19/12/13

Προς απόκτηση μη επανδρωμένων αεροσκαφών η Ε.Φ.

Για επιτήρηση ΑΟΖ και γραμμής αντιπαράταξης 
Γράφει: Νέαρχος Κυπριανού
Λευκωσία: Την απόκτηση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAVs Unmanned Aircraft Vehicle System) εξετάζει η Εθνική Φρουρά, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ». Η σχετική πρώτη μελέτη που έγινε από επιτελείς του ΓΕΕΦ αναφορικά με τα UAVs εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει το υπουργείο Άμυνας για ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της Εθνικής Φρουράς με σύγχρονα αλλά φθηνά οπλικά συστήματα.
Το κόστος αγοράς για προμήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών, δεν θεωρείται απαγορευτικό για τον συγκεκριμένο τύπο, που πληροί τις προδιαγραφές που τέθηκαν από το ΓΕΕΦ.
Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, η αγορά των UAVs κυμαίνεται από €500.000 μέχρι €1.500.000 για κάθε αεροσκάφος. Στην τιμή δεν συμπεριλαμβάνεται ο σταθμός εκτόξευσης καθώς και ο σταθμός διοίκησης του αεροσκάφους.
Τα UAVs είναι μικρά αεροπλάνα, μη επανδρωμένα, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να πετούν σε συγκεκριμένη ακτίνα (ανάλογα με τον τύπο του κάθε αεροσκάφους) και η κάθε υπηρεσία τα διαθέτει για τις ανάγκες της. Αποτελούν την πιο διαδεδομένη μέθοδο επιτήρησης, δύσβατων και απομακρυσμένων περιοχών.

Όσον αφορά τα δεδομένα της Κύπρου, ενδεχόμενη απόκτησή τους θα αναβαθμίσει σημαντικά τα μέσα που θα διαθέτουμε για επιτήρηση τόσο της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), όσο και της γραμμής κατάπαυσης του πυρός. Επιπρόσθετα, μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στον εντοπισμό λαθρεπιβατών που επιχειρούν παράνομη είσοδο σε έδαφος της Δημοκρατίας.

Έχουν επίσης τη δυνατότητα αποστολής φωτογραφιών ή ακόμη και ζωντανής εικόνας από περιοχές που «σκανάρει» από αέρος.

Τα μη επανδρωμένα αεροπλάνα δύνανται υπό προϋποθέσεις να φέρουν και οπλισμό.

Σε περίπτωση που προχωρήσει η σκέψη για απόκτηση των UAVs αναμένεται να συζητηθεί και με την Αστυνομία, προκειμένου να καλύπτονται και δικές της ανάγκες.

Πάντως, στον προϋπολογισμό του υπουργείου Άμυνας για το νέο χρόνο δεν υπάρχει σχετικό κονδύλι, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι όποιες ενέργειες βρίσκονται σε διερευνητικό στάδιο.
www.philenews.com 

1 σχόλιο:

  1. Τα UAVs έπρεπε να τα είχε προμηθευτεί η Κύπρος "χθες".

    Εξηγούμαι:
    Όπως είναι γνωστό στη στρατιωτική ιστορία όταν "μιλάει" το πυροβολικό όλοι οι άλλοι της ξηράς ψάχνουν μια τρύπα να χωθούν και να κάνουν ταυτόχρονα το σταυρό τους και προσευχές(ή να βγάλουν το χαλάκι στο πάτωμα με κατεύθυνση προς τη Μέκκα και να αρχίσουν τις προσευχές κτλ).

    Με βάση τις πληροφορίες από ανοιχτές πηγές το πυροβολικό των Κυπρίων αδελφών μας βασίζεται στο μεγαλύτερο ποσοστό του σε ρυμουλκούμενα πυροβόλα αντί για αυτοκινούμενα. Δηλαδή "Κάτσε Τούρκο να γεμίσω" (και να μετακινηθώ πριν με βρουν τα πυρά σου)
    Αυτό είναι σημαντικό μειονέκτημα σε ένα σημαντικό τομέα(πυροβολικό) στον οποίο ο αντίπαλος με πρόχειρες εκτιμήσεις ήδη στο νησί υπερτερεί περίπου 2:1 στα αυτοκινούμενα πυροβόλα και έχει δυνατότητα άμεσης ενίσχυσης του λόγω γεωγραφίας.
    Το μειονέκτημα αυτό σε συνδυασμό με την Τουρκική αεροπορική υπεροχή και την έλλειψη Κυπριακής αεροπορίας σημαίνει ότι το πυροβολικό της ΕΘ πρέπει να επενδύσει(για αρχή) σε δύο τομείς:

    α)Σκληρή και ασταμάτητη εκπαίδευση στην ταχύτητα εκτέλεσης βολών και μετακίνησης των ρυμουλκούμενων πυροβόλων μέχρι τα παιδιά που τα επανδρώνουν να βρίσουν από μέσα τους τον αξιωματικό τους αλλά ταυτόχρονα να γίνουν "ρομποτάκια" στις διαδικασίες, κάτι που θα τους δώσει καλύτερες πιθανότητες και να πετύχουν σε μια αποστολή αλλά και να μην πεθάνουν γι' αυτή.

    β) Προμήθεια UAVs ώστε να υπάρχουν έγκαιρες και έγκυρες πληροφορίες για τη Τουρκική διάταξη στο πεδίο της μάχης και να προσβληθεί ΑΜΕΣΑ από κάθε μέσο πυροβολικού(πυροβόλα κάθε τύπου και διαμετρήματος καθώς και από ΠΕΠ) στα σημεία που τα χτυπήματα θα είναι γερά και αποφασιστικά κάνοντας το γίγαντα να πονέσει και να καταλάβει ότι η πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης δεν είναι πάντα δεδομένη γι αυτόν που έχει την ποσοτική υπεροχή και την αίσθηση του νικητή.

    Η ΝΙΚΗ και η επιστροφή στο σπίτι καθέτως και όχι οριζοντίως, ανήκει σε αυτόν που έχει:

    1) Σωστές πληροφορίες
    2) Σωστή εκπαίδευση
    3) Ευστροφία
    4) Ψυχραιμία
    5) Ταχύτητα εκτέλεσης βολών και με ακρίβεια
    6) Κλειστά αυτιά στην ψυχολογική υπονόμευση
    7) Τόλμη που να φτάνει αν απαιτηθεί σε επίπεδο θράσους.

    Τα UAVs είναι απαραίτητα αν θέλουμε να μιλάμε για ικανό σύγχρονο πυροβολικό και για επένδυση στον άνθρωπο.
    Οι πληροφορίες σώζουν δικούς μας ανθρώπους και κάνουν τον απέναντι να πονέσει για δικούς του ανθρώπους.
    Όσο αυξάνονται οι απώλειες στον αντίπαλο τόσο αυξάνει η πίεση και από το εσωτερικό και τόσο πιο σύντομα σταματάνε οι σφαγές.
    Ένα από τα μέσα πίεσης.
    Άλλο 10 στρατιωτικές ταυτότητες στη τσέπη κι άλλο 40.
    Τα λάθη στη προετοιμασία πληρώνονται με αίμα, μαυροντυμένες γυναίκες και ψηφίσματα ΟΗΕ.


    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.