18/12/13

Γερμανία: Οι πρώτες προκλήσεις για την Άνγκελα Μέρκελ (Βίντεο)

Χαμογελαστή η Άνγκελα Μέρκελ, ακούει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη γερμανική βουλή που την εξέλεξε καγκελάριο για τρίτη φορά. Ωστόσο ήδη ανακύπτουν τα πρώτα ερωτήματα για τη διακυβέρνησή της.



Η Μέρκελ έλαβε το 74% των ψήφων στη Μπούντεσταγκ, γεγονός που σημαίνει πως πάνω από 20 βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού δεν την ψήφισαν. Επιπλέον, κριτική ασκούν οι νεότεροι βουλευτές των χριστιανοδημοκρατών, εκτιμώντας πως οι κοινωνικές παροχές που συμφώνησε η Μέρκελ με τους σοσιαλδημοκράτες θα επιβαρύνουν τους νέους. Τα μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου μετέβησαν στο παλάτι Μπελβί και παρέλαβαν την εντολή τους από το Γερμανό πρόεδρο Γιοακίμ Γκάουκ. Ο πρόεδρος του SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αναλαμβάνει αντικαγκελάριος και υπερ-υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας. Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των σοσιαλδημοκρατών, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, επιστρέφει στο υπουργείο Εξωτερικών. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραμένει στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, μια γυναίκα αναλαμβάνει το υπουργείο Άμυνας.

euronews

Καγκελάριος η Μέρκελ
Ο νέος ΥΠΕΞ ήθελε την ΕΕ πιο αποφασιστική στην υπόθεση της Ουκρανίας
ΒΟΝΝΗ.--


Οπως αναμενόταν η Αγκελα Μέρκελ εκλέχτηκε χτες για τρίτη φορά καγκελάριος της Γερμανίας από τη γερμανική Βουλή. Η Μέρκελ θα ηγηθεί του νέου μεγάλου αντιλαϊκού κυβερνητικού συνασπισμού που αποτελείται από τη Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU), τη Χριστιανοκοινωνική Ενωση της Βαυαρίας (CSU) και τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD). Σε συνολικά 631 βουλευτές με 621 ψηφίσαντες πήρε 462 ψήφους. Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο ενώ σύμφωνα με την προγραμματική συμφωνία, παρά τη δήθεν «κοινωνική αναπτυξιακή διάσταση» που προσπαθούν να πουλήσουν οι Σοσιαλδημοκράτες, η κατάσταση για τα λαϊκά στρώματα δεν πρόκειται να αλλάξει.

Πάντως χτες ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ (υπήρξε και παλιότερα σε αυτό το πόστο) στην πρώτη του δήλωση επέκρινε τη Ρωσία για τη στάση της στην Ουκρανία. Είπε χαρακτηριστικά: «Είναι σκανδαλώδες το πώς η Ρωσία χρησιμοποίησε την άσχημη οικονομική κατάσταση της Ουκρανίας για να την αποτρέψει από το να υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ. Εξίσου σκανδαλώδης είναι η βίαιη συμπεριφορά των δυνάμεων ασφαλείας της Ουκρανίας απέναντι σε ειρηνικούς διαδηλωτές». Ταυτόχρονα για τη στάση της ΕΕ, που την ήθελε πιο αποφασιστική για να έχει τον πρώτο λόγο το ευρωπαϊκό κεφάλαιο και όχι η Ρωσία στην Ουκρανία, είπε με δεικτικό τρόπο: «Η ΕΕ θα πρέπει να διερωτηθεί αν υποτίμησε το πόσο διχασμένη και αδύναμη είναι η Ουκρανία και αν το Κίεβο βρέθηκε σε δύσκολη θέση όταν αναγκάστηκε να επιλέξει μεταξύ της Ευρώπης και της Ρωσίας» και συμπλήρωσε ότι «το μόνο πράγμα για το οποίο είμαι βέβαιος είναι ότι παρουσιάσαμε ένα οικονομικό και δημοσιονομικό πακέτο που κρίθηκε ανεπαρκές για τις ανάγκες της Ουκρανίας, ώστε η χώρα να παραμείνει ανταγωνιστική και να συνδεθεί οικονομικά με την Ευρώπη».
 
http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=7751308&publDate=18/12/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.