27/7/13

Ο ηγέτης του Δυτικού Κουρδιστάν, Σαλίχ Μουσλίμ, συναντήθηκε με τον Νταβούτογλου

Ο ηγέτης του Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας (PYD), Σαλίχ Μουσλίμ (φωτογραφία), που αποτελεί προέκταση του ΡΚΚ και δραστηριοποιείται στο Δυτικό Κουρδιστάν (ΒΑ Συρία), ταξίδεψε από το αεροδρόμιο του Ερμπίλ στην Κωνσταντινούπολη, όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου.
Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο διοικητής της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν και ο υπηρεσιακός υφυπουργός εξωτερικών, Φεριντούν Σινιρλίογλου.
Είχε προηγηθεί συνάντηση του Μουσλίμ με τον διοικητή της ΜΙΤ, που διήρκεσε έξι ολόκληρες ώρες, ενώ η συνάντηση με τον Νταβούτογλου διήρκεσε τρεις ώρες.
Της επίσκεψης Μουσλίμ προηγήθηκε συμφωνία αρχών, με βάση την οποία ο Μουλσίμ αποδέχεται τρεις όρους:
1. Το PYD δεν θα λάβει θέση στο πλευρό του Άσαντ.
2. Μέχρι να συγκροτηθεί κοινοβούλιο με την ελεύθερη βούληση του λαού της Συρίας, το PYD δεν θα προβεί σε κάποιο τετελεσμένο (δεν θα ανακηρύξει την αυτονομία του Δυτικού Κουρδιστάν).
3. Δεν θα υποστηρίξει την τρομοκρατία στην Τουρκία.
Σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, ο Σαλίχ Μουσλίμ αποδέχτηκε τους τρεις αυτούς όρους.
Πάντως, σύμφωνα με κουρδικές πηγές, ο Σαλίχ Μουσλίμ τόνισε στους συνομιλητές του ότι οι Κούρδοι της Συρίας σε κάθε περίπτωση θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται τους εαυτούς τους και θα διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους στα πλαίσια της Συρίας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας δομών αυτοδιοίκησης της περιοχής.
Αξιοσημείωτο, πάντως, είναι το γεγονός ότι όσο ο Μουσλίμ ήταν στην Κωνσταντινούπολη, οι Κούρδοι της πόλης Σερεκάνιγιε, που βρίσκεται απέναντι από την πόλη Τζαϋλάνπιναρ του Βορείου (τουρκικού) Κουρδιστάν, ως ένδειξη καλής θελήσεως, κατέβασαν τη σημαία του PYD από τα δημόσια κτίρια που είναι κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, και ανήρτησαν τη σημαία του Ανωτάτου Κουρδικού Συμβουλίου, στο οποίο συμμετέχουν όλα τα κόμματα του Δυτικού Κουρδιστάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.