15/5/13

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ - Διπλωματικός μαραθώνιος για τη Συρία

Διπλωματικός μαραθώνιος για τη Συρία
Σε διπλωματικό μαραθώνιο επιδίδεται τα τελευταία 24ωρα η διεθνής κοινότητα για την αποκλιμάκωση της συριακής κρίσης, την ώρα που στο μέτωπο οι συγκρούσεις μεταξύ κυβερνητικών στρατευμάτων και ανταρτών μαίνονται με αμείωτη ένταση και ο αριθμός των νεκρών αγγίζει τους 94.000.

Η Συρία θα βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας στη συνάντηση που θα έχουν αύριο στον Λευκό Οίκο ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός θα επικαλεσθεί εκθέσεις για την χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς 'Ασαντ, ζητώντας μια πιο επιθετική στάση από τις ΗΠΑ έναντι της Συρίας. Ο Αμερικανός πρόεδρος από την πλευρά του θα ζητήσει τη συμβολή του για να πειστούν οι αντιπολιτευόμενες δυνάμεις να συμμετάσχουν σε συνομιλίες.

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν μαζί με τη Ρωσία μια διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών στην οποία θα βρεθούν στο ίδιο τραπέζι εκπρόσωποι του συριακού καθεστώτος και της αντιπολίτευσης, ώστε να διαπραγματευτούν τη λήξη της ένοπλης σύγκρουσης. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα ότι η σύνοδος αυτή θα διεξαχθεί στις αρχές Ιουνίου.

Η Συρία ωστόσο επιφυλάσσεται για το εάν θα πάρει ή όχι μέρος στην ειρηνευτική διάσκεψη που πρότειναν ΗΠΑ και Ρωσία, ζητώντας περισσότερες λεπτομέρειες. Ο ρόλος του Μπασάρ αλ Άσαντ «είναι απόφαση που θα πάρει μόνο ο συριακός λαός και η κάλπη», τονίζει η Δαμασκός - απορρίπτοντας εκ νέου την αποχώρηση του Άσαντ, όρο που έχουν εγείρει οι αντικαθεστωτικοί ως βασικό. Σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA, ο Σύρος υπουργός Ενημέρωσης Ομράν Ζοάμπι τόνισε ότι η Συρία χαιρετίζει την πρόταση, αλλά υπογραμμίζει ότι «δεν θα συμμετάσχει σε καμία συνάντηση η οποία θα βλάψει άμεσα ή έμμεσα την εθνική κυριαρχία».

Η πρώτη συριακή αντίδραση περιορίζει σημαντικά τις (όποιες) προσδοκίες για τη διάσκεψη, στην οποία δεν έχει ούτως ή άλλως συμφωνήσει καμία από τις δύο πλευρές. Πάντως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε χθες ότι η συριακή αντιπολίτευση θα λάβει "επιπρόσθετη βοήθεια" στην περίπτωση που ο Άσαντ αρνηθεί να συμμετάσχει στη διεθνή διάσκεψη για τη Συρία, που σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. "Εάν κάνει λάθος υπολογισμό στο θέμα αυτό, όπως κάνει λάθος υπολογισμούς και για το μέλλον της χώρας του εδώ και πολλά χρόνια, εάν αποφασίσει να μην προσέλθει, είναι σαφές ότι η αντιπολίτευση θα λάβει και άλλη βοήθεια και δυστυχώς η βία δεν θα σταματήσει", είπε ο Κέρι.

Η συριακή κρίση ήταν το βασικό θέμα της συνάντησης που είχαν στο Σότσι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό να αποφευχθούν ενέργειες που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν ακόμη περισσότερο και να επιδεινώσουν την κατάσταση στη Συρία. "Είναι κρίσιμης σημασίας, αυτήν τη σημαντική περίοδο, να αποφευχθεί κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση", είπε ο Πούτιν, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρία Νοβόστι. "Ελπίζουμε να αποκατασταθεί η ειρήνη με όλους τους γείτονές μας. Καταφέραμε να συνάψουμε ειρηνευτικές συμφωνίες με δύο από αυτούς και με τη βοήθεια του Θεού ελπίζουμε να το πετύχουμε και με τους άλλους", είπε από την πλευρά του ο Νετανιάχου, προσθέτοντας ότι καθήκον της ισραηλινής κυβέρνησης είναι "να υπερασπίζεται τους πολίτες". Στις αρχές του μήνα η ισραηλινή πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε επιχειρήσεις εναντίον στόχων στο συριακό έδαφος. Λίγες ημέρες αργότερα η Μόσχα επιβεβαίωσε ότι είναι έτοιμη να "ολοκληρώσει" την παράδοση στο συριακό καθεστώς προηγμένων αντιαεροπορικών συστημάτων S-300.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.