15/5/13

Η Ρωσία καθησυχάζει τη Δύση, αλλά στέλνει όπλα στη Συρία

Γιούρι Πανίγιεφ
Η Μόσχα δεν θα κλείσει νέες συμφωνίες με τη Συρία για προμήθεια επιπλέον όπλων. Ωστόσο, αυτά που στέλνει τώρα, είναι στο πλαίσιο της υλοποίησης παλαιότερων συμφωνιών. Πρόκειται για αντιαεροπορικά συστήματα που στόχο έχουν μόνον την άμυνα της χώρας από εξωτερική επίθεση.
Η Ρωσία δεν σκοπεύει να προμηθεύσει με άλλα όπλα τη Συρία, πέραν αυτών που είναι υποχρεωμένη να στείλει, επειδή έχει υπογράψει σχετικές συμφωνίες. Στη δήλωση αυτή προέβη ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, την περασμένη Παρασκευή στη Βαρσοβία, όπου συναντήθηκε με τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Πολωνίας, Γκουίντο Βέστερβελε και Ραντοσλάβ Σικόρσκι.

«Η Ρωσία δεν σχεδιάζει να προχωρήσει στην υπογραφή νέων συμβολαίων για πωλήσεις όπλων», εξήγησε ο κ.Λαβρόπφ. «Εχει ήδη κάνει αποστολές οπλικών συστημάτων εδώ και αρκετό καιρό, δεδομένου ότι έχει υπογράψει συμβόλαια και τώρα ολοκληρώνει τις προβλεπόμενες από αυτά παραδόσεις των όπλων, τα οποία είναι αντιαεροπορικά συστήματα και δεν απαγορεύονται από τις διεθνείς συμβάσεις. Πρόκειται για όπλα αμυντικού χαρακτήρα, με τα οποία η Συρία έχει σκοπό να προστατευτεί από αεροπορικές επιθέσεις. Και αυτό, όπως γνωρίζουμε, δεν είναι κάποιο φανταστικό σενάριο».
Τις παραμονές των διαβουλεύσεων στην πολωνική πρωτεύουσα, σε πολλά Δυτικά ΜΜΕ εμφανίστηκε η πληροφορία ότι η Μόσχα πρόκειται να προμηθεύσει τη Δαμασκό με τα αντιπυραυλικά συστήματα S-300. Η αντίδραση ήταν άμεση. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, έθεσε το συγκεκριμένο θέμα στις 10 Μαΐου στη συνάντησή του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο Σότσι, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Βέστερβελε, έθεσε σχετικό ερώτημα στον Λαβρόφ στη Βαρσοβία.
Ρωσική βάση στη Λευκορωσία
Η Μόσχα θέλει να δημιουργήσει ως το 2015 στη γειτονική Λευκορωσία μια αεροπορική βάση, στην οποία θα σταθμεύουν ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη. Οι σχετικές συζητήσεις με τη λευκορωσική πλευρά, ήταν και ο λόγος του ταξιδιού του υπουργού Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, στο Μινσκ στις 23 Απριλίου. Βάσει της προκαταρκτικής συμφωνίας, οι πρώτες μονάδες ρωσικών αεροσκαφών επιφυλακής θα βρεθούν στη Λευκορωσία μέσα στο 2013. Ενώ μετά από δύο χρόνια, στη χώρα αυτή θα σταθμεύσει μια ρωσική αεροπορική μοίρα. Επίσης, το 2014 η Ρωσία θα εγκαταστήσει 4 συστοιχίες αντιαεροπορικών συστημάτων, S-300, για την προστασία του εναέριου χώρου της Λευκορωσίας. Οι προτάσεις του κ. Σοϊγκού βρήκαν σύμφωνο τον πρόεδρο της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο. Ο τελευταίος, ωστόσο, έχει πεί ότι οριστική συμφωνία σχετικά με την αεροπορική βάση δεν έχει επιτευχθεί.
Οσον αφορά την αεροπορική βάση που πρόκειται να φτιάξει η Ρωσία στη Λευκορωσία, και που πολλοί την χαρακτηρίζουν ως ρωσική απάντηση στο ευρωπαϊκό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, ο κ.Λαβρόφ είπε ότι «από καθαρά στρατιωτική άποψη, η αεροπορική δύναμη στη μορφή που συζητήθηκε μεταξύ Ρωσίας και Λευκορωσίας, δεν έχει καμιά σχέση με την ευρωπαϊκή αντιπυραυλική άμυνα, καθότι για την εξουδετέρωση πιθανών μελλοντικών κινδύνων υπάρχουν -και- άλλα μέσα».
Υπενθύμισε δε, ότι οι σχέσεις Ρωσίας και Λευκορωσίας -και στον αμυντικό τομέα- είναι συμμαχικές. «Εχουμε -είπε- τη Συμφωνία Συμπολιτείας, οι μηχανισμοί της οποίας λειτουργούν, και τα καθήκοντα στον τομέα της Άμυνας είναι εναρμονισμένα με αυτή. Δεν βλέπω λόγους για ανησυχία στο θέμα αυτό». Απαντώντας στην ερώτηση σχετικά με το ποιά μπορεί να είναι η αντίδραση της Γερμανίας και της Πολωνίας στη δημιουργία μιας τέτοιας αεροπορικής βάσης, ο κ. Βεστερβέλε επεσήμανε ότι «εκείνο που επιδιώκουμε, είναι η οικοδόμηση εμπιστοσύνης». Ωστόσο, ο κ.Σικόρσκι, αφού είπε ότι «η Πολωνία δεν επιθυμεί να συμμετάσχει σε μια κούρσα εξοπλισμών κοντά στα σύνορά της», υποηράμμισε ότι «η εμφάνιση ρωσικής αεροπορικής βάσης στη Λευκορωσία μας ανησυχεί και δεν θα θέλαμε να υπάρξει».
Είναι λογικό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επιθυμεί να δει ρωσικά μαχητικά στα ανατολικά της σύνορα. Γι' αυτό ο κ. Λαβρόφ αναγκάστηκε να προβεί σε περαιτέρω διευκρινίσεις, υπογραμμίζοντας το πρόβλημα της αυξανόμενης παρουσίας στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα της Ρωσίας. «Οταν έπαψε να υφίσταται το Σύμφωνο της Βαρσοβίας -τόνισε- μας διαβεβαίωναν ότι το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να διευρυνθεί προς Ανατολάς. Στη συνέχεια, όμως, το ΝΑΤΟ άρχισε να διευρύνεται. Μας διαβεβαίωναν επίσης, ότι στο έδαφος των νέων μελών του ΝΑΤΟ δεν θα εγκατασταθούν μόνιμα σημαντικές στρατιωτικές δυνάμεις. Ωστόσο, όλα αυτά αθετήθηκαν. Η στρατιωτική υποδομή του ΝΑΤΟ μετακινείται αναμφίβολα προς τα Ανατολικά, κοντά στα ρωσικά σύνορα. Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια σε αυτό το γεγονός».
Ολα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που τουλάχιστον στα χαρτιά Μόσχα, Βερολίνο και Βαρσοβία έχουν δηλώσει δημόσια και έχουν υπογράψει επίσημα κείμενα, σύμφωνα με τα οποία η Ρωσία και το ΝΑΤΟ δεν είναι εχθροί. «Πολωνία και Ρωσία -εξήγησε ο κ.Λαβρόφ- αμφότερες είχαν υποστηρίξει πριν κάποιο καιρό την πρωτοβουλία της Γερμανίας για ένα σχέδιο ενίσχυσης της εμπιστοσύνης στην Ευρωατλαντική ζώνη. Συμμετείχαμε και εμείς στη σύνταξη του σχετικού εγγράφου στο Συμβούλιο Ρωσίας και ΝΑΤΟ. Ελπίζω ότι οι υπόλοιποι μετέχοντες στο Συμβούλιο θα στηρίξουν την κοινή πρωτοβουλία».
Τριμερές σχήμα
Πάντως, οι υπουργοί των Εξωτερικών δεν δραματοποίησαν την κατάσταση. Συναντήσεις με το ανάλογο σχήμα, όπως στη Βαρσοβία, έχουν πραγματοποιηθεί άλλες δύο φορές. Το 2011 είχαν διεξαχθεί διαβουλεύσεις στο Καλινινγκράντ και το 2012 στο Βερολίνο. Οι Λαβρόφ, Βέστερβελε και Σικόσρσκι συμφώνησαν η επόμενη συνάντηση να γίνει στην Αγία Πετρούπολη, καθότι, οι συναντήσεις αυτές έχουν αποδείξει ότι είναι επιτυχείς και αποτελεσματικές. Σύμφωνα με τον κ. Λαβρόφ, το σχήμα Ρωσία-Γερμανία-Πολωνία σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών είναι ωφέλιμο ως προς την αναζήτηση νέων ιδεών για την επέκταση της πρακτικής συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών και την ανάπτυξη της στρατηγικής συνεργασίας Ρωσίας και ΕΕ.
Συναντήσεις όπως αυτή, ίσως βοηθήσουν τελικά τη Ρωσία και την ΕΕ να ολοκληρώσουν και τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τη συμφωνία κατάργησης της βίζας. Στη Βαρσοβία, οι υπουργοί δεν ανακοίνωσαν κανένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το ζήτημα αυτό, αλλά οι συνομιλίες κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.
Η Ρωσία Τώρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.