα αυτά διευθετούνται με άλλους όρους. Η εμπειρία αποδεικνύει πως εάν έχεις κάτι να πεις, να προσφέρεις και να εξυπηρετήσεις την υπερδύναμη, η «μεγάλη πύλη» ανοίγει πολύ εύκολα.

Η χώρα μας έχει μύρια προβλήματα και σ' αυτές τις δύσκολες στιγμές η Αμερική θα μπορούσε να τη στηρίξει, έστω ηθικά. Χρήματα δεν πρόκειται να δώσει ποτέ, διότι τα διαθέτει σε χώρες όπως το Αφγανιστάν, όπου σκοτώνονται τα παιδιά της και πλουσιεύουν δικτάτορες, σαν τον Καρζάι και τη φαμίλια του.

Πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός έπρεπε να τηρήσει την υπόσχεσή του και να παρευρεθεί στο συνέδριο του «Εβραϊκού Λόμπι», όπου είναι ο μόνος τιμώμενος. Τέτοιες συμμαχίες δεν τίθενται σε κίνδυνο, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που ακούγονται παράπονα από το Τελ Αβίβ για καθυστερήσεις στην υπογραφή συμφωνιών. Αναγνωρίζω την πίκρα από τη στάση του κ. Ομπάμα, αλλά τα κράτη πρέπει να έχουν άλλες προτεραιότητες...

Πηγή

5 σχόλια:

  1. > Δυστυχώς, μερικοί σύμβουλοι του πρωθυπουργού πίστεψαν πως εάν αποδεχόταν την πρόσκληση του «Εβραϊκού Λόμπι»,...<

    Γιατί "δυστυχώς"; Δεν συμφωνεί αυτό με τα υπόλοιπα, ή κάνω λάθος;

    >Η χώρα μας έχει μύρια προβλήματα και σ' αυτές τις δύσκολες στιγμές η Αμερική θα μπορούσε να τη στηρίξει, έστω ηθικά. <

    Ουδέποτε στήριξε η Αμερική την Ελλάδα, διότι την θεωρούσε δεδομένη (λάθος δικό μας) και αυτό ένας Μ.Ι. θα όφειλε να το ομολογήσει με παρρησία. Προτιμούσε να στηρίζει την πιο "δύσκολη" Τουρκία, την "συνερχόμενη" από τον κομμουνισμό Αλβανία, την νεόκοπη "Δημοκρατία της Μακεδονίας".

    >Πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός έπρεπε να τηρήσει την υπόσχεσή του και να παρευρεθεί στο συνέδριο του «Εβραϊκού Λόμπι», όπου είναι ο μόνος τιμώμενος. ....<

    Συμφωνώ. Εδώ νομίζω ότι αντιφάσκει με το παραπάνω "δυστυχώς".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ Nativist

    Ξέχασες το κραυγαλέο Κόσοβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το μαφιόζικο κράτος, ε; Δίκιο έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γενικά η Ελλάδα, κάνει ό,τι μπορεί για να την θεωρούν δεδομένη μονίμως.
    Οι πολιτικοί της δηλαδή...
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Dear Mr. Ignatiou,

    We all keep ignoring the fundamentals in trying to analyze the failure of securing a meeting with President Obama. I will focus more on the psyche of the american President and his personal believes.

    When the Greek American community was celebrating Obama's first presidential victory due to some connections with politicians from the Chigago area, I have raised concerns of the President's point of view of Greece.

    To keep it short, the President hates Greece. His wife's mentor and personal friend is no other than Martin Bernal, author of Black Athena: The Afroasiatic Roots of Classical Civilization. the author and the first couple, see Greeks as thieves and scums who stole the philosophy of their African ancestors and then sold it to the West as theirs.

    Do we really expect him to favor any of Greece's positions???? Of course, we cannot ignore the US, where we still have many friends. BUT we need to rebuild the ties with people far away from the President's immediate team.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.