20/5/13

Η Συρία έχει αρχίσει να αποσυντίθεται

The New York Times
H μαύρη σημαία της τζιχάντ κυματίζει σε μεγάλο τμήμα της Βόρειας Συρίας. Στο κεντρικό τμήμα της χώρας, παραστρατιωτικοί φίλα προσκείμενοι στο συριακό καθεστώς και μαχητές της Χεζμπολάχ, μάχονται όσους τους απειλούν. Στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, οι Κούρδοι έχουν σχηματίσει τη δική τους αυτόνομη ζώνη.

Επειτα από δύο χρόνια εμφυλίου, η Συρία αποσυντίθεται. Διάφορες ένοπλες ομάδες δίνουν μάχες για να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα και περιχαρακώνουν τα δικά τους οχυρά. Και καθώς ο πόλεμος γίνεται όλο και πιο σφοδρός, και εξαπλώνεται όλο και περισσότερο, το μεγαλύτερο θύμα του είναι η ακεραιότητα του συριακού κράτους.

Την περασμένη Πέμπτη, ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα συναντήθηκε στην Ουάσιγκτον με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν και άσκησαν για ακόμη μια φορά πιέσεις για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης. Αυτή η προσέγγιση εξαρτάται από το αν οι αντικαθεστωτικοί και η συριακή κυβέρνηση συμφωνήσουν να συμμετάσχουν στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διάσκεψης, η οποία ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. «Θα εντείνουμε τις πιέσεις στο καθεστώς Ασαντ και θα συνεργαστούμε με τη συριακή αντιπολίτευση», δήλωσε ο πρόεδρος Ομπάμα. «Θα εργαστούμε για μια Συρία που θα είναι ελεύθερη από την τυραννία του Ασαντ».

Ωστόσο, καθώς αυξάνονται τα στοιχεία περί σφαγών και χημικών όπλων, τόσο οι ειδικοί όσο και οι απλοί πολίτες στη Συρία υποστηρίζουν ότι με την επιμονή τους για αλλαγή του καθεστώτος, οι Αμερικανοί αγνοούν τα βαθιά ρήγματα που ο πόλεμος έχει προκαλέσει στη χώρα. Τουναντίον, έχει κανείς την εντύπωση ότι η Συρία αποσυντίθεται σε τέτοιο βαθμό που καμία εξουσία δεν θα κατορθώσει να ανασυντάξει, στο εγγύς μέλλον, τη χώρα.

Αντιθέτως, από τον πόλεμο αναδεικνύονται τρεις Συρίες: μία πιστή στην κυβέρνηση, στο Ιράν και τη Χεζμπολάχ, μια δεύτερη στην οποία κυριαρχούν οι Κούρδοι που έχουν διασυνδέσεις με τους Κούρδους αυτονομιστές στην Τουρκία και το Ιράκ. Και μια τρίτη, όπου κυριαρχούν οι σουνίτες και η οποία επηρεάζεται έντονα από τους ισλαμιστές και τους υπέρμαχους της τζιχάντ.

Στη διάλυση της χώρας συμβάλλει και η έξαρση της ωμής βίας από όλες τις πλευρές. Πλήθος πρόσφατων περιστατικών αποδεικνύουν τη διάλυση της χώρας. Οι φίλα προσκείμενοι στην κυβέρνηση παραστρατιωτικοί έπληξαν κοινότητες σουνιτών στα παράλια της χώρας. Ομάδες σουνιτών ανταρτών επιτέθηκαν σε τεμένη άλλων δογμάτων. Σε βίντεο που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα εμφανίζεται ηγέτης των ανταρτών στη Χομς να αφαιρεί και να δαγκώνει την καρδιά και το συκώτι του αντιπάλου του.

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι αυτή η αλλαγή στην έξαρση της βίας, θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στο μέλλον της χώρας από τα εδάφη που θα κερδίσει κάθε πλευρά στον πόλεμο. Τα δύο πρώτα χρόνια του πολέμου οι κυβερνητικές δυνάμεις έχαναν συνεχώς εδάφη από τους αντάρτες. Προσφάτως όμως έχουν σημειώσει πρόοδο σε αρκετά μέτωπα, απομακρύνοντας τις δυνάμεις των ανταρτών από την επαρχία της Ντεράα, στο νότιο τμήμα της χώρας, από τη Δαμασκό και από τη Χομς στο κεντρικό τμήμα της και τα γειτονικά χωριά. Αυτές οι νίκες δεν αντανακλούν μόνο την αλλαγή στρατηγικής των κυβερνητικών δυνάμεων, αλλά επιτείνουν τον διχασμό στη Συρία.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.