22/7/13

Τη συνεργασία των γερμανικών υπηρεσιών με την NSA ερευνά η καγκελαρία

Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι διενεργεί έρευνα για την ενδεχόμενη συνεργασία των γερμανικών υπηρεσιών πληροφοριών με την αμερικανική NSA, μετά τις αποκαλύψεις του περιοδικού Σπίγκελ που έκανε λόγο για ανταλλαγή μεγάλου όγκου δεδομένων μεταξύ των δύο χωρών.
Η καγκελαρία «ξεκίνησε μια διαδικασία επαλήθευσης» του δημοσιεύματος, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της Άγγελας Μέρκελ, ο Γκέοργκ Στράιτερ, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με μεγάλη σοβαρότητα τα θέματα που ανέκυψαν από τις αποκαλύψεις του Τύπου κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου, εξήγησε ο ίδιος.

"Τα αποτελέσματα της έρευνας θα γνωστοποιηθούν σύντομα» στην κοινοβουλευτική επιτροπή που έχει υπό τον έλεγχό της τις γερμανικές υπηρεσίες εσωτερικών και εξωτερικών πληροφοριών, πρόσθεσε.

Το Σπίγκελ, βασιζόμενο σε έγγραφα που αποκάλυψε ο πρώην τεχνικός σύμβουλος της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν, έγραψε ότι το Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος (υπηρεσία εσωτερικών πληροφοριών) και οι μυστικές υπηρεσίες BND χρησιμοποιούν, όπως και η NSA, το λογισμικό παρακολούθησης XKeyscore. Το πρόγραμμα αυτό αναγνωρίζει και εντοπίζει τις λέξεις-κλειδιά που έχει αναζητήσει ένας ύποπτος στις μηχανές αναζήτησης του Διαδικτύου.

Οι γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών διέψευσαν αυτές τις κατηγορίες. Ο επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικών πληροφοριών Χανς Γκέοργκ Μάασεν είπε ότι έγιναν δοκιμές του λογισμικού αυτού, το οποίο όμως δεν χρησιμοποιήθηκε.

Ο εκπρόσωπος της Μέρκελ πάντως προασπίστηκε τη συνεργασία των γερμανικών υπηρεσιών με υπηρεσίες άλλων χωρών, χαρακτηρίζοντάς την «απαραίτητη» και εξήγησε ότι κάτι τέτοιο συνιστά «προϋπόθεση για την αποτελεσματική εργασία των υπηρεσιών» ώστε να προλαμβάνονται οι κίνδυνοι που απειλούν τη χώρα. «Μια χώρα σαν την Γερμανία δεν μπορεί να αποποιηθεί μια τέτοια (...) συνεργασία», τόνισε, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι «στο γερμανικό έδαφος εφαρμόζεται η γερμανική νομοθεσία (...) και αυτό ισχύει για όλους, ακόμη και για τις υπηρεσίες πληροφοριών».

Γερμανία: Ιντερνετικές παρακολουθήσεις με λογισμικό της NSA
Το Spiegel αποκαλύπτει ντοκουμέντα για τη στενή συνεργασία των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών με την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.
Του Κώστα Δεληγιάννη
Όταν ξέσπασε το σκάνδαλο Prism, και αποκαλύφθηκε η παρακολούθηση της ιντερνετικής δραστηριότητας ακόμη και Ευρωπαίων πολιτών, η γερμανική κυβέρνηση όχι μόνο δήλωσε άγνοια για το πρόγραμμα, αλλά και καταδίκασε έντονα τις ενέργειες της NSA.
Τώρα, όμως, τα ντοκουμέντα που φέρνει στο φως το περιοδικό Spiegel έρχονται να θέσουν σε αμφιβολία αυτές τις δηλώσεις, αφού δείχνουν πως οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες συνεργάζονταν στενά με την NSA, χρησιμοποιώντας μάλιστα και εκείνες το XKeyscore, ένα πρόγραμμα κυβερνοκατασκοπίας της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.
Στοιχεία για το λογισμικό XKeyscore είχαν δημοσιευτεί στις αρχές Ιουνίου στην εφημερίδα O Globo της Βραζιλίας. Σύμφωνα με αυτά, το software μπορεί να καταγράφει ιντερνετικά μεταδεδομένα, όπως τις διευθύνσεις IP, τα e-mail, τους όρους που πληκτρολογούνται στις μηχανές αναζήτησης, ακόμη και τις τοποθεσίες που ψάχνουν οι χρήστες στις υπηρεσίες χαρτών.
Τα μεταδεδομένα αυτά συγκεντρώνονται σε ηλεκτρονικές «βιβλιοθήκες», στις οποίες μπορεί εκ των υστέρων ένας αναλυτής να αναζητήσει στοιχεία για την ιντερνετική δραστηριότητα συγκεκριμένων υπόπτων.
Τα ντοκουμέντα του Spiegel φαίνεται να προέρχονται κι αυτά από τον πρώην υπάλληλο της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος παραμένει ακόμη και σήμερα στο αεροδρόμιο της Μόσχας. Και δείχνουν πως το XKeyscore χρησιμοποιούνταν τόσο από το Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος, όσο και από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλειας, τις δύο γερμανικές μυστικές υπηρεσίες που δραστηριοποιούνται αντίστοιχα στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας.
Η χρήση του λογισμικού, σύμφωνα με τα έγγραφα, είχε σαν στόχο «να βοηθήσουμε την NSA, στα πλαίσια κοινών αντιτρομοκρατικών μας επιχειρήσεων». Έτσι, τίθεται αναπόφευκτα το ερώτημα κατά πόσο είναι δυνατόν οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες να πραγματοποιούσαν ιντερνετικές παρακολουθήσεις σε συνεργασία με την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, χωρίς να έχουν ενημερώσει και να έχουν πάρει το «πράσινο φως» γι’ αυτό από την κυβέρνηση της χώρας.

Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.