3/5/13

Ξεκινά στρατηγικός διάλογος μεταξύ Κύπρου-Ισραήλ για την ενεργειακή ασφάλεια

της Μικαέλας Λοΐζου
Η ενεργειακή ασφάλεια βρίσκεται στο επίκεντρο των σχέσεων Κύπρου-Ισραήλ
Τεχνικές ομάδες συγκροτούν οι δύο πλευρές, με σκοπό να συνεχιστεί η συζήτηση που ξεκίνησαν χθες οι δύο Υπουργοί Άμυνας, ενώ ο κ. Γιαλόν αναμένεται στην Κύπρο το επόμενο διάστημα

Η ενεργειακή ασφάλεια ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ», το βασικό αντικείμενο της χθεσινής συνάντησης του Υπουργού Άμυνας Φώτη Φωτίου στο Ισραήλ με τον ομόλογό του Μοσέ Γιαλόν. Η συνάντηση κρίνεται από την κυπριακή πλευρά ως ιδιαιτέρως παραγωγική, αφού απαντήθηκαν όλες οι προσδοκίες και έχουν τεθεί βάσεις για την έναρξη στρατηγικού διαλόγου, σε ζητήματα που αφορούν στην ενεργειακή ασφάλεια.
Αποφασίστηκε από τις δύο πλευρές να συγκροτηθούν τεχνικές ομάδες, οι οποίες θα ξεκινήσουν συνομιλίες, επί του ζητήματος αυτού. Η πρώτη συνάντηση των ομάδων θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο εντός Μαΐου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Το νησί μας θα επισκεφθεί και ο ίδιος ο κ. Γιαλόν, αποδεχόμενος πρόταση του κ. Φωτίου, σε χρόνο που θα ανακοινωθεί. Οι Υπουργοί Άμυνας Κύπρου-Ισραήλ συζήτησαν, επίσης, τις δυνατότητες διεύρυνσης των κοινών ασκήσεων έρευνας και διάσωσης που πραγματοποιούν οι δύο χώρες, ώστε να εμπλακούν κι άλλα γειτονικά κράτη σε αυτές.

Αξιοποίηση φυσικών πόρων

Οι πιο πάνω θετικές εξελίξεις έρχονται μόλις μερικά εικοσιτετράωρα πριν από τις επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Τελ Αβίβ. Όπως ο ίδιος ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε χθες, βασικό αντικείμενο των συναντήσεών του στο Ισραήλ θα είναι η αξιοποίηση των φυσικών πόρων και η αναζήτηση των καλύτερων τρόπων διαχείρισής τους. Εξήγησε ότι το ταξίδι του αποτελεί σημαντική ενέργεια και πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων και «επιδίωξη είναι να ξεκινήσει ένας επί της ουσίας διάλογος, ο οποίος να οδηγήσει τις δύο χώρες στην πλέον ωφέλιμη συνεργασία για τους λαούς των δύο χωρών, σε πολλούς τομείς».
Ο Πρόεδρος τόνισε πως «και οι δύο (χώρες) έχουμε ανάγκη άριστων σχέσεων», προσθέτοντας ότι «ιδιαίτερα η γεωστρατηγική θέση της Κύπρου, αλλά και η ιδιότητά της ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συμβάλει σημαντικά ώστε και με επέκταση των συμφωνιών ή της συνεργασίας και με άλλες χώρες της περιοχής, αλλά ιδιαίτερα και με την Ελλάδα, να δημιουργήσουμε βάσεις τόσο ισχυρές, που πραγματικά να υπηρετούνται τα καλώς νοούμενα συμφέροντα και των δύο χωρών».
Πάσχα στους Αγίους Τόπους
Κατά τις επαφές του Προέδρου στο Ισραήλ, που ξεκινούν την Κυριακή, θα συνοδεύεται από τον Υπουργό Εμπορίου, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες. Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναχώρησε από χθες βράδυ για το Ισραήλ με τη σύζυγό του Άντρη, ώστε να παραστούν ιδιωτικά στη λειτουργία της Αναστάσεως, στον Ιερό Ναό Πανάγιου Τάφου και στην τελετή αφής του Αγίου Φωτός στα Ιεροσόλυμα.
Μοντέλο συνεργασίας
Και η ισραηλινή πλευρά αποδίδει, πάντως, ιδιαίτερη σημασία στην επίσκεψη Αναστασιάδη, με τον Πρέσβη της στη Λευκωσία Μάικλ Χαράρι να τονίζει πως στέλνει μηνύματα. «Το Ισραήλ θα είναι μία από τις πρώτες χώρες που θα επισκεφθεί ο Πρόεδρος, μετά την εκλογή του και αυτό από μόνο του έχει τη δική του σημασία. Επιπλέον οι δύο χώρες έχουν έρθει πιο κοντά τα τελευταία χρόνια και θεωρούν η μια την άλλη ως αληθινή φίλη. Πιστεύω αυτό θα επαναβεβαιωθεί κατά την επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη. Οι σχέσεις Ισραήλ-Κύπρου, ως έχουν σήμερα, θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα μοντέλο συνεργασίας μεταξύ χωρών που έχουν κοινές αξίες και συμφέροντα», ανέφερε ο κ. Χαράρι.
Σύμφωνα με τον Ισραηλινό διπλωμάτη, στην ατζέντα των συζητήσεων αναμένεται να βρίσκονται οι διμερείς σχέσεις, η συνεργασία σε θέματα ενέργειας καθώς και θέματα που αφορούν το εμπόριο. Θα συζητηθούν, επίσης, οι τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. «Είναι πάρα πολύ σημαντικό όχι μόνο να διατηρήσομε τα ανοικτά κανάλια επικοινωνίας μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του Πρωθυπουργού Νετανιάχου αλλά και να τα ενισχύσουμε. Οι δύο ηγέτες είχαν ήδη δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες μέχρι στιγμής», υπογράμμισε.
Πολυεπίπεδη σχέση
Ο Μάικλ Χαράρι ανέφερε πως το Ισραήλ αποσκοπεί στη διεύρυνση της συνεργασίας του με την Κύπρο σε όλους τους τομείς, περιλαμβανομένης και της ενέργειας. «Ο τουρισμός είναι ένας άλλος τομέας που προσφέρει μεγάλες δυνατότητες, όπως επίσης και το εμπόριο. Τα τελευταία χρόνια το Ισραήλ έχει καταστεί ένας από τους πιο σημαντικούς εμπορικούς εταίρους της Κύπρου. Ο όγκος του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών έχει αυξηθεί σημαντικά και υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να αυξηθεί περισσότερο τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε. Σημείωσε, όμως, πως η χώρα του δεν θέλει να επικεντρωθεί μόνο στους πιο πάνω τομείς. «Προσβλέπουμε στη συνεργασία και στους τομείς της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Έχουν γίνει πολλά τα τελευταία χρόνια στους δύο συγκεκριμένους τομείς, που είναι σημαντικά και μπορούν να φέρουν τους δύο λαούς ακόμα πιο κοντά», υπέδειξε.
«Η υπογραφή πολλών διμερών συμφωνιών τα τελευταία χρόνια έχει επιδράσει σημαντικά στις σχέσεις των δύο χωρών, υπό την έννοια ότι οι συμφωνίες αυτές επιβεβαιώνουν με τον πιο επίσημο τρόπο τη θέληση των δύο χωρών να έχουν πιο στενές σχέσεις. Αναμένουμε ότι θα υπογραφούν και άλλες συμφωνίες τους επόμενους μήνες. Παράλληλα αναμένουμε ότι οι υφιστάμενες συμφωνίες θα έχουν πρακτικά αποτελέσματα και θα εφαρμοστούν προς όφελος όλων. Αυτό είναι σημαντικό και στοχεύουμε στην προώθηση της ενίσχυσης, με πρακτικούς τρόπους, των διμερών σχέσεων στο μέλλον», δήλωσε περαιτέρω ο Πρέσβης.

Συνέστησε αποφασιστικότητα

«Θα ήθελα να σημειώσω ότι το Ισραήλ κατανοεί τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος σήμερα. Και το Ισραήλ είχε αντιμετωπίσει στο παρελθόν παρόμοια προβλήματα. Ωστόσο, είμαι σίγουρος ότι με την ισχυρή θέληση και την αποφασιστικότητα που χαρακτηρίζει τον κυπριακό λαό, η χώρα σας θα τα υπερπηδήσει και θα επιστρέψει στον δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας», τόνισε ο κ. Χαράρι. Πρόσθεσε, επίσης, πως ο ανοικτός διάλογος που επιζητά το Ισραήλ με την Τουρκία δεν επηρεάζει τις σχέσεις του Ισραήλ με την Κύπρο. «Πιστεύω δεν υπάρχει καμία αντίφαση στην πιθανότητα ομαλοποίησης των σχέσεών μας με την Τουρκία και την ενίσχυση των ήδη πολύ καλών σχέσεων με την Κύπρο», διευκρίνισε.
Πιο μεγάλος ο θησαυρός 
Εν τω μεταξύ, μεγαλύτερα αποθέματα κατά 11% απ' ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί, φαίνεται να κρύβει το ισραηλινό κοίτασμα φυσικού αερίου «Λεβιάθαν», με βάση νεότερα δεδομένα. Όπως δημοσιεύει ο Ισραηλινός Τύπος, πραγματοποιήθηκαν νέες σεισμογραφικές έρευνες, οι οποίες καταδεικνύουν ότι το Λεβιάθαν περιέχει 18.900 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου. Σημειώνεται ότι η αρχική εκτίμηση του περιεχομένου ήταν στα 16 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.
Σημεριν
ή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.