22/12/13

Τι είπαν Μπαν κι Μουν και Νίκος Αναστασιάδης για την κρίση στην Τουρκία – Αναβολή εξελίξεων;

Του Κώστα Βενιζέλου
BankiMoon-Anastasiadis02-03november2013Οι εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας φρενάρουν τις όποιες κινήσεις στο Κυπριακό, σε αυτή τη φάση και οι βασικοί παίκτες αναμένουν να ξεκαθαρίσει το σκηνικό στην Άγκυρα για να προχωρήσουν στους σχεδιασμούς τους.

Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, το θέμα αυτό απασχόλησε και την τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, την περασμένη Τετάρτη.
Ο Μπαν Κι Μουν φέρεται να έχει αναφέρει πως δυσκολεύουν οι χειρισμοί και οι προσπάθειες λόγω της πολιτικής κρίσης που ξέσπασε στην Τουρκία. Ο Γενικός Γραμματέας, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, παρουσιάσθηκε ιδιαίτερα προβληματισμένος για τα όσα διαδραματίζονται στην Τουρκία και άφησε σαφώς να εννοηθεί πως θα επηρεασθούν οι σχεδιασμοί του Διεθνούς Οργανισμού στο Κυπριακό.

Είναι σαφές, όπως σημείωναν ενημερωμένες πηγές, ότι μέχρι και τις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία, που χρονικά τοποθετούνται τον Μάρτιο και λόγω επιπροσθέτως της πολιτικής κρίσης, δεν αναμένονται σημαντικές εξελίξεις. Την ίδια ώρα, όμως, ξένοι διπλωμάτες, από εκείνους που εξακολουθούν να επενδύουν πολλά στους Ερντογάν και Νταβούτογλου, υποδεικνύουν πιεστικά προς τη Λευκωσία πως θα πρέπει «να αξιοποιηθεί η ευκαιρία» της παρουσίας αυτών στην ηγεσία της Τουρκίας, για να προχωρήσει το Κυπριακό. Θεωρούν πως μόνο υπό την ηγεσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η Τουρκία μπορεί να λύσει το Κυπριακό. Σημειώνεται πως η πολιτική της Τουρκίας στο Κυπριακό είναι διαχρονική, είναι πολιτική του κράτους και όχι των κυβερνήσεων και αυτό που διαφοροποιείται είναι η τακτική και η ρητορική που υιοθετείται.

Η Άγκυρα είχε ξεκινήσει την τελευταία περίοδο μια εκστρατεία, περισσότερο εντυπώσεων, προβάλλοντας την εικόνα ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία και σύντομα ξεκινούν συνομιλίες. Ο ίδιος ο Αχμέτ Νταβούτογλου ενημέρωσε αξιωματούχους κυβερνήσεων, μέχρι και τον Γενικό Γραμματέα, ο οποίος έχει και απεσταλμένο του στο Κυπριακό, πως βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία.

Το ζητούμενο για τους εν δυνάμει μεσολαβητές είναι πώς θα διατηρήσουν εν ζωή τη διαδικασία και να μην τοποθετηθεί στο ψυγείο μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην Τουρκία. Πώς θα γίνει αυτό δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει. Ξένοι διπλωμάτες που δραστηριοποιούνται έντονα στο Κυπριακό, επιχειρούν με κάποιο τρόπο να αποσυνδέσουν την κατάσταση στην Τουρκία και επιμένουν πως θα πρέπει να συνεχισθούν οι συζητήσεις για το κοινό ανακοινωθέν καθώς θεωρούν πως «είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία» και πως οι διαπραγματεύσεις μπορούν να αρχίσουν και τον Ιανουάριο.

Τα Ηνωμένα Έθνη, πάντως, κινούνται έχοντας ενώπιον τους τέσσερα σενάρια (λεπτομέρειες στη στήλη δίπλα) και θεωρούν πως προσφέρουν επιλογές στους εμπλεκόμενους για να προχωρήσει η διαδικασία. Βεβαίως, υπάρχει ένα νέο δεδομένο, το οποίο αφορά το γεγονός ότι η τουρκική πλευρά έχει απορρίψει την τελευταία ελληνοκυπριακή πρόταση, ημερομηνίας 18 Δεκεμβρίου, για το περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος. Ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, θεωρεί πως η ελληνοκυπριακή πρόταση δεν αποτελεί απάντηση στη δική του, που υπέβαλε νωρίτερα και πως τερματίζει τις συζητήσεις. Με βάση τα όσα είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη σύσκεψη των αρχηγών, εάν δεν γίνει αποδεκτή η πρότασή του, τότε θα συζητηθεί σχέδιο Β΄, το οποίο θα αφορά την υιοθέτηση ενός κειμένου, το οποίο θα αναφέρεται στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου και τα ψηφίσματα (ειδικότερα το 1251, που περιγράφει τη βάση της λύσης).

ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΤΟΥ ΝΤΑΟΥΝΕΡ

Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, πριν αναχωρήσει για την Αυστραλία άφησε ως κληρονομιά τέσσερα σενάρια, τα οποία έθεσε ενώπιον του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, για να τα εξετάσουν και να διερευνηθεί η πιθανότητα να επιτευχθεί συμφωνία, ώστε να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

Βεβαίως, κανείς δεν γνωρίζει κατά πόσον ο Αυστραλός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα, μετά τα διαβήματα και την πρόσκληση να συναντηθεί με τον Αχμέτ Νταβούτογλου στη λεγόμενη τουρκική πρεσβεία στα κατεχόμενα, θα παραμείνει στη θέση του, αλλά τούτο είναι ένα ζήτημα που αφορά την ευθιξία που θα επιδείξει όπως και τη στάση της Λευκωσίας. Εάν δηλαδή, θα επιμείνει ότι ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, υπονομεύει τη διαδικασία, τις προσπάθειες του Προέδρου και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Εν πάση περιπτώσει, τα σενάρια έχουν κατατεθεί εκ μέρους του ΟΗΕ και θα παραμείνουν προφανώς στο τραπέζι ακόμη κι εάν αποχωρήσει ο Ντάουνερ από τη θέση του ως ειδικού συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Κυπριακό. Τα σενάρια αυτά είναι τα εξής:

Πρώτο, να στείλει επιστολή ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου και να τους καλεί σε συνάντηση μαζί του, αρχίζοντας ουσιαστικά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Αυτό το σενάριο βρίσκει αντίθετη τη Λευκωσία, η οποία θεωρεί πως δεν είναι αυτός ο ρόλος του ΟΗΕ και του Γενικού Γραμματέα.

Δεύτερο, να εκδοθεί ένα πιο μικρό σε έκταση ανακοινωθέν.

Τρίτο, να εκδοθεί ένα πιο διευρυμένο κοινό ανακοινωθέν, με περισσότερες λεπτομέρειες.

Τέταρτο, να αρχίσουν οι συνομιλίες χωρίς κοινό ανακοινωθέν.

Το μόνο, το οποίο υπό τις συνθήκες θα μπορεί να «δουλέψει» είναι το δεύτερο σενάριο

Read more: http://mignatiou.com/?p=18188#ixzz2oCRCKPJL

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.