27/7/13

Τουρκία: Αίτημα νέας δίκης για τον Αμπντουλάχ Οτζαλάν

Παρά ταύτα, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Δικαιοσύνης σημείωσε πως επί του παρόντος νέα δίκη για τον Οτσαλάν είναι «αδύνατη».

Αίτημα για διεξαγωγή νέας δίκης για τον κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν κατέθεσαν την Πέμπτη οι δικηγόροι του, ισχυριζόμενοι πως πρόσφατες νομοθετικές αλλαγές ανοίγουν το δρόμο για δικαιότερη εξέταση της περίπτωσής του.
Όπως δήλωσε δικηγόρος του Οτσαλάν, οι πρόσφατες αλλαγές, που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της Τουρκίας, επιτρέπουν σε κρατούμενους που έχουν αιτηθεί ανεπιτυχώς νέας δίκης να κερδίσουν τελικά την ημέρα τους στο δικαστήριο.

Παρά ταύτα, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Δικαιοσύνης σημείωσε πως επί του παρόντος νέα δίκη για τον Οτσαλάν είναι «αδύνατη».

Σημειώνεται πως το αίτημα για νέα δίκη έρχεται καθώς η Άγκυρα προσπαθεί να επιτύχει μία οριστική ειρηνευτική συμφωνία με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK). Υπό την ισχύουσα συμφωνία, οι αντάρτες αποχωρούν από τα στρατόπεδά τους στην Τουρκία και να μετακινούνται προς το βόρειο Ιράκ.

Ο 64χρονος πλέον Οτσαλάν καταδικάστηκε σε θάνατο το 1999. Ωστόσο η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη, καθώς η θανατική ποινή στην Τουρκία καταργήθηκε, στο πλαίσιο των προσπαθειών εναρμονισμού της νομοθεσίας με Ευρωπαϊκές πρακτικές. Ο Οτσαλάν κρατείται στη φυλακή του νησιού Ιμραλί, στη θάλασσα του Μαρμαρά.

Τυχόν νέα δίκη για τον πρώην ηγέτη του PKK θα ήταν ιδιαίτερα πολωτική για την Τουρκία, δεδομένου ότι περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη των συγκρούσεων το 1984.

Όπως όμως υπογράμμισε στο Reuters δικηγόρος του Οτσαλάν, το αίτημα για νέα δίκη δεν αποτελεί μέρος της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.