24/5/14

Ρωσία: Στόχος μας η ενσωμάτωση του μετασοβιετικού χώρου

«Εχθρός όποιος αντιτίθεται σε αυτόν μας τον στόχο»

EPA/MARTIAL TREZZINI
«Αυτός είναι ο στρατηγικός μας στόχος», δήλωσε ο Ιγκόρ Σουβαλόφ στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, προσθέτοντας ότι δεν καταλαβαίνει για ποιον λόγο οι Ηνωμένες Πολιτείες εναντιώνονται σε αυτές τις προσπάθειες (φωτογραφία αρχείου).
Ο πρώτος αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ιγκόρ Σουβαλόφ δήλωσε την Παρασκευή ότι στρατηγικός στόχος της Μόσχας είναι η ενσωμάτωση του μετασοβιετικού χώρου και όσοι αντιτίθενται σε αυτόν δεν μπορούν να θεωρηθούν εταίροι της Μόσχας.
«Αυτός είναι ο στρατηγικός μας στόχος», δήλωσε ο Ιγκόρ Σουβαλόφ στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, προσθέτοντας ότι δεν καταλαβαίνει για ποιον λόγο οι Ηνωμένες Πολιτείες εναντιώνονται σε αυτές τις προσπάθειες.
«Είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί μία στάση προς το εξωτερικό, σύμφωνα με την οποία όλοι όσοι εναντιώνονται στον στόχο μας δεν είναι φίλοι μας, δεν είναι εταίροι μας. Είναι άνθρωποι που προσπαθούν να καταστρέψουν τη βάση της οικονομικής μας ισχύος», είπε.
Λαβρόφ: Κάνουν πολιτική ανάσχεσης της Ρωσίας
Στη Μόσχα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι οι Δυτικοί οφείλουν να αντλήσουν τα διδάγματα της ουκρανικής κρίσης, τα οποία είναι το «λογικό» αποτέλεσμα της απόπειράς τους να επωφεληθούν από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης εδώ και 25 χρόνια.
«Εάν ο στόχος είναι να αποφευχθεί η επανάληψη τέτοιων κρίσεων στο μέλλον, τότε πρέπει να γίνει σωστή αποτίμηση του διδάγματος από τα γεγονότα στην Ουκρανία και να τεθούν σύντομα σε εφαρμογή οι αρχές της ισότητας στην ευρω-ατλαντική ασφάλεια», δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα.
Η ουκρανική κρίση «είναι το λογικό αποτέλεσμα της εξέλιξης της κατάστασης στην Ευρώπη εδώ και 25 χρόνια», είπε αναφερόμενος στη διάλυση της Σοβιειτκής Ενωσης το 1991.
«Αντί να εκμεταλλευθούν την ιστορική ευκαιρία για την οικοδόμηση μίας μεγάλης Ευρώπης χωρίς διαχωριστική γραμμή, οι δυτικοί μας εταίροι προτίμησαν τη συνήθη λογική τους, που έχει ως στόχο την διεύρυνση προς ανατολάς του γεωπολιτικού χώρου που βρίσκεται υπό τον έλεγχό τους», δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ.
«Αυτό σημαίνει ουσιαστικά τη συνέχιση, σε μία αμβλυμένη μορφή, της πολιτικής της ανάσχεσης», είπε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, ανακαλώντας τον γνωστό όρο του Ψυχρού Πολέμου.
«Αντίποινα στην ενίσχυση του ΝΑΤΟ»
O αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας στρατηγός Βαλέρι Γκερασίμοφ δήλωσε εξάλλου ότι η Μόσχα θα απαντήσει στην αυξημένη ΝΑΤΟϊκή δραστηριότητα κοντά στα σύνορά της την ώρα που κλιμακώνεται η κρίση με τη δυτική συμμαχία για την Ουκρανία.
Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, το ΝΑΤΟ αύξησε την παρουσία του στην περιοχή για να καθησυχάσει τους ανατολικοευρωπαίους συμμάχους. Πολεμικά πλοία και αεροπλάνα αναπτύχθηκαν προσωρινά στις χώρες-μέλη της περιοχής και εντατικοποιήθηκαν οι στρατιωτικές ασκήσεις.
«Οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις στις χώρες της Βαλτικής, στην Πολωνία και στη Ρουμανία ενισχύονται καθώς και η στρατιωτική παρουσία της Συμμαχίας στη Βαλτική, τη Μεσόγειο και την Μαύρη Θάλασσα», δήλωσε ο στρατηγός Γκερασίμοφ σε διάσκεψη για την Άμυνα στη Μόσχα.
«Η ένταση, η επιχειρησιακή και η πολεμική ετοιμότητα των συμμαχικών στρατευμάτων ενισχύεται κοντά στη ρωσική μεθόριο. Υπό αυτές τις συνθήκες, πρέπει να λάβουμε μέτρα αντιποίνων», είπε ο ίδιος.
Ναυτεμπορική

1 σχόλιο:

  1. Πάντως δε λέει "όσοι δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας", δίνει σ΄άλλον και το περιθώριο να κάνεις το κορόιδο!

    Ούτε σε υποχρεώνει να παρέχεις θεραπεία σε μισθοφόρους του ιμπεριαλισμού μιας "Χάρτινης Τίγρης" (χάρτινη τίγρη κατά το Μάο είναι τα χαρτοδολάρια από τα πιεστήρια των χΗΠΑτζίδων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.