16/5/13

Μπούμερανγκ οι βόμβες του Ερντογάν

Bahar Kimyongür* (Βέλγιο)     (μτφ. Κριστιάν)
Το καθεστώς της Άγκυρας μιλά για 51 νεκρούς για τις επιθέσεις στην πόλη Reyhanli στα σύνορα με τη Συρία. Αλλά ο ντόπιος πληθυσμός, λέει ότι οι αρχές κρύβουν τον πραγματικό αριθμό των θυμάτων, θα ήταν 177!
 
15 Μαΐου 2013. Από την πλευρά των επίσημων μέσων ενημέρωσης, πλήρη συσκότιση… Αναμεταδίδουν τις εκθέσεις της αστυνομίας και τα σενάρια που υπαγορεύονται από το ΑΚΡ για τη διπλή επίθεση.

Και έχουν καλό λόγο: ο Εισαγγελέας του Reyhanli κατάφερε να επικυρώσει την Κυριακή μία απόφαση λογοκρισίας από το πρωτοδικείο του Reyhanli. 
Υπάρχει οργή στην Τουρκία, ταυτόχρονα κατά της κυβέρνησης Ερντογάν και κατά των Σύρων μισθοφόρων της.

Στο Reyhanli, ανάμεσα στα ερείπια, οι άνθρωποι κατηγορούν την τουρκική κυβέρνηση ότι θέλει να κάνει πόλεμο εναντίον της Συρίας για λογαριασμό των ΗΠΑ και του Ισραήλ.


Ορισμένοι δημοσιογράφοι και bloggers αψηφούν τη λογοκρισία σε βάρος της ελευθερίας τους όπως ο Ferdi Özmen που κατέγραψε τον αριθμό των θυμάτων των δίδυμων επιθέσεων στη Reyhanli. 
Σύμφωνα με τον Özmen, τα θύματα διαμηνύθηκαν σε επτά νοσοκομεία της περιοχής ως εξής:

Νοσοκομείο Defne: 26 σοροί  
Δημόσιο Νοσοκομείο Αντιόχειας: 44 σοροί
 
Νοσοκομείο
Kirikhan: 18 σοροί
Νοσοκομείο
Academy: 6 σοροί
Νοσοκομείο Μεσογείου (
Akdeniz): 3 σοροί 
Hospital Medical Research (Arastirma): 30 
Δημόσιο Νοσοκομείο
Reyhanli: 50

Συνολικά, θα υπήρχαν σύμφωνα με τον Özmen 177  νεκροί και όχι 51 όπως αναφέρθηκε από τις επίσημες πηγές. Αυτές οι πληροφορίες  που δεν δύναται να ελεγχθούν  και που διαψεύστηκαν από τον  Υπουργό Υγείας Μεχμέτ Müezzinoglu έχουν, ωστόσο, οδηγήσει στη σύλληψη του Ferdi Özmen από την αστυνομία...

Μια φοιτήτρια από το Σαμαντάγκ (Soueydiye στα αραβικά), η Meziyet Camuz, αναρωτιέται δικαίως:
«Την ημέρα της επίθεσης, γιατί οι ηγέτες του ΑΚΡ συγκεντρώθηκαν για να γιορτάσουν ένα γάμο (ο γιος του βουλευτή Burhan Kuzu, σ.σ.);

Ο Νταβούτογλου γιατί χαμογέλαγε όταν μίλαγε για τα θύματα;

Γιατί οι αρχές πράττουν σαν να μη αποτελεί το Χατάι μέρος της Τουρκίας; Γιατί κρύβουν το μέγεθος της σφαγής και καταστρέφουν τα αποδεικτικά στοιχεία με μπουλντόζες;

Γιατί δεν κηρύχτηκε ημέρα εθνικού πένθους; Τα νεκρά αδέλφια μας είναι τόσο μισητά;

Αν οι βόμβες πέρασαν ​​από τα σύνορα, γιατί η κυβέρνηση, η αστυνομία και οι υπηρεσίες πληροφοριών δεν σταμάτησαν το όχημα που τις μετέφερε;     (...)

Οι Σύροι αντάρτες καταστρέφουν ένα πυροσβεστικό όχημα στο Cilvegözü, κανείς (από τη κυβέρνηση) δεν νοιάζεται. Σκοτώνουν έναν αστυνομικό, κανείς δεν συγκινείται. Σκοτώνουν τα αδέλφια μου, η κυβέρνηση τα έχει γραμμένα (...) (Πηγή: Sol Portal, 14 Μαΐου 2013)

Στην Αντιόχεια, στο Σαμαντάγκ, στη Μερσίνα, στο Reyhanli, στην Αλεξανδρέττα, στα Άδανα, οι πληθυσμοί της  νότιας Τουρκίας, όλες οι εθνότητες και θρησκείες μαζί, διαμαρτύρονται κατά της κυβέρνησης Ερντογάν.

Εδώ, μια οργανωμένη διαδήλωση στο Σαμαντάγκ χθες:



Αλλού στη χώρα, τα προοδευτικά κινήματα δείχνουν επίσης την αλληλεγγύη τους προς τα θύματα της επίθεσης και κατηγορούν το ΑΚΡ ότι είναι συνυπεύθυνο.

Τη Δευτέρα, η αστυνομία εμπόδισε μια διαδήλωση αλληλεγγύης με το Reyhanli στο Kocaeli, κοντά στην Κωνσταντινούπολη:


Την επόμενη μέρα, η αστυνομία έβγαλε τα κλομπ εναντίον διαδηλωτών στα Άδανα: http://haber.sol.org.tr/soldakiler/adanada-reyhanli-protestosuna-saldiri-haberi-73018

Το πρωί, οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν τη σύλληψη τεσσάρων άλλων αριστερών, ανεβάζοντας σε 13 τον αριθμό των «υπόπτων» που συνελήφθησαν στα πλαίσια της σφαγής του Reyhanli.

Αλλά έκπληξη, ο υπουργός Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ αποκάλυψε στην εφημερίδα Hurriyet ότι οι πραγματικοί δράστες δεν έχουν ακόμα συλληφθεί. Η δήλωση του επιβεβαιώνει τη θεωρία του αντιπερισπασμού και της πλάνης: http://www.hurriyet.com.tr/gundem/23279378.asp

Άλλο σκάνδαλο, σύμφωνα με ορισμένες εφημερίδες εναλλακτικής ενημέρωσης, οι 73 κάμερες παρακολούθησης στην πόλη της Reyhanli ήταν εκτός λειτουργίας κατά τη στιγμή της διπλής επίθεσης. Ο υπουργός Εσωτερικών διέψευσε  αμέσως την πληροφορία.

Από την πλευρά του, το μαρξιστικό-λενινιστικό κίνημα DHKP-C (Επαναστατικό Κόμμα-Μετώπο Απελευθέρωσης του Λαού), από το οποίο πολλοί οπαδοί συνελήφθησαν για τις φερόμενες σχέσεις τους με τις επιθέσεις, εξέδωσε μια διάψευση στην οποία κατηγορεί την κυβέρνηση του ΑΚΡ και τις ομάδες τζιχαντιστών να είναι πίσω από τις επιθέσεις.

Το DHKP-C υπενθυμίζει στην ανακοίνωση του ότι στη Συρία, «οι ομάδες τζιχαντιστών διαπράττουν κάθε μέρα, σφαγές σαν του Reyhanli» (...) «Έχουν οργανώσει παρόμοιες επιθέσεις εναντίον των ηγετών, υπουργών και στρατιωτικών διοικητών της κυβέρνησης Άσαντ, αλλά και κατά Ιαμιδών τεμενών, σχολικών λεωφορείων, πανεπιστήμιων, κυβερνητικών κτιρίων και γειτονιών γεμάτων με κόσμο.
Έσφαξαν εκατοντάδες ανθρώπους σε επιθέσεις αυτού του είδους, και κάθε μέρα διαπράττουν νέες σφαγές.
Μετά από κάθε μία από αυτές τις σφαγές εναντίον του συριακού λαού, οι ηγέτες του ΑΚΡ δηλώνουν, απειλώντας: «Άσαντ, το τέλος σου πλησιάζει»: http://halkinsesi.tv/index.php/acklamalar/9977-hkc-acklama-411- tarih-mays-13-2013.html

Το τουρκικό επαναστατικό κίνημα πιστεύει ότι η δυσφορία του AKP ενώπιον της επίθεσης του Reyhanli προδίδει «ένα αίσθημα ενοχής».

Και προειδοποιεί ότι σύντομα, οι ερευνητές του AKP θα κατασκευάσουν «ανώνυμους μάρτυρες» ή «μετανοημένους» για να καταλογίσουν τα εγκλήματά τους σε εσωτερικούς εχθρούς τους (την Αριστερή Αντιπολίτευση) και εξωτερικούς (το συριακό κράτος).

Αυτή τη φορά, δεδομένου των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων μετά τη σφαγή του Reyhanli, φαίνεται ότι οι «θεωρίες συνωμοσίας» του ΑΚΡ δεν θα περπατήσουν.

Παρά την αναχώρηση του προς την Ουάσιγκτον, η επιστροφή μπούμερανγκ της επίθεσης στο Reyhanli προαναγγέλλεται  πολύ οδυνηρή για τον Ερντογάν.

Bahar Kimyongür
14 Μαΐου 2013
*Bahar Kimyongür , γεννήθηκε στο Βέλγιο το 1974 , είναι Βέλγος πολιτικός ακτιβιστής από οικογένεια που κατάγεται από την Τουρκία , από την 1η Απριλίου 2013, διευθυντής στις Βρυξέλλες του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Ειρήνη, Δικαιοσύνη και Ανθρώπινα Δικαιώματα (IIPJHR), μια ΜΚΟ που εδρεύει στην Γενεύη . Κατηγορούμενος  βάσει της βελγικής αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, είχε καταδικαστεί σε δίκη τον Φεβρουάριο του 2006 και κατ 'έφεση, το Νοέμβριο του 2006, στη συνέχεια αθωώθηκε στο Εφετείο το 2007 και το 2009, μετά τις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου που ακύρωσε τις προηγούμενες αποφάσεις.  
Είναι αντικείμενο αιτήματος έκδοσης από την Τουρκία.
Συνεργάτης του ιστοτόπου Investig'Action (michel-collon.info) και εκπρόσωπος τύπου της Επιτροπής κατά των παρεμβάσεων στη Συρία (CIS), περιγράφει τις ΗΠΑ ως «προμηθευτής τρομοκρατών και πολεμοκάπηλος στη Συρία». Υπέγραψε, μαζί με την Annie Lacroix-Riz και τον Thierry Meyssan «ένα κάλεσμα  για να σταματήσει η επίθεση κατά της Συρίας και για την άρνηση της συμμετοχής της Γαλλίας σε αυτή την επίθεση». Η Συρία, κατά τη γνώμη του, είναι «θύμα συνωμοσίας». (από τη γαλλική βικιπαίδεια)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.