3/7/13

Πρόεδρος ΕΛΣΤΑΤ: Δεν παραιτούμαι

O πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) Ανδρέας Γεωργίου. (φωτογραφία αρχείου)
Τη διάθεσή του να μην παραιτηθεί δήλωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) ο Ανδρέας Γεωργίου ενημερώνοντας την κοινοβουλευτική Επιτροπή του Απολογισμού και του Γενικού Ισολογισμού του Κράτους και Ελέγχου της Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του Κράτους για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού της ΕΛΣΤΑΤ.
Ο κ. Γεωργίου δέχθηκε πίεση για παραίτηση με αφορμή μία σειρά ζητημάτων, σύμφωνα με όσα έθεσαν οι βουλευτές: άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος του για παραποίηση των στατιστικών στοιχείων του 2009, ασυμβίβαστο να είναι υπάλληλος στο ΔΝΤ και ταυτόχρονα στην ΕΛΣΤΑΤ, μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, επιμονή να υπογράψουν οι υπάλληλοι της ΕΛΣΤΑΤ δήλωση απορρήτου, μη υποβολής δήλωσης πόθεν έσχες.
Από την πλευρά του ο κ. Γεωργίου ξεκαθάρισε ότι για κανένα λόγο δεν έχει σκεφθεί την παραίτησή του, υπεραμυνόμενος όλων του των ενεργειών.
Ειδικότερα, για τις επιμέρους κριτικές που του άσκησαν όλα τα κόμματα, συμπεριλαμβανομένης και της ΝΔ (απουσίασε μόνο το ΠΑΣΟΚ που είχε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του) ο Πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει ασυμβίβαστο επειδή εκκρεμεί η δικαστική απόφαση για τα στατιστικά στοιχεία του 2009.
Όπως είπε, «η ποινική δίωξη ασκήθηκε κατά παράβαση του ενωσιακού δικαίου και της ποινικής δικονομίας, γιατί δεν κλήθηκαν οι μάρτυρες που είχα ζητήσει», ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλ. Τσακαλώτος του επεσήμανε ότι έπρεπε να παραιτηθεί ή να ζητήσει την προσωρινή του παύση».
Στο ίδιο κλίμα και η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μ. Χρυσοβελώνη ανέφερε πως η δίωξη που ασκήθηκε ήταν για συγκεκριμένα κακουργήματα, «άρα υπάρχει θέμα και μάλιστα σοβαρό». Πρόσθεσε πως ο κ. Γεωργίου «εξαίρεσε τον εαυτό του» από τα ισχύοντα για κάθε δημόσιο υπάλληλο, καθώς όταν ασκείται δίωξη εναντίον υπαλλήλου τίθεται αυτομάτως σε διαθεσιμότητα.
Ο κ. Γεωργίου πάντως ανέφερφε πως τα στατιστικά στοιχεία της χώρας ήταν σε δεινή θέση πριν αναλάβει τα καθήκοντά του.
«Ως κόμμα πιστεύουμε ότι τα στοιχεία του 2009 παραποιήθηκαν», ανέφερε από πλευράς της ΝΔ ο βουλευτής Σ. Αναστασιάδης.
«Αυτό πραγματικά με ξαφνιάζει. Απ’ ό,τι καταλαβαίνω η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί πλήρως τα στοιχεία αυτά», σχολίασε ο Α. Γεωργίου.
«Δεν έχετε ξανακούσει ότι η ΝΔ αμφισβητεί τα στοιχεία του 2009;», επέμεινε ο Σ. Αναστασιάδης. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αποδοχή των στοιχείων;», ρώτησε ο Πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ.
«Είπα ότι σαν κόμμα πολλές φορές αμφισβητήσαμε τα στοιχεία του 2009. Πρώτη φορά τα ακούτε; Άλλο θέμα μου βάζετε», απάντησε ο βουλευτής της ΝΔ, ενώ ο Α. Γεωργίου επεσήμανε ότι κατά την αντίληψή του η ΝΔ έχει αποδεχθεί τα στοιχεία του 2009 και με βάση αυτά η κυβέρνηση έλαβε την οικονομική βοήθεια. «Θεωρώ ότι αυτά είναι θετικά βήματα και με βάση αυτό με ξαφνιάζει το θέμα που θέτετε», κατέληξε.
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα με τους υπαλλήλους της ΕΛΣΤΑΤ, ο κ. Γεωργίου ανέφερε πως ζήτησε να υπογράψουν οι υπάλληλοι δήλωση διαφύλαξης απορρήτου διότι αυτό προβλέπεται από τον Κώδικα Ορθής Πρακτικής των ευρωπαϊκών στατιστικών αρχών, ο οποίος αναφέρεται στον ελληνικό στατιστικό νόμο 3832/2010.
Όμως δεν φαίνεται να έπεισε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης.
«Ζηλέψατε από τον Ομπάμα και θέλετε να έχουμε Σνόουντεν στις ελληνικές αρχές; Από πού προκύπτει ότι μπορείτε να εκβιάζετε τους υπαλλήλους να μην δίνουν στοιχεία;», ρώτησε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλ. Τσακαλώτος. «Ποια είναι η σκοπιμότητα πίσω από τη συγκεκριμένη επιμονή;
Τι σχέση έχουν αυτά με την ελληνική έννομη τάξη;», ρώτησε η Βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μ. Χρυσοβελώνη. «Μετά τη δικτατορία κανένας δεν έχει ζητήσει τέτοιο έγγραφο», είπε και η Βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Ασ. Ξηροτύρη, σημειώνοντας ότι «ο δημόσιος υπάλληλος είναι υποχρεωμένος να τηρεί το απόρρητο, δήλωση δεν πρέπει να κάνει».
«Αφορά τα στοιχεία των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών που λάβαμε μέσα από έρευνες. Δεν υπάρχει άλλος λόγος. Οτιδήποτε άλλο είναι προϊόν θεωρίας συνομωσίας», απάντησε ο Α. Γεωργίου.
Αναφορικά με το ΔΝΤ ο κ. Γεωργίου είπε πως έχει παραιτηθεί από το Ταμείο και δεν υπάρχει ασυμβίβαστο σύμφωνα με το νόμο για την αποκλειστική του απασχόληση στην ΕΛΣΤΑΤ. «Εδωσα παραίτηση 16 Ιουλίου 2010, ανέλαβα καθήκοντα, 2 Αυγούστου 2010» είπε, προσθέτοντας πως όταν παραιτήθηκε ζήτησε άδεια άνευ αποδοχών μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου 2010 και είπε ότι δεν θα επανέλθει στο ΔΝΤ. «Άρα στις 16 Ιουλίου 2010 διέκοψα δια παντός τις εργασιακές μου σχέσεις με το ΔΝΤ» συμπλήρωσε, για να λάβει όμως απάντηση από τη βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη πως «όταν παίρνετε άδεια άνευ αποδοχών υποχρεούστε να τηρείτε τους όρους της υπηρεσίας στην οποία υπάγεστε, του ΔΝΤ».
Ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ ανέφερε ακόμη πως ζήτησε να μην πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές γιατί δεν θα πάρει σύνταξη από το ελληνικό Δημόσιο. «Ήταν μία καθαρά διαφανής διαδικασία. Έκανα το αίτημα και μου εδόθη η δυνατότητα», είπε ο Α. Γεωργίου. «Για ποιο λόγο κάνατε το αίτημα;» ρώτησε η Μ. Χρυσοβελώνη. «Δεν θα ελάμβανα ποτέ οποιοδήποτε όφελος από αυτή την εισφορά» «Αυτή είναι η απάντησή σας; Αυτή είναι απάντηση κόλαφος», σχολίασε η Μ. Χρυσοβελώνη.
Για τη μη υποβολή δήλωσης πόθεν έσχες, είπε πως δεν υπέβαλε δήλωση μετά από άδεια της αρμόδιας αρχής για την Καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από «μαύρο χρήμα». «Δεν υποχρεούμαι σε κατάθεση δήλωσης πόθεν έσχες», είπε ο Πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ και πρόσθεσε: «Ρώτησα την αρμόδια αρχή καταπολέμησης στις 25 Φεβρουαρίου και μου βεβαίωσε ότι δεν υπόκειμαι στους υπόχρεους».
Σημειώνεται ότι ο Α. Γεωργίου αρνήθηκε να αποκαλύψει την αμοιβή του, λέγοντας ότι έχει έρθει να ενημερώσει την Επιτροπή για θέματα λειτουργίας της ΕΛΣΤΑΤ και όχι για «προσωπικά θέματα».
newsroom naftemporiki.gr

3 σχόλια:

  1. Του ζητάνε όλοι να παραιτηθεί και αυτός αρνείται, αρνείται να αποκαλύψει τις αποδοχές του, δεν υποβάλλει ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ, όταν υποβάλουν όλοι όσοι ασχολούνται με χρήματα, τους εμπαίζει φανερά και τον καμαρώνουν και εγώ τώρα με τη σειρά μου πρέπει να αποδεχτώ ότι είναι άμεμπτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αυτή είναι μαγκιά με τις ΜΚΟ και τις "ανεξάρτητε"ς και καλά αρχές , τυπου ΕΣΡ , ΕΛΣΤΑΤ κλπ.
    Ειναι υπερεθνικές υπηρεσίες που λειτουργούν για λογαριασμό άλλων , με πλήρη αυθερεσία και χωρίς να λογοδοτούν στη χώρα που δρουν.
    Δεν ξέρω για τον Γεωργίου ή τον όποιον άλλον στη θέση του, αυτό που ξέρω είναι ότι όποιος άλλος και να ρθει θα κάνει τα ίδια , ο στόχος είναι να καταργηθούν αυτές οι "αρχές" , αν θέλουμε να καταστούμε ξανά κυρίαρχο κράτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπάρχει πρωθυπουργός σ' αυτήν την χώρα;

    Το Φρενοκομείο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.