17/5/13

Ύβρις και Νέμεσις

Σχετικό άρθρο: Επιστρέφεται στην ελληνική μειονότητα σχολικό κτίριο στην Κωνσταντινούπολη
Τ
Το κτίριο πρώην ελληνικού σχολείου στο Ortaköy που στεγάζει το τουρκικό υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων επιστρέφει στους νόμιμους ιδιοκτήτες του.
Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Egemen Bağış είναι γνωστός για τις ανθελληνικές και όχι μόνο τοποθετήσεις του που χαρακτηρίζονται από υπέρμετρη αλαζονεία, με έντονο το στοιχείο της ειρωνείας. Πριν από μερικούς μήνες αποκαλύφθηκε ότι το κτίριο που φιλοξενούσε το παράρτημα του υπουργείου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στην Κωνσταντινούπολη ήταν ένα από τα εκατοντάδες δημευμένα ακίνητα ελληνικών κοινοτήτων, προκαλώντας την αντίδραση των ευρωβουλευτών Γ. Κουμουτσάκου και Μ. Κοππά.

Το ίδρυμα του Αγίου Φωκά προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, απαιτώντας την επιστροφή του κτιρίου που είχε κατασχεθεί παράνομα το 1985 και στεγάζει σήμερα τη Γενική Γραμματεία του υπουργείου. Τα εγκαίνια δε του ανακαινισμένου κτιρίου πραγματοποιήθηκαν στις 5 Δεκεμβρίου του 2009, παρουσία του πρωθυπουργού Erdoğan, του Bağış αλλά και του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Nikola Gruevki!  Η τουρκική κυβέρνηση μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων αναγκάστηκε να αποδώσει το ακίνητο στους νόμιμους ιδιοκτήτες του προκειμένου να αποσυρθεί η υπόθεση από το ΕΔΑΔ, μπροστά στον κίνδυνο μιας ακόμα καταδικαστικής απόφασης για την Τουρκία. Πλέον το τουρκικό υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων θα πρέπει να πληρώνει και ενοίκιο στην ελληνική κοινότητα…
ε
Erdoğan, Gruevski και Bağış εγκαινιάζουν στις 5 Δεκεμβρίου του 2009 το κτίριο που επιστρέφει στους Έλληνες νόμιμους ιδιοκτήτες του.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.