7/7/13

Η αιγυπτιακή δημοκρατική φάρσα

Ο Σαμίρ Αμίν, Αιγύπτιος φιλόσοφος και οικονομολόγος, διευθυντής του Φόρουμ του Τρίτου Κόσμου  στο Ντακάρ (Σενεγάλη), μίλησε για το περασμένο έτος στην Αίγυπτο με τους  Αδελφούς  στην εξουσία, σε συνέντευξη που έδωσε στον Giuseppe Acconica.    (Μτφ. Κριστιάν)
Έμβλημα των Αδελφών Μουσουλμάνων και ο ιδρυτής τους Χασάν ελ-Μπαννά (1953)
Στις 30 Ιουνίου 2012, ο Μοχάμεντ Μόρσι ανέλαβε την εξουσία ως διάδοχος του Μουμπάρακ. Με την ευκαιρία της πρώτης επετείου των εκλογών, όταν έλαβε χώρα αυτή η συνέντευξη, σημειώθηκαν αιματηρές συγκρούσεις στη χώρα. 

Acconcia : Ποια είναι η γνώμη σας για την εκστρατεία εκδηλώσεων Tamarod;
Samir Amin : Η εκστρατεία για την παραίτηση του Μόρσι ήταν θαυμάσια.
Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν υπογράψει ονομαστικά μετά από προσεκτική σκέψη: κάτι που τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν αγνοήσει παντελώς. Αντιπροσωπεύουν την πλειονότητα των ψηφοφόρων, αλλά δεν έχουν καμιά φωνή. 
Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι έχουν την εξουσία και τους αρέσει να πιστεύουν ότι ελέγχουν το 100% των ψήφων. Και έτσι, τοποθέτησαν τα μέλη τους σε όλους τους δημόσιους χώρους.  Ο τρόπος διακυβέρνησης τους προέρχεται από ένα είδος συνεκτικού καπιταλισμού που δεν αφήνει περιθώρια σε πρόσωπα της αντιπολίτευσης ή τεχνοκράτες που ακόμη και υπό το καθεστώς Μουμπάρακ είχαν λίγη εξουσία.

Acconcia : Αυτό συμβαίνει κατά τη διάρκεια της χειρότερης οικονομικής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών.
Samir Amin : Είναι κάτι περισσότερο από μια οικονομική κρίση. Οι ισλαμιστές δεν έχουν παρά μόνο υπερ-φιλελεύθερες απαντήσεις να δώσουν στην κρίση: αντικατέστησαν την κλίκα των αστών καπιταλιστών οι οποίοι ήταν φίλοι του Μουμπάρακ με αντιδραστικούς επιχειρηματίες. Επιπλέον, ο στόχος τους είναι απλά να πουληθεί όλος ο δημόσιος τομέας. Οι αδελφοί είναι μισητοί στους Αιγύπτιους, επειδή διατηρούν τις ίδιες πολιτικές με τους προκατόχου τους.

Acconcia : Ίσως ακόμη χειρότερα στην περίπτωση του νομοσχεδίου για την ισλαμική χρηματοπίστωση;
Samir Amin : Πρόκειται για κλοπή, βάζουν γελοίες τιμές πώλησης σε προϊόντα που αξίζουν δις. δολάρια. Δεν πρόκειται για συνηθισμένες ιδιωτικοποιήσεις που προωθούν τα αντιδραστικά καθεστώτα, ήτοι να πωλούν προϊόντα σε τιμές της αγοράς. Πρόκειται για μια απλή και απροκάλυπτη απάτη, παρά για ιδιωτικοποίηση.

Acconcia : Αν θυμηθούμε τα βήματα του περασμένου έτους με τους Αδελφούς στην εξουσία: ο Μόρσι κέρδισε, μετά από 8 ημέρες αβεβαιότητας που οδήγησαν στον αποκλεισμό του νασερικού Hamdin Sabbah, στο πρώτο γύρο. Οι εκλογές του 2012 ήταν αντικείμενο χειραγώγησης;
Samir Amin : Υπήρξε μαζική εκλογική νοθεία. Ο Hamdin Sabbahi θα μπορούσε να περάσει στο δεύτερο γύρο, αλλά η πρεσβεία των ΗΠΑ δεν το ήθελε. Οι Ευρωπαίοι παρατηρητές άκουσαν του Αμερικανούς συνάδελφους τους και κοίταξαν από την άλλη πλευρά για να μην καταγγείλουν την εν λόγω απάτη. Επιπλέον, τα πέντε εκατομμύρια ψήφων του Sabbahi ήταν απόλυτα τίμια και το αποτέλεσμα ενός μεγάλου συλλογισμού. Από την άλλη πλευρά, τα πέντε εκατομμύρια ψήφων του Μόρσι προέρχονται από το πιο άθλιο μέρος του πληθυσμού, αυτό το μέρος που στερείται πολιτικής συνείδησης: η ψηφοφορία ανθρώπων που μπορούν να εξαγοραστούν για λίγο ψωμί και ένα ποτήρι γάλα.

Acconcia : Θα λέγατε πως οι βιαιότερες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και Προεδρίας πραγματοποιήθηκαν το Νοέμβριο του περασμένου έτους, ως αποτέλεσμα του Προεδρικού Διατάγματος  για την διεύρυνση των εξουσιών του Μόρσι;
Samir Amin : Ο Μόρσι ξεκίνησε με μερικές εβδομάδες δημαγωγικής ρητορικής υποσχόμενος να ακούσει τις άλλες εκλογικές παρατάξεις. Μετά από αυτό, έγινε γρήγορα σαφές ότι ο πρόεδρος δεν ήταν παρά μια μαριονέτα στα χέρια των χωρών του Κόλπου που κινούσαν τα νήματα στα κρυφά. Είχε γίνει ένα απλό όργανο της θέλησης του Μουρσίντ Mohammad Badie, ο υπέρτατος οδηγός της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Acconcia : τερμάτισε επίσης και την υποστήριξη στους Παλαιστίνιους;
Samir Amin : η αιγυπτιακή Μουσουλμανική Αδελφότητα υποστηρίζει το Ισραήλ, όπως και οι χώρες του Περσικού Κόλπου και το Κατάρ. Πάντα είχαν έναν αντι-σιωνιστικό λόγο, αλλά ήταν απλά μια μακροπρόθεσμη απάτη. Ο Εμίρης του Κατάρ, για παράδειγμα, συνηθίζεται να λέει πράγματα και στη συνέχεια να κάνει το αντίθετο, δεδομένης της πλήρους απουσίας κοινής γνώμης. Σήμερα η Αίγυπτος υποστηρίζει την χειρότερη παράταξη της αντιπολίτευσης στη Συρία, όπως και οι περισσότερες δυτικές αντιδραστικές δυνάμεις. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι η πλειοψηφία των δυτικών όπλων που προμηθεύονται στους αντάρτες χρησιμοποιούνται για να χρηματοδοτηθεί η χειρότερη έκβαση στη Συρία.

Acconcia : Μήπως είναι αυτός ο λόγος που ο Μόρσι υποστήριξε τη δημιουργία μιας ελεύθερης ζώνης στο Σινά, για την προώθηση των οικονομικών σχέσεων με το Ισραήλ;
Samir Amin : Πρόκειται για τεράστια απώλεια για την Αίγυπτο. Τα αποτελέσματα της νέας ζώνης ελεύθερου εμπορίου δεν θα είναι η εκβιομηχάνιση, όπως αφήνουν να εννοηθούν, αλλά η εφαρμογή μιας τεράστιας μαζικής φοροδιαφυγής. Θα ενισχύσει τις μικρές μαφίες και τη διάλυση του δημόσιου τομέα. Σε τελευταία ανάλυση, οι Αδελφοί θα δεχθούν όλους τους όρους του ΔΝΤ και τα αναμενόμενα δάνεια  θα απελευθερωθούν παρά το γεγονός ότι η διαφθορά και τα οικονομικά σκάνδαλα έχουν εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα.

Acconcia : Τελικά, πώς βλέπετε την αποδοχή του Συντάγματος, όπως γράφτηκε από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, το περασμένο Δεκέμβριο;
Samir Amin : Πρόκειται για τη δικτατορία της πλειοψηφίας. Ωστόσο, οι δικαστές έχουν δείξει μια πολύ ισχυρή αντίσταση και πάλη άνευ προηγούμενου κατά της επικύρωσης των αποτελεσμάτων του συνταγματικού δημοψηφίσματος. Αλλά είναι σαφές ότι ο απώτερος στόχος της Ελευθερίας και της Δικαιοσύνης είναι να οικοδομηθεί μια θεοκρατία όπως το ιρανικό μοντέλο.

Acconcia : Εν κατακλείδι, δεν υπάρχει τίποτα να κρατήσουμε φέτος από τη διακυβέρνηση Μόρσι;
Samir Amin : Το αναλφάβητο προλεταριάτο χειραγωγείται εύκολα και a fortiori δεν θα καταφέρει πολλά πράγματα από μια αναταραχή συνέπειας της ανατροπής του Μόρσι. 
Περαιτέρω, τη διαίρεση που συντηρούν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι με τον στρατό που παραμένει στα παρασκήνια  έτοιμος να παρέμβει, είναι γεμάτη ασάφειες. 
Το στρατιωτικό προσωπικό, ως κοινωνική τάξη, είναι διεφθαρμένο, μια διαφθορά που εγγυάται από την αμερικανική βοήθεια, και αυτή η κοινωνική τάξη αποτελείται προσεκτικά από τις διάφορες τάξεις, χωρισμένη σε πολιτικά ρεύματα και που πολλοί από αυτούς είναι κοντά στη Αδελφότητα και στους σαλαφιστές.
Ωστόσο, με κανονικές εκλογές και μια περίοδο δημοκρατικής προετοιμασίας, θα ηττηθούν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι. 
Αλλά αν αυτό δεν συμβεί, τότε τον Οκτώβριο θα υπάρξει ένα πιο κατασταλτικό κλίμα και η ψηφοφορία θα χειραγωγηθεί με μαζική παραποίηση, όπως την τελευταία φορά.

Μετάφραση Αραβικά-Γαλλικά: Pierre MILLE



2 σχόλια:

  1. Κριστιάν
    σ' ευχαριστώ ως αναγνώστης.
    Συγχαρητήρια, διαφωτιστική η συνέντευξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. φοβερός ο Σαμίρ Αμίν! Ξεκαθαρίζει πλήρως την εικόνα της δήθεν εκλογής των αδελφών με ελεύθερες εκλογές όπως μας πλασάρουν τα μίδια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.