12/5/13

Βοηθούμε να γίνουν αποικία ή κρατίδιο οι βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο;

Με τον Πέτρο Ασσιώτη
Είναι ηλίου φαεινότερον ότι οι πιθανοί αγοραστές θα είναι Βρετανοί πολίτες, οι οποίοι θα αγοράζουν με γνώμονα την ασφάλεια που θα τους προσφέρεται από τις Βάσεις…
Στις 5 Ιουνίου 2008, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε προχωρήσει στην υπογραφή ενός Μνημονίου Συναντίληψης με τον τότε Βρετανό Πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν. Αν και το περιεχόμενο του Μνημονίου δεν έγινε γνωστό, σίγουρα δεν περιελάμβανε τις βρετανικές υποχρεώσεις έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλαδή την υποχρέωση της Βρετανίας για προάσπιση της ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και τα χρωστούμενα εκατομμύρια από τις διευκολύνσεις που προσφέρουμε στις Βάσεις, σαν ένα είδος ενοικίου.

Η δε αναφορά του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας στη δεξαμενή σκέψης «Brookings» περί χειρισμού του θέματος των Βάσεων «από τα παιδιά και εγγόνια μας», το παρέπεμψε σε βάθος χρόνου. H κατοπινή δε απόφαση του πρώην Προέδρου για να γίνει στο Κούριο η τότε επίσημη τελετή ανάληψης της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία, έδωσε το πρώτο στίγμα κρατικής οντότητας στις βρετανικές Βάσεις, αφού τους παρέδωσε μέρος της κρατικής κυριαρχίας της Δημοκρατίας σε θέματα ασφάλειας στους Ευρωπαίους εταίρους μας. Έδωσε την εντύπωση στα υπόλοιπα κράτη μέλη, που ελάμβαναν μέρος στη τελετή, ότι εισέρχονταν σε ένα άλλο κράτος, όπου η Προεδρεύουσα χώρα ουδεμία δικαιοδοσία είχε.
Ο Λευκός Χάρτης

Η βρετανική κυβέρνηση, εν τω μεταξύ, είχε κυκλοφόρησε έναν Λευκό Χάρτη, δείχνοντας τις Βάσεις στην Κύπρο και στα διάφορα σημεία του πλανήτη που κατέχει υπό την κυριαρχία της. Στον Λευκό Χάρτη, που υπογράφεται από τον Πρωθυπουργό κ. Ντ. Κάμερον και τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Ουίλιαμ Χέιγκ, σημειώνεται ότι «θα συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε ότι η κυριαρχία μας στις περιοχές αυτές υπερασπίζεται, έναντι όλων των προκλήσεων, έτσι ώστε εκείνοι που ζουν στις περιοχές αυτές ως Βρετανοί πολίτες να προφυλάσσουν τα δικαιώματά τους για αυτοδιάθεση».

Οι Βάσεις Ακρωτηρίου και Δεκέλειας περιγράφονται ως κυρίαρχες στον Λευκό Χάρτη. Στη δισέλιδη αναφορά του στις «κυρίαρχες Βάσεις Ακρωτηρίου και Δεκέλειας στην Κύπρο», γράφει ότι σε αυτές το 60% της γης ανήκει σε ιδιώτες Κύπριους υπηκόους. Οι Βρετανοί στις Βάσεις είναι περίπου 7.500 και περιλαμβάνουν υπηρεσιακό προσωπικό, πολίτες με βάση το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και τις οικογένειές τους. Επιπλέον, οι περίπου 10.000 Κύπριοι, οι οποίοι κατοικούν στις περιοχές αυτές, αναγνωρίζονται μεν ως κάτοικοι των Βάσεων, όμως είναι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η εξαγγελία Αναστασιάδη 
Ένα από τα εξαγγελθέντα μέτρα του νυν Προέδρου, κ. Νίκου Αναστασιάδη, για επανεκκίνηση της οικονομίας, είναι και η προώθηση συμφωνίας με τις βρετανικές Βάσεις για οικοδομική ανάπτυξη εντός των βρετανικών Βάσεων από τους κατόχους γης. Σίγουρα το μέτρο αυτό για να έχει αποτέλεσμα σημαίνει την ανάπτυξη των περιοχών αυτών με σπίτια, επαύλεις και διαμερίσματα, τα οποία θα προσφερθούν στην ελεύθερη αγορά προς πώληση.

Είναι ηλίου φαεινότερον ότι οι πιθανοί αγοραστές θα είναι Βρετανοί πολίτες, οι οποίοι θα αγοράζουν με γνώμονα την ασφάλεια που θα τους προσφέρεται από τις Βάσεις, την αγγλική κουλτούρα, την αυτάρκεια των Βάσεων σε όλες τις υπηρεσίες, αλλά ταυτόχρονα και τις ωραίες παραθαλάσσιες τοποθεσίες των Βάσεων. Σύντομα, θα δημιουργηθούν μικρές βρετανικές αποικίες εντός των βρετανικών Βάσεων και, λαμβάνοντας υπόψη τη σημείωση στον Λευκό Χάρτη ότι «θα συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε ότι η κυριαρχία μας στις περιοχές αυτές υπερασπίζεται, έναντι όλων των προκλήσεων, έτσι ώστε εκείνοι που ζουν στις περιοχές αυτές ως Βρετανοί πολίτες να προφυλάσσουν τα δικαιώματά τους για αυτοδιάθεση», δεν θα αργήσει η στιγμή που οι Βάσεις με τη μέθοδο της αυτοδιάθεσης και με ειρηνικότατο τρόπο θα μετατραπούν σε νόμιμη βρετανική αποικία ή και κρατίδιο. Υπάρχει, μάλιστα, και το προηγούμενο του Γιβραλτάρ, για να το επικαλεστούν.

Είναι, πιστεύουμε, υποχρέωση της Κυβέρνησης και του Πρόεδρου Αναστασιάδη να μελετήσει πολύ σοβαρά το θέμα αυτό, καθώς και τις επιπτώσεις του στο εθνικό θέμα, αλλά και στην εθνική κυριαρχία, προτού προχωρήσει σε συμφωνία με τις βρετανικές Αρχές στο θέμα της οικοδομικής ανάπτυξης εντός των ορίων των Βάσεων.

ΠΕΤΡΟΣ Θ. ΑΣΣΙΩΤΗΣ
Μέλος Δ.Σ. Παγκύπριας Κίνησης Πολιτών
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.