26/5/13

Άνευ προηγουμένου μάχες μαίνονται στη Συρία

Τι δηλώνουν αξιωματούχοι του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις μάχες που μαίνονται στη χώρα
Άνευ προηγουμένου μάχες και βομβαρδισμοί μαίνονται εντός και στα περίχωρα της συριακής πόλης Κουσέιρ, τον έλεγχο της οποίας επιδιώκει εδώ και μία εβδομάδα να ξαναπάρει από τους αντάρτες ο συριακός στρατός, υποστηριζόμενος από την λιβανική σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ.

"Οι μάχες και οι βομβαρδισμοί, που σημειώνονται σε όλους τους άξονες εντός και εκτός της Κουσέιρ, είναι οι πιο σφοδροί από τότε που ξεκίνησε η επιχείρηση" του στρατού, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Αμπντελραχμάν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

"Η πόλη του Κουσέιρ και οι τοποθεσίες που ελέγχουν οι αντάρτες βόρεια της πόλης, όπως η Χαμιντιγιέ, το πρώην στρατιωτικό αεροδρόμιο της Νταμπάα και η Ααρτζούν, δέχονται σφοδρούς βομβαρδισμούς από τις κυβερνητικές δυνάμεις, οι οποίες χρησιμοποιούν πυραύλους εδάφους-εδάφους", πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, "αυτή η αναζωπύρωση των μαχών αιτιολογείται από την επιθυμία της Χεζμπολάχ να κερδίσει έδαφος πριν από την ομιλία που αναμένεται να εκφωνήσει το βράδυ ο ηγέτης της Χάσαν Νασράλα" για την 13η επέτειο από την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τον νότιο Λίβανο.

"Η μάχη θα συνεχιστεί μέχρι την πλήρη απελευθέρωση της Κουσέιρ. Είμαστε στην δεύτερη και προτελευταία φάση της μάχης", δήλωσε αξιωματικός του συριακού στρατού στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο οποίος πρόσθεσε ότι "μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί 600 αντάρτες".

Ο συριακός στρατός και η Χεζμπολάχ εξαπέλυσαν την περασμένη Κυριακή επίθεση στην πόλη αυτή στρατηγικής σημασίας και για τις δύο πλευρές -τις κυβερνητικές δυνάμεις και τους αντάρτες- με στόχο να ξαναπάρουν τον έλεγχό της από τους αντάρτες. Η Χεζμπολάχ έχει αποστείλει 1.700 άνδρες χωρισμένους σε 17 ομάδες.

news247

3 σχόλια:

  1. Νομίζω πως είναι ξεκάθαρο ότι οι πολεμικές συγκρούσεις μπαίνουν σε διαφορετικό επίπεδο. Νομίζω πως ένα άρθρο του ιστολογίου πριν μεριές μέρες περί θρησκευτικού πολέμου ήταν απόλυτο εύστοχο. Σε ένα παλιότερο σχόλιο μου είχα γράψει πως δεν μπορεί οι αναλυτές στις ΗΠΑ να μην έχουν καταλάβει τόσο ότι επιχειρήσεις εναντίον του Ιράν θα σημάνουν γενικευμένο θρησκευτικό πόλεμο στον Ισλαμικό κόσμο, όσο και το ότι τέτοιες συγκρούσεις δε θα μπορούσαν ποτέ να ελεγχθούν.
    Ο Ακρίτας έγραψε προ ημερών ότι οι μόνοι κερδισμένοι από τις συγκρούσεις θα είναι οι Ισραηλινοί, δεν έγραψε γιατί το πιστεύει αυτό, αλλά μάλλον θα εννοεί πως από αυτό τον πόλεμο κανείς δεν θα βγει κερδισμένος από τους δυο εμπλεκόμενους και εντέλει θα αποδυναμωθούν συντριπτικά και οι δυο. Αυτό ισχύει, αλλά εν μέρει και αν μπορέσουν οι Αμερικανοί να ελέγξουν τον πόλεμο. Ποιος όμως μπορεί να βγει κερδισμένος αν εμπλακεί στις συγκρούσεις το Πακιστάν? Η επιρροή του Ιρανικού καθεστώτος είναι και εκεί τεράστια, αν ο πόλεμος επεκταθεί πέρα από τη Συρία, το οποίο πλέον γίνεται όλο και πιο πιθανό, θα πάει και προς τα εκεί, άλλωστε η Αλ-Κάιντα εκεί έχει τη βάση της και στο Αφγανιστάν, και αυτούς έθεσαν σαν στόχο οι Σιίτες άμεσα, ενώ λίγο ή πολύ το Ιράν έχει θέσει τη χώρα υπό στρατιωτικό νόμο, σύμφωνα με τις αποφάσεις, που πήρε η ηγεσία για τους υποψηφίους των εκλογών! Θα μπορέσει σε τέτοια περίπτωση η Αμερική να εγγυηθεί ότι δε θα χρησιμοποιηθούν πυρηνικά? Θα μπορέσει να εγγυηθεί ότι δε θα απειληθεί η Ρωσία από τη Μουσουλμανική της Μειονότητα? Θα μπορέσει να εγγυηθεί την ασφάλεια του Ισραήλ από τα πυρηνικά?
    Οι ερωτήσεις είναι ρητορικές, βέβαια, τίποτα από αυτά δεν μπορεί να εγγυηθεί! Το χειρότερο όμως είναι πως μάλλον δεν την ενδιαφέρει την Αμερική τίποτα από όλα αυτά, για να μην γράψω το πιο προκλητικό πως ίσως και αυτό να επιδιώκει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εκεινο που ξεκινησε << ως ισραηλινη αεροπορικη >> επιδρομη στην συρια, μπορει να αποτελεσει την αρχη μιας συνεργασιας ΙΡΑΝ-ΙΣΡΑΗΛ για την επιλυση του Συριακου.
    Ως γνωστον τοσο το Ισραηλ οσο και το Ιραν κινδυνευουν απο την ισχυρη Σουνιτικη δισεισδυση στην Συρια η οποια απειλει αμφοτερους.
    Η συνεργασια Ιραν-Ισραηλ οχι μονο δεν ειναι ανεφικτη κατι που εδειξε το παρελθον, βλεπε υποθεση ΙΡΑΝ-ΚΟΝΤΡΑς, υποθεση 8ετους ιρανοιρακινου πολεμου οπου το ισραηλ προμηθευε με οπλα το ιραν καισε πολλες αλλες περιπτωσεις.
    Εξαλλου μια ποικιλα ασκησεων που διεξαγει τελευταια ο ισραηλινος στρατος εχει συγκεκριμενη << στοχευση >> χωρις να σημαινει αυτο οτι ισραηλινα στρατευματα θα εισχωρησουν στο Συριακο εδαφος.
    Νομιζω οτι θα δουμε στο κοντινο μελλον πολλα και ισχυρα χτυπηματα στην σουνιτικη τουρκια για να χαλαρωσει την εμπλοκη της στο συριακο ζητημα.






    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όσο η Δύση (και το Ισραήλ) δεν κατανοούν (ας όψονται τα λεφτά των Μοναρχιών του Κόλπου) ότι οι μόνοι φυσικοί τους σύμμαχοι είναι το Ιράν και οι λοιπές μειονότητες στην Μέση Ανατολή, τόσο θα χάνουν έδαφος σε όλα τα επίπεδα μέχρι να εξοβελιστούν ολοκληρωτικά από την περιοχή.
    Στην Λιβύη φάνηκε καθαρά η πορεία της Μέσης Ανατολής και έπονται νέες κρίσεις που θα γίνουν ανεξέλγκτες σε περιοχές όπως η Υεμένη όπου το καθεστώς συντηρεί το παραμύθι της αλ-Κάιντα για να παίρνει δυτική βοήθεια και να ελάγχει την χώρα. Όμως όλα τα παραμύθια τελειώνουν κάποτε.
    Ουδείς αναλογίζεται πώς θα είναι το τοπίο μετά το τέλος του συριακού εμφυλίου και ότι η Δύση θα βγει χαμένη σε κάθε περίπτωση και με κάθε αποτέλεσμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.