5/7/13

Στάση αναμονής από την Αθήνα, επιθετική η Αγκυρα

Του Αθανασιου Ελλις
Συγκρατημένη στάση έναντι της ανατροπής του προέδρου Μόρσι τηρεί η Αθήνα, η οποία θεωρεί ότι δεν έχει λόγο να προχωρήσει σε βεβιασμένες κινήσεις έναντι των εξελίξεων σε μια χώρα με την οποία συνδέεται με ιστορικούς δεσμούς και, ως απόρροια της γεωγραφίας, μοιράζεται σημαντικά πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα στο γεωστρατηγικό παζλ της Ανατολικής Μεσογείου.
Αν και οι παραδοσιακές σχέσεις με την Αίγυπτο συνεχίσθηκαν και κατά τη θητεία του κ. Μόρσι, όπως κατέδειξε και η επίσκεψη του Κάρολου Παπούλια στο Κάιρο τον περασμένο Οκτώβριο, η Αθήνα δεν έχει αναπτύξει ιδιαίτερους δεσμούς με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και παρακολουθεί με ενδιαφέρον τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται.

Οι εμπορικές συναλλαγές με την πολυπληθέστερη χώρα του αραβικού κόσμου παραμένουν σημαντική παράμετρος των διμερών σχέσεων, ενώ ο εντοπισμός υδρογονανθράκων στην Αν. Μεσόγειο προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στη διαχείριση του καθορισμού της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των χωρών της περιοχής. Ο υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, χαρακτήρισε την Αίγυπτο χώρα-κλειδί για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, υπογράμμισε ότι «μας ενδιαφέρει να διαφυλαχθεί η σταθερότητα και η δημοκρατική προοπτική της», και υιοθετώντας προσέγγιση ρεαλπολιτίκ διεμήνυσε ότι η στάση της Αθήνας δεν θα κριθεί από τη συμμόρφωση των Αιγυπτίων με «τη δική μας στενή οπτική γωνία του ευρωπαϊκού νομικού και πολιτικού πολιτισμού». Υπό αυτό το πρίσμα πρόσθεσε με νόημα ότι «πρέπει εκ των πραγμάτων να λαμβάνουμε υπόψη μας και άλλες παραμέτρους».

Η ελληνική κυβέρνηση ουσιαστικά συντάχθηκε με την ευρωπαϊκή αυτοσυγκράτηση που κατέστη σαφής και από τις δηλώσεις της ύπατης εκπροσώπου της Ε.Ε., Κάθριν Αστον, η οποία απέφυγε τον όρο πραξικόπημα και συνέστησε μέγιστη αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές, περιοριζόμενη σε μια έκκληση άμεσης επιστροφής στη δημοκρατική διαδικασία με τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών, όπως και την έγκριση Συντάγματος. Σε αυτό το πνεύμα αρμόδιος Ευρωπαίος αξιωματούχος διεμήνυσε ότι η Ε.Ε. δεν σχεδιάζει να αναστείλει την οικονομική βοήθεια που παρέχει στην Αίγυπτο.

Η Τουρκία Σε αντίθεση με την ελληνική και ευρωπαϊκή στάση αναμονής, η Αγκυρα έσπευσε να περιγράψει την καθαίρεση του Μόρσι ως «απαράδεκτη». Ο υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε πως «μόνο με εκλογές απαλλάσσεσαι από τα καθήκοντά σου» και ανέφερε ότι η κυβέρνηση Μόρσι αναρριχήθηκε στην εξουσία με δημοκρατικές εκλογές και ανετράπη με «παράνομα μέσα, πολύ περισσότερο με ένα στρατιωτικό πραξικόπημα». Η ανατροπή της κυβέρνησης Μόρσι ως απόρροια λαϊκών εξεγέρσεων ανησυχεί για ευνόητους λόγους την κυβέρνηση Ερντογάν, η οποία από την πρώτη στιγμή είχε ταχθεί στο πλευρό των Μουσουλμάνων Αδελφών, ενώ είχε παράσχει δάνειο 1,5 δισ. ευρώ στην κυβέρνηση της χώρας, η οποία από την πλευρά της είχε επιλέξει πολλές τουρκικές επιχειρήσεις για την υλοποίηση μεγάλων έργων.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.