14/7/13

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΠΑΔΟΙ ΤΟΥ ΜΟΡΣΙ ΚΑΤΕΚΛΥΣΑΝ ΧΘΕΣ ΤΟ ΚΑΙΡΟ: Νέος κύκλος βίας και διχασμός στην Αίγυπτο


Κατόπιν μίας αιματηρής εβδομάδας στη βαθύτατα διχασμένη Αίγυπτο, φόβους ανάφλεξης της κατάστασης στους δρόμους του Καΐρου προκαλεί το κύμα διαδηλώσεων που «ανοίγει» τη μεγάλη γιορτή του Ραμαζανιού.
Χιλιάδες υποστηρικτές του προέδρου Μόρσι που ανατράπηκε από τον στρατό, διαδήλωσαν και χθες στους δρόμους του Καϊρου, ανεβάζοντας στα ύψη το θερμόμετρο στην Αίγυπτο
Την ώρα που ο μεταβατικός πρωθυπουργός διόρισε αναπληρωτή πρωθυπουργό και επρόκειτο να ξεκινήσει τις επαφές με υποψήφιους υπουργούς για να σχηματίσει κυβέρνηση, χιλιάδες υποστηρικτές του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι κατέκλυσαν την αιγυπτιακή πρωτεύουσα χθες, δίνοντας συμβολική βαρύτητα στη μαζική τους διαδήλωση κατά την πρώτη Παρασκευή του ιερού μήνα των μουσουλμάνων.
Σε πλατεία του ανατολικού Καΐρου, κοντά στο τέμενος Ραμπάα αλ Ανταουίγια της συνοικίας Νασρ Σίτι (εκεί βρίσκεται η έδρα της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς όπου κρατείται ο Μόρσι), πλήθη υποστηρικτών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, τα οποία έφερε και με πούλμαν από την επαρχία, φώναζαν συνθήματα εναντίον του στρατού.
«Προδότη» αποκαλούσαν οι διαδηλωτές τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγό Αλ Σισί, και υπερσυντηρητικός σαλαφιστής φώναξε στη συγκέντρωση ότι οι υποστηρικτές του Μόρσι είναι «έτοιμοι να μείνουν εδώ για έναν μήνα, δύο μήνες, έναν χρόνο, ακόμη και δύο χρόνια».
Παράλληλη συγκέντρωση διοργάνωσε στην πλατεία Ταξίμ το κίνημα νέων Ταμαρούντ, που ηγήθηκε της εκστρατείας ανατροπής του προέδρου. «Είναι μια δύσκολη στιγμή για τους Αιγυπτίους να βλέπουν εικόνες βίας στη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού και όλοι λένε το ίδιο πράγμα», δήλωσε ο 54χρονος δημόσιος υπάλληλος Φατέχ Αλί στο Reuters και πρόσθεσε: «Ειλικρινά πιστεύω να λυθεί σύντομα η κατάσταση. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να το αντέξουμε, ούτε οικονομικά ούτε ψυχολογικά».
Τα ξημερώματα της Παρασκευής ένας υψηλόβαθμος αστυνομικός σκοτώθηκε και ακόμη ένας τραυματίστηκε σε επίθεση εναντίον σημείου ελέγχου στην περιοχή Σινά της βορειοανατολικής Αιγύπτου, ενώ στην πόλη Ελ Αρίς αστυνομικό τμήμα δέχθηκε επίθεση ενόπλων. Μέχρι στιγμής περίπου 100 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 3ης Ιουλίου, που ανέτρεψε τον πρόεδρο Μόρσι.
Κύκλος επαφών
Σε πολιτικό επίπεδο ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Αιγύπτου, Χαζέμ ελ Μπεμπλάουι, διόρισε χθες στη θέση του αναπληρωτή πρωθυπουργού έναν δικηγόρο από τον χώρο της Αριστεράς, τον Ζιάντ Μπαχαά ελ Ντιν, που είναι μέλος του Αιγυπτιακού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.
Ακόμη, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Μπεμπλάουι στο πρακτορείο Reuters, επρόκειτο να ξεκινήσει τις επαφές με υποψήφιους υπουργούς της κυβέρνησης, την οποία θέλει να σχηματίσει την Κυριακή ή τη Δευτέρα, με στόχο η κυβέρνηση αυτή να ορκιστεί μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.
Χθες το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Αιγύπτου να απόσχουν από κάθε μορφής βία και τις αιγυπτιακές αρχές να επιτρέψουν την πρόσβαση μιας ουδέτερης διεθνούς οργάνωσης στον ανατραπέντα πρόεδρο Μόρσι.

ΣΤΕΡΕΥΟΥΝ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ
Σιτάρι μόνο για δύο μήνες
Συναγερμό για έλλειψη σιταριού στην Αίγυπτο σήμανε πρώην υπουργός, προειδοποιώντας ότι το απόθεμα που έχει αυτή τη στιγμή η χώρα δεν επαρκεί ούτε για δύο μήνες. Ο πρώην υπουργός Προμηθειών της κυβέρνησης του Μοχάμεντ Μόρσι, Μπασέμ Ουντά, αποκάλυψε στο πρακτορείο Reuters ότι αυτή τη στιγμή η χώρα διαθέτει μόλις 500.000 τόνους εισαγόμενου σιταριού, την ώρα που ετησίως εισάγει 10 εκατομμύρια τόνους. Η Αίγυπτος, με πληθυσμό 84 εκατομμυρίων ανθρώπων, είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σιταριού στον κόσμο και το ψωμί είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα στη χώρα, με την αύξηση της τιμής του σιταριού να έχει προκαλέσει αναταραχές στο παρελθόν.
ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ
Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.