19/5/13

Ενδεκα μεγάλες συμφωνίες στις αποσκευές Σαμαρά

Του Αθανασιου Ελλις
Αισιοδοξία στην κυβερνητική αποστολή από τις συναντήσεις με την ηγεσία της Κίνας
Το θετικό κλίμα που επικράτησε στις συναντήσεις του Αντώνη Σαμαρά με το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας της Κίνας, το κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν οι δύο κυβερνήσεις, όπως και οι 11 συμφωνίες που υπεγράφησαν μεταξύ υπουργών, θεσμικών και επιχειρηματιών, δικαιολογούν αισιοδοξία ότι η ελληνική αποστολή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου ίσως αποφέρει αποτελέσματα.

 Φυσικά, η προϊστορία ανάλογων εγχειρημάτων διδάσκει ότι, διαχρονικά και σε διακομματικό επίπεδο, ακόμη και οι καλύτερες προθέσεις συχνά δεν μετουσιώνονται σε πράξεις. Στην πορεία θα φανεί κατά πόσον η πρώτη αυτή επίσκεψη του κ. Σαμαρά στην Κίνα απέδωσε τα αναμενόμενα και υπό αυτό το πρίσμα τελικά θα αποτιμηθεί.

Η κινεζική πλευρά εμφανίζεται θετική αλλά συγκρατημένη, εν αναμονή ενός νέου δείγματος γραφής από την Αθήνα που να ανατρέπει την αρνητική εικόνα των γνωστών ελληνικών αδυναμιών. Eίναι ενδεικτική η σύντομη ιδιωτική συνομιλία της «Κ» με αρμόδιο Κινέζο αξιωματούχο, ο οποίος κατέστησε απολύτως σαφές ότι το Πεκίνο αποδίδει ιδιαίτερη σημασία και θα παρακολουθήσει με προσοχή τα όσα θα εφαρμοσθούν ως συνέχεια των συμφωνηθέντων (follow up). Από την άλλη, αποτελεί ενθαρρυντικό στοιχείο η εκ μέρους του αποδοχή της περιγραφής του κ. Σαμαρά ως κάποιου που πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση (follow up guy). Εχοντας γνώση της δυσπιστίας των ξένων χωρών και ιδιωτών έναντι των κυβερνήσεων και φορέων της Ελλάδας, ο κ. Σαμαράς διαβεβαίωνε σε όλους τους τόνους ότι η προσπάθεια αυτή δεν θα εξαντληθεί σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, αλλά θα έχει συνέχεια, συνέπεια και κατ’ επέκταση αποτελέσματα.

Στις συναντήσεις του με τον ισχυρό άνδρα της χώρας, πρόεδρο Σι, αλλά και τους υπόλοιπους τρεις στην κρατική ιεραρχία -τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο του Κογκρέσου του Λαού και τον κυβερνήτη της Σαγκάης-, ο κ. Σαμαράς πρόβαλε την Ελλάδα ως «πύλη εισόδου» για τα κινεζικά και ευρύτερα τα ασιατικά προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά, και προς αυτή την κατεύθυνση επιχείρησε να αξιοποιήσει την επερχόμενη ευρωπαϊκή προεδρία, το 2014, υποσχόμενος να αναδείξει σε προτεραιότητα την εμβάθυνση των σχέσεων της Ενωσης με την Κίνα και να συμβάλει, στον βαθμό που του αναλογεί, στην υπερπήδηση αντικειμενικών δυσκολιών που προκαλούν τριβές, όπως είναι η διαδικασία των διαγωνισμών που προβλέπεται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Ενδεικτική των προθέσεων του Πεκίνου είναι η επιλογή του Κινέζου υφυπουργού Εμπορίου, Τζιανγκ Γιαοπίνγκ, να χαρακτηρίσει την Ελλάδα «κόμβο του εξωτερικού εμπορίου της Ευρώπης».

Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό, η ελληνική πλευρά υποσχέθηκε να προσφέρει υποστήριξη στην προώθηση και ταχεία υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων, ενώ η κινεζική διεμήνυσε την πρόθεσή της να συμβάλει στην παροχή ρευστότητας στην ελληνική οικονομία, μέσω επιχειρήσεων και τραπεζών της, με το ίδιο θετικό πνεύμα που κινήθηκε στη διάρκεια της κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να στηρίξει και τα ελληνικά ομόλογα. Παράλληλα, οι Kινέζοι κατέστησαν σαφές ότι το λιμάνι του Πειραιά αποτελεί την κορυφαία προτεραιότητα και η πλειοψηφική εμπλοκή τους σε αυτό θα ανοίξει τον δρόμο και για άλλες επενδύσεις στον τομέα των μεταφορών, όπως είναι τα τρένα και το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», αλλά και περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια της χώρας.

Είναι χαρακτηριστικό, τέλος, ότι την πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Fitch επισήμανε στον κ. Σαμαρά και ο Κινέζος ομόλογός του, δείγμα της γνώσης τους για τις ελληνικές εξελίξεις.

Σήμερα ο Ελληνας πρωθυπουργός μεταβαίνει στο Αζερμπαϊτζάν με στόχο την προώθηση της κατασκευής του αγωγού ΤΑΡ για τη μεταφορά αζέρικου αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές. Παράλληλα, θα εξετασθεί και ενδιαφέρον της κρατικής επιχείρησης αερίου του Αζερμπαϊτζάν για την αγορά της ΔΕΣΦΑ.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.