24/7/13

Η φαινομενική ενότητα των Κούρδων της Συρίας μέσω της θριαμβευτικής πορείας του "Συριακού ΡΚΚ"

Βλαντίμιρ Βαν Γουίλγκενμπεργκ* για το Al-Monitor .        (μτφ. Κριστιάν)
Οι Κούρδοι της Συρίας: ούτε Ισλαμικό Χαλιφάτο, ούτε Αραβικό Κράτος
Το Κόμμα PYD (2003), "το συριακό  ΡΚΚ" και ο Πρόεδρος του Σαλέχ Μουσλίμ στο δρόμο που χάραξε ο Οτζαλάν
Μάχες ξέσπασαν στις 17 Ιουλίου μεταξύ των τζιχαντιστών που συνδέονται με την Αλ-Κάιντα και των Κούρδων μαχητών του συριακού παρακλαδιού του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στην επαρχία της Hassakeh στη βόρεια Συρία. 
Οι μάχες πυροδοτήθηκαν από ένα περιστατικό σε ένα σημείο ελέγχου του Μετώπου αλ Νούσρα (Jahbat al-Nusra) στην μικτή συριακή πόλη Ras al-Ain, όπου ζουν Άραβες, Κούρδοι και Χριστιανοί, κοντά στα τουρκικά σύνορα. Οι μάχες συνεχίζονταν  και σήμερα 22 Ιουλίου.

Προκλήθηκαν πιθανότατα από το γεγονός ότι το Κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) θέλει να σχηματίσει μια προσωρινή κυβέρνηση, ενώ οι θυγατρικές παρατάξεις της  Αλ Κάιντα, όπως η αλ Νούσρα (Jahbat al-Nusra), το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και το as-Sham (ISIS) θέλουν να  σχηματίσουν  ένα Ισλαμικό Εμιράτο στη Συρία. Μετά την καταπολέμηση διαφόρων ομάδων, όπως τη αλ Νούσρα (Jahbat al-Nusra), ISIS και Harakat, η Ahrar al-al-Sham Islamiya    -η ηγηθείσα  φατρία του Συριακού Ισλαμικού Μέτωπου-   κήρυξε μια επιχείρηση να αρπάξει από το PYD την πλούσια σε πετρέλαιο πόλη της Rumeylan στην επαρχία Hassakeh.

Αν και πολλοί Κούρδοι ακτιβιστές και αντίπαλοι του PYD που βρίσκονται πιο κοντά στα κουρδικά κόμματα συνδεδεμένα με το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (KDP) του Μασούντ Μπαρζανί στο γειτονικό Ιράκ, είναι επιφυλακτικοί προς τη πολιτική του PYD και  φοβούνται  τα σχέδιά τους για την αυτονομία των Κούρδων. Θα προτιμούσαν όμως το PYD παρά από ένα ισλαμικό εμιράτο ελεγχόμενο από την Αλ-Κάιντα που θα ήταν εναντίον της κουρδικής εθνοτικής ταυτότητας.
Πριν να ξεκινήσουν οι συγκρούσεις στις 17 Ιουλίου, ομάδες της κουρδικής νεολαίας και επικριτές του PYD θύμωσαν με το θάνατο έξι πολιτών που φέρονται να έχουν πυροβοληθεί από τις λαϊκές μονάδες (πολιτοφυλακές)  άμυνας  (YPG) στη διάρκεια μιας διαδήλωσης κατά του PYD στην συνοριακή πόλη Amuda στις 27 Ιουνίου  -μια ενέργεια που καταδικάστηκε  από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. 

Αλλά μετά το ξεκίνημα των συγκρούσεων μεταξύ των θυγατρικών της Αλ Κάιντα και των Μονάδων Άμυνας του κουρδικού λαού (YPG), οι περισσότεροι από αυτούς επέκριναν τις ομάδες τζιχαντιστών. 
Αυτό δείχνει ότι οι προσπάθειες των τζιχαντιστών  να πάρουν κάποια κουρδική στήριξη θα αποδειχθούν άκαρπες, παρά τις προσπαθώντας τους να δείξουν ότι δεν είναι εναντίον των Κούρδων. 

Εν πάση περιπτώσει, υπήρχαν και ορισμένοι Κούρδοι τζιχαντιστές που συνελήφθησαν από τη YPG στο παρελθόν. Ένας Κούρδος Ιρακινός  τζιχαντιστής  συλληφθεί  από την YPG στις πρόσφατες συγκρούσεις στο Ras al-Ain και τον εμφάνισαν στο φιλοκουρδικό τηλεοπτικό σταθμό, μαζί με εικόνες δύο διαβατήριων Ιρακινών Κούρδων μαχητών της Τζιχάντ που κυκλοφόρησαν  από την YPG. 
Αλλά, σε γενικές γραμμές, μεταξύ των Κούρδων, η κουρδική ταυτότητα είναι ισχυρότερη από τον παν-ισλαμισμό. 

Σε μια προ-τζιχαντιστική  σελίδα στο Facebook, έγινε πρόσκληση  προς τις Κούρδισσες μητέρες να σταματήσουν να στείλουν τα παιδιά τους να πολεμήσουν με το ΡΚΚ και ζητούσαν από τον Θεό να τις συγχωρέσει για την αποστολή των γιων και κόρων τους  στα πεδία καταπολέμησης κατά των τζιχαντιστικών ομάδων. Επιπλέον, προ-τζιχαντιστική  σελίδα υποστήριζε ότι έγινε εκδίκηση για ό, τι συνέβη στην Amuda, μέσω επιθέσεων σε θέσεις του ΡΚΚ στην επαρχία Hassakeh.   

Αλλά ακόμη και οι Κούρδοι τζιχαντιστές θα δυσκολευτούν να επικρίνουν το PKK σε αυτή την περίπτωση, και η Κουρδική Ισλαμική Σχολαστική Ένωση στη κουρδική περιοχή του Ιράκ κυκλοφόρησε μια  δήλωση  που καλεί τους Κούρδους του Ιράκ να μην διεξάγουν τζιχάντ, αλλά να υποστηρίξουν τους Κούρδους της Συρίας. 

Επομένως, οι περισσότερες ομάδες της κουρδικής νεολαίας δεν υποστήριξαν τα τζιχαντιστικά καλέσματα εναντίον του ΡΚΚ. Για παράδειγμα, η Ένωση των Συντονιστών της Κουρδικής Νεολαίας ξεκίνησε μια εκστρατεία για να παροτρύνει τους Κούρδους να ενταχθούν στην YPG για την καταπολέμηση των θυγατρικών οργανώσεων της Αλ-Κάιντα και για να ενώσει όλες τις κουρδικές παρατάξεις.  

Και όλα αυτά, ενώ στις 28 Ιουνίου, η ίδια ομάδα της κουρδικής νεολαίας πρότεινε να καταταγούν η αλ Νούσρα, η YPG και το καθεστώς ως τρομοκράτες. 
«Όμως, στην παρούσα φάση, δεν έχουμε άλλη επιλογή καλύτερη από την YPG», δήλωσε  ένα μέλος  της Ένωσης των Συντονιστών της Κουρδικής Νεολαίας, υποστηρίζοντας ότι το PYD ενεργούσε όπως το καθεστώς σκοτώνοντας  Κούρδους αμάχους. 

Όταν ακτιβιστές  προσπάθησαν  να ασκήσουν πίεση μέσω μιας δημόσιας πρόσκλησης στα αραβικά να τεθεί η PYD στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων  -ως παρακλάδι του ΡΚΚ- και η σελίδα Facebook της Συριακής Επανάστασης προσπάθησε να ξεκινήσει διαδηλώσεις της Παρασκευής στις 12 Ιουλίου με το σύνθημα «Όχι στην τρομοκρατία της PYD»,  οι περισσότεροι αντίπαλοι της PYD καταδίκασαν την ενέργεια αυτή και εξέφρασαν την αντίθεσή τους για να διατηρηθεί η μορφή της κουρδικής ενότητας. 

Πρόσφατα, ακόμη και ο Abdulhakim Bashar, ηγέτης του υποστηριζόμενου από τον Μπαρζανί Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος της Συρίας (KDP-S)   -που περιφρονείται από τους υποστηρικτές του PYD -   υποστήριξε την YPG σε  συνέντευξή του  στο παν-αραβικό δορυφορικό κανάλι τηλεόρασης Al Arabiya, ενώ στο παρελθόν αυτός ο εξέχον Κούρδος πολιτικός επέκρινε συχνά το PYD και την YPG. 

«Εμείς οι Κούρδοι είμαστε συνήθως κοσμικοί, και ο λόγος για αυτό το γεγονός είναι ότι αδικηθήκαμε από την ισλαμική ιστορία, και σίγουρα είμαστε ενάντια σε κάθε σχέδιο νέου χαλιφάτου» δήλωσε το μέλος του KDP-S Mohammed Rasho στο Al-Monitor . 

Συνεπώς, δεν ήταν έκπληξη ότι το Κουρδικό Εθνικό Συμβούλιο (KNC)   -το οποίο ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2011 ως εναλλακτική λύση για το PYD-   υποστήριξε επίσης την YPG εναντίον των στοιχείων της Αλ-Κάιντα σε μια  δήλωση . Ωστόσο, ορισμένα μέλη του  KNC ανησυχούν  ότι μια προσωρινή κουρδική κυβέρνηση θα αποκλείσει τα άλλα κουρδικά κόμματα. 

Ακόμη και ο Mustafa Cummaa από το κουρδικό Κόμμα της Ελευθερίας Azadi   -το οποίο συχνά κατηγορείται από το PYD ότι υποστηρίζει τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό εναντίον του PYD-   επέκρινε τις τζιχαντιστικές ομάδες .

«Η Αδελφότητα μεταξύ των ανθρώπων στο Ισλάμ δεν σημαίνει ότι όλοι πρέπει να ζουν σε ένα έθνος κάτω από ένα πολιτικό σύστημα», δήλωσε ο Welid Sexo, μέλος του κουρδικού Κόμματος της Ελευθερίας, κόμμα αντίπαλο του PYD. 

Οι ομάδες τζιχαντιστών προσπαθούν τώρα να απεικονίσουν το PKK ως άθεο, ενώ η PYD ακολουθεί μια πιο κοσμική ιδεολογία. Αυτό οδήγησε ακόμα και σε  ανησυχίες  ορισμένων Τούρκων εμπειρογνωμόνων ότι με την καταπολέμηση των θυγατρικών ομάδων της Αλ-Κάιντα, η PYD μπορεί να ανακτήσει περισσότερη νομιμότητα στα δυτικά μάτια, ενώ η PYD φαίνεται να προσπαθήσει να κερδίσει περισσότερη συμπάθεια με την καταπολέμηση των τζιχαντιστών. 

 «Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δύση δεν λαμβάνουν υπόψη τους Κούρδους, θα αναλάβουν ριζοσπάστες ισλαμιστές και θα προκαλέσει τον διαμελισμό της Συρίας», δήλωσε ο διοικητής της YPG Sipan Hemo στο  Rudaw.  «Βλέπουμε το ριζοσπαστικό Ισλάμ ως απειλή, όχι μόνο για τους εαυτούς μας, αλλά και για τον τουρκικό λαό και όλο τον κόσμο».

Οι περισσότεροι Κούρδοι της Συρίας είναι σουνίτες μουσουλμάνοι, αλλά παρ 'όλα αυτά δεν ευνοούν ένα χαλιφάτο και την Ισλαμική Αδελφότητα που στο τέλος θα κυριαρχείται από Άραβες σουνίτες μουσουλμάνους, με λιγότερες ευκαιρίες για τα κουρδικά  πολιτιστικά ή πολιτικά αιτήματα. 

Όμως, το Ισλαμικό κίνημα Ahrar al-Sham  -το οποίο μάχεται επίσης κατά της YPG-   κυκλοφόρησε μια  δήλωση  το Μάιο έναντι τόσο του κουρδικού όσο και του αραβικού εθνικισμού, υποστηρίζοντας ότι ο εθνικισμός απέτυχε ως ιδεολογία του 19ου αιώνα στην Ευρώπη.  

«Τώρα βλέπουμε κάποιους μουσουλμάνους που έχουν εξαπατηθεί από το να σκέφτονται με εθνικιστικούς όρους.  Το Κοράνι απορρίπτει αυτή την ιδέα, όταν λέει ότι οι Μουσουλμάνοι προστατεύον ο ένας τον άλλον». Η δήλωση πρόσθεσε ότι όλοι οι Άραβες και οι Κούρδοι έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις προς το νόμο του Θεού, ως μέρος της Μουσουλμανικής Ούμα. 

«Ο Αραβικός Εθνικισμός και το σύστημα του ήρθε και δημιούργησε διαιρέσεις και προκάλεσε τον ρατσισμό μεταξύ των γιων της Ούμα. Και αυτό απαγορεύεται από τον Προφήτη, μπορεί ο Θεός να στείλει την ειρήνη και την ευλογία του». 

Ο κυρίαρχος κουρδικός εθνικισμός στο PYD και σε άλλα κουρδικά κόμματα εξηγεί γιατί τα περισσότερα κουρδικά κόμματα αρνήθηκαν να ενταχθούν στη συριακή αντιπολίτευση που υποστηρίζεται από τη  Κωνσταντινούπολη, στον Συριακό Εθνικό Συνασπισμό ( SNC), παρά τις δυτικές πιέσεις. 

Ο SNC λέει ότι η «διαίρεση της Συρίας» αποτελεί κόκκινη γραμμή, και ότι θέλει να διαπραγματευτεί με τους Κούρδους για τις απαιτήσεις τους μετά την πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ. 

Ο Khaled Khoja, μέλος του SNC που εδρεύει στην Τουρκία, δήλωσε  στο Al-Monitor μέσω Skype στις 19 Ιουλίου,
«Αυτό το ζήτημα μπορεί να συζητηθεί στο κοινοβούλιο της Συρίας μετά την πτώση του καθεστώτος. Δεν είμαστε εναντίον οποιουσδήποτε διοικητικού κοινοβούλιου. Αν η Βουλή θα είναι σαν το τοπικό συμβούλιο στο Χαλέπι, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με αυτό».

Αυτός είναι ο λόγος που μόνο λίγοι Κούρδοι της Συρίας υποστήριξαν το συριακό μπλοκ της αντιπολίτευσης, ούτε καν όταν είχε επικεφαλής τον Abdul Μπασέτ Saida, ένα Σύριο Κούρδο από την Amuda ή τον Ghassan Hito, έναν Κούρδο από τη Δαμασκό. Οι περισσότεροι Κούρδοι της Συρίας προτιμούν την αναγνώριση μιας μορφής κουρδικής αυτονομίας από ένα ισλαμικό εμιράτο της Αλ Κάιντα ή από ένα κράτος ελεγχόμενο από Άραβες για τη μετά Άσαντ εποχή.


*Ο Βλαντίμιρ Βαν Γουίλγκενμπεργκ είναι πολιτικός αναλυτής με έδρα την περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν, ο οποίος ειδικεύεται στην κουρδική πολιτική. Έχει γράψει εκτενώς δημοσιεύσεις για τη Jamestown Foundation και άλλα περιοδικά, όπως το Near East Quarterly και το World Affairs Journal . Εκτός από τη Jamestown, γράφει σήμερα στην κουρδική εφημερίδα Rudaw και άλλες εφημερίδες και ήταν ο συν-συγγραφέας του Henri Jackson Society report Unity or PYD Power Play? Syrian Kurdish Dynamics After the Erbil Agreement. Ο Βαν Γουίλγκενμπεργκ παρέχει σχόλια και συμβουλές σε διάφορα μέσα ενημέρωσης, ΜΚΟ και δεξαμενές σκέψεων.
Το 2011, ο Βαν Γουίλγκενμπεργκ έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο από το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης (Ολλανδία), προγράμμα μελετών των συγκρούσεων, με διατριβή για το αραβικό πολιτικό φάσμα  στο Κιρκούκ, με βάση την από πρώτο χέρι έρευνα του στο Ιράκ. Σήμερα είναι εγγεγραμμένος στο πρόγραμμα του Πανεπιστημίου του Έξετερ για τις κουρδικές μεταπτυχιακές σπουδές.

Read more: http://www.al-monitor.com/pulse/originals/2013/07/syrian-kurds-reject-snc-al-qaeda.html?utm_source=&utm_medium=email&utm_campaign=7832#ixzz2Zt5Uupag

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.