22/5/14

ΔΝΤ: Έτσι κατέρρευσε η κυπριακή οικονομία BINTEO

Βίντεο αφιέρωμα στην κυπριακή οικονομία, με το οποίο επεξηγεί την προέλευση της κυπριακής οικονομικής κρίσης, ετοίμασε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ένα περίπου χρόνο μετά το κυπριακό «κραχ». Μεταξύ άλλων, στο βίντεο φιλοξενούνται δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ στην αποστολή της Τρόικας στην Κύπρο, Ντέλιας Βερκουλέσκου καθώς και κύπριων τραπεζιτών.«Η οικονομία της Κύπρου, χώρα με λιγότερο από ένα εκατομμύριο κατοίκους, αυξήθηκε ταχύτερα από άλλες χώρες και ο τραπεζικός τομέας έγινε δυσανάλογα μεγάλος σε σχέση με την οικονομία του τόπου», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο βίντεο. 

Όπως αναφέρει η Ντέλια Βερκουλέσκου, «πριν την ένταξη της Κύπρου στην ευρωζώνη, η ανάπτυξη της χώρας αυξανόταν με ρυθμό 4% το χρόνο, ρυθμός πολύ καλύτερος από αρκετές άλλες χώρες της Ευρώπης. Ωστόσο πίσω από αυτή την φαινομενική ανάπτυξη υπήρχαν πολλές οικονομικές ανισότητες».

«Η παγκόσμια κρίση που επηρέασε τον κατασκευαστικό τομέα επηρέασε και την κυπριακή οικονομία αφού οι τράπεζες ήταν εκτεθειμένες στην αγορά ακινήτων τόσο στην Κύπρο αλλά και στην Ελλάδα. Επιπλέον το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων οδήγησε στην μείωση της ανάπτυξης των τραπεζών και στην απώλεια της εμπιστοσύνης», προσθεσε.

Επιπλέον, η κ.Βελκουλέσκου επεσήμανε ότι «ορισμένες τράπεζες ήταν πολύ μεγάλες για το μέγεθος του πληθυσμού και συσσώρευαν ζημιές λόγω επενδύσεων που περιείχαν μεγάλο ποσοστό ρίσκου».

Στο μεταξύ, «η κυβέρνηση δεν ήταν σε θέση να βοηθήσει επειδή το δημόσιο χρέος ήταν τεράστιο και δεν υπήρχαν χρήματα, έτσι, χρειαζόταν κάποιου είδους μηχανισμός από την Ε.Ε για να βοηθήσει απευθείας τις τράπεζες», πρόσθεσε.

«Μόνη λύση το κούρεμα»

«Η μόνη εναλλακτική λύση ήταν να μοιραστεί η ζημιά μεταξύ των πιστωτών των τραπεζών και να μετατραπούν τα χρήματα αυτά σε μετοχές. Δηλαδή, μέρος των καταθέσεων έγιναν μετοχές και οι πιστωτές/καταθέτες έγιναν μέτοχοι. Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση δεν έπρεπε να δανειστεί λεφτά για να χρηματοδοτήσει τις τράπεζες και να επιβαρύνει τις επόμενες γενιές», εξήγησε η Βελκουλέσκου.  

«Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ αλλά υπάρχει πολλής δρόμος ακόμα»

Τέλος, η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε ότι οι δύσκολες αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί αλλά υπάρχουν ακόμα πολλές δυσκολίες αφού αναμένουμε η κρίση και η αύξηση της ανεργίας να συνεχιστούν και αυτή τη χρονιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.