10/6/13

Ρωσικό χαστούκι στις αποκρατικοποιήσεις των ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ

Γιατί ναυάγησε ο διαγωνισμός της ΔΕΠΑ - τι ρόλο έπαιξαν οι πιέσεις της Κομισιόν
Στις πιέσεις και τα «μηνύματα» που έλαβε η Gazprom από την Κομισιόν ότι θα βάλει βέτο στην εξαγορά της ΔΕΠΑ ή ότι θα της επιβάλει ασύμφορους όρους προκειμένου να την ανακηρύξει πλειοδότη, αποδίδουν κυβερνητικά στελέχη και κύκλοι του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων το γεγονός ότι δεν κατέθεσε προσφορά.

Ο διαγωνισμός πώλησης της ΔΕΠΑ ναυάγησε, καθώς προσφορά δεν κατέθεσε ούτε ο άλλος διεκδικητής της, η κοινοπραξία M+M (όμιλοι Μυτιληναίου και Βαρδινογιάννη) αφού ήταν σαφές ότι δεν θα μπορούσε να ανταγωνιστεί την προσφορά της Gazprom.

Κατατέθηκε μόνο μία προσφορά, στο διαγωνισμό για τον ΔΕΣΦΑ, κι αυτή από την αζέρικη Socar. Η άλλη ρωσική εταιρεία, Sintez δεν κατέθεσε προσφορά.

Αυτά είναι και τα μοναδικά καλά «νέα», λένε στην κυβέρνηση, καθώς πολλοί έχουν συνδέσει την επιλογή του TAP έναντι του ανταγωνιστή του Nabucco με την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ από την Socar

Δεν είχαν ενημέρωση

Στελέχη της κυβέρνησης και του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) μιλούν για κεραυνό εν αθρία, καθώς, όπως λένε, δεν είχαν την παραμικρή ένδειξη πως η Gazprom θα αποχωρούσε από το διαγωνισμό. Το αντίθετο μάλιστα, καθώς όπως επισημαίνουν είχαν την ενημέρωση ότι η προσφορά της θα συνοδεύεται και από υψηλό τίμημα.

Κύκλοι της αγοράς ωστόσο επισημαίνουν ότι ο κίνδυνος η Κομισιόν να βάλει βέτο σε τυχόν εξαγορά της ΔΕΠΑ, του ελληνικού δηλαδή κρατικού μονοπωλίου φυσικού αερίου, από τον βασικό του προμηθευτή, δηλαδή τη Gazprom, ήταν γνωστός στους πάντες. Και ότι στην ουσία, η ελληνική πλευρά, «πόνταρε» όλα της τα λεφτά σε έναν υποψήφιο, κίνηση που αποδείχθηκε εκ των πραγμάτων λανθασμένη.

Βέβαια από την άλλη, θα μπορούσε κάποιος να πει ότι η ελληνική πλευρά «πληρώνει» το κακό τάιμινγκ προκήρυξης του διαγωνισμού για ΔΕΠΑ- ΔΕΣΦΑ. Το 2012, όταν αυτός προκηρύχθηκε, δεν εμφανίστηκε στην β΄ φάση ούτε… μια ευρωπαϊκή ή αμερικανική εταιρεία, εξαιτίας της πλήρους ανυποληψίας της ελληνικής οικονομίας διεθνώς τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Έτσι, ο διαγωνισμός εξελίχθηκε εκ των πραγμάτων σε μια μονομερής διαπραγμάτευση με τον μοναδικό γερό υποψήφιο, κίνηση που φυσικά αποδείχθηκε λανθασμένη.

Πλέον, μετά το «χτύπημα» αυτό στην πολιτική αποκρατικοποιήσεων, η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει πρώτον το αρνητικό αντίκτυπο στις ξένες αγορές και δεύτερον την αδυναμία επίτευξης του στόχου για τα έσοδα του 2013, που φυσικά δεν επιτυγχάνεται (μιλάμε για τα 2,6 δις. ευρώ)

Η μοναδική «καλή» είδηση της σημερινής ημέρας είναι ότι κατέθεσε προσφορά στο διαγωνισμό για το ΔΕΣΦΑ, η αζέρικη Socar, που σημαίνει «καλά νέα» και για τον αγωγό ΤAP. Πολλοί έχουν συνδέσει την επιλογή του TAP έναντι του ανταγωνιστή του Nabucco West από την κοινοπραξία που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα του Σαχ Ντενιζ στο Αζερμπαιτζάν, με την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ από την Socar.

ΤΑ ΝΕΑ 


Τι λέει η ρωσική πλευρά για το ναυάγιο με ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ
της Άννης Καρολίδου

Ενόσω βρίσκονται σε εξέλιξη οι συσκέψεις κυβέρνησης και ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να δοθεί εξήγηση για το ναυάγιο του διαγωνισμού πώλησης των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ(όπως σας είχε προϊδεάσει η Voria.gr), πληροφορίες μεταφέρουν την έντονη δυσαρέσκεια της ρωσικής πλευράς.

Μάλιστα τα νέα στους ανθρώπους της μίας από τις δύο… ρωσίδες διεκδικήτριες, στην Αθήνα, της Sintez συγκεκριμένα, έφτασαν σήμερα νωρίς το πρωί. Η εντολή δόθηκε άνωθεν μόλις την ημέρα κατάθεσης των προσφορών και όπως αφήνεται να εννοηθεί πρόκειται για απόφαση κυρίως πολιτικού χαρακτήρα.

Οι λόγοι, σε υποθέσεις που οι αποφάσεις λαμβάνονται άνωθεν, δεν εξηγούνται. Ωστόσο, οι πληροφορίες θέλουν τη ρωσική …αποχή, να μη οφείλεται σε ενδεχόμενη Κοινοτική παρέμβαση για λόγους αντιμονοπωλιακούς, αλλά ούτε και στην τιμή πώλησης του αερίου από τη Gazprom προς την Ελλάδα. Και λέμε Gazprom, επειδή τους τελευταίους μήνες, το στενό φλέρτ κυβέρνησης και Gazprom, με τις επανειλημμένες συναντήσεις Σαμαρά - Αλεξεϊ Μίλερ, είχε οδηγήσει άπαντες στο συμπέρασμα ότι η ΔΕΠΑ βρισκόταν πιο κοντά, από όλους τους άλλους ενδιαφερόμενους, στη ρωσική Gazprom.

Όπως ανέφεραν ρωσικές πηγές στη Voria.gr, το ειδύλιο χάλασε αλλού, στα πολύ υψηλά χρέη των ιδιωτών προς τη ΔΕΠΑ, τα οποία έχει γραφεί ότι βρίσκονται στη περιοχή των 600 εκατ. ευρώ.

Όπως και να έχει το πράγμα, ελέχθη ότι η ελληνική πλευρά δεν παρείχε τελικά τις κατοχυρώσεις που είχαν ζητηθεί από τη Gazprom, η οποία αποφάσισε να μην καταθέσει προσφορά για τη ΔΕΠΑ, ενώ δόθηκε εντολή και στη Sintez να ανακρούσει πρύμναν.

Οι Ρώσοι δηλώνουν κουρασμένοι από τον τρόπο που το ΤΑΙΠΕΔ οργάνωσε και διεξήγαγε το διαγωνισμό. Μάλιστα φέρονται αγανακτισμένοι γιατί, «επί ενάμισι χρόνο, από τον Φεβρουάριο του 2012, με πέντε αναβολές, τους έχουν πάει καροτσάκι».

Τελικά, ο διαγωνισμός κατέληξε σε φιάσκο, γιατί αν εξαιρεθεί η κατάθεση προσφοράς από την αζέρικη Socar για τη ΔΕΣΦΑ, αποσύρθηκαν πέραν των δύο ρωσικών εταιρειών, και η M& M των Μυτιληναίου – Βαρδινογιάννη, όπως το ελληνοτσεχικο σχήμα PPF- Τέρνα. Αναλυτές εκτιμούν, πως κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ, για να πετύχουν έσοδα αλλά και να αποφύγουν την απόλυτη αποτυχία στο συγκεκριμένο διαγωνισμό για τις πολύφερνες νύφες των αποκρατικοποιήσεων, πιθανώς να δώσουν τη ΔΕΣΦΑ στους Αζέρους, αν βελτιώσουν την προσφορά τους. Αρχικά, με τις ενδεικτικές προσφορές, η Sintez για τη ΔΕΣΦΑ έδινε 600 εκατ. ευρώ και η SOCAR, περί τα 450 εκατ. ευρώ. 

voria

3 σχόλια:

  1. ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ; ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΣ

    Μηδένα προ του τέλους ξεφώνιζε...!!!

    Φιλικά

    Αλέξανδρος, Θεσ/νίκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ναί αλλά και πρώτα γεννάει η κότα τα αβγά και μετά τα μετράνε...
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.