17/5/14

H Ουκρανία αναβαθμίζει την Κύπρο ενεργειακά

Η κρίση στην περιοχή είναι υπέρ των ενεργειακών επενδύσεων στο νησί, υποστηρίζει ο Υπ. Ενέργειας
Μειωμένο παρουσιάζεται το ρίσκο για επένδυση σε ενεργειακές υποδομές στην Κύπρο, κυρίως υπό το πρίσμα της κρίσης της Ουκρανίας, με την ΕΕ να προσανατολίζεται σε λύσεις που ίσως στοιχίσουν περισσότερο, αλλά θα τις εξασφαλίσουν ενεργειακή ασφάλεια. Σημαντικές φαίνεται να είναι οι προοπτικές που διανοίγονται για το κυπριακό φυσικό αέριο και για τον ρόλο της Κύπρο στην περιοχή ,όπως διαφάνηκε και τη συζήτηση που έγινε στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στις 15-16 Μαΐου στην Αθήνα.
Πέραν από τις επίσημες τοποθετήσεις του Κύπριου Υπουργού, οι προοπτικές αυτές φαίνεται να απασχολούν ήδη την ενεργειακή βιομηχανία της Ευρώπης, όπως διαφαίνεται και σε δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο και τηλεγραφήματα ειδησεογραφικών πρακτορείων.

Στο Άτυπο Συμβούλιο, ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης τόνισε την προοπτική που δημιουργεί η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου, αλλά και στην ευρύτερη νοτιοανατολική Μεσόγειο στην ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ.

«Η κατασκευή χερσαίου σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο και η ανάδειξη της Κύπρου σε ενεργειακό κόμβο, βρίσκονται στην κορυφή των ενεργειακών μας προτεραιοτήτων», δήλωσε ο Υπουργός.

Επίσης ο κ. Λακκοτρύπης υποστήριξε την άμεση υλοποίηση έργων που θα συμβάλουν στην άρση της απομόνωσης των κρατών μελών και την ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ. Σημείωσε ότι το ενδεχόμενο επιπρόσθετης χρηματοδότησης αυτών ειδικά των έργων, θα πρέπει να εξεταστεί εκτενέστερα καθώς συμβάλλουν στην υλοποίηση των πιο άμεσων προτεραιοτήτων της ΕΕ.

Σε παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την πολιτική της ΕΕ για το Κλίμα και την Ενέργεια για την περίοδο 2020-2030, ο κ. Λακκοτρύπης τόνισε την ανάγκη να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες των νησιώτικων κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένων της ενεργειακής απομόνωσης, του μικρού μεγέθους και των συνεπαγόμενων απωλειών οικονομιών κλίμακας.

Στη βάση της συζήτησης των Υπουργών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκπονήσει στρατηγική για την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού «ΕΣΕΑ» (Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Ενεργειακή Ασφάλεια), η οποία θα αποτελείται από μια εις βάθος ανάλυση της κατάστασης και μια μελέτη μείωσης της ενεργειακής εξάρτησης της ΕΕ.

Οι εν λόγω μελέτες θα συζητηθούν τόσο στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας στα μέσα Ιουνίου όσο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα ακολουθήσει.

Η κρίση στην Ουκρανία ενθαρρύνει επένδυση στην Κύπρο

H γεωπολιτική αστάθεια υπογραμμίζει την ανάγκη για μια συνολική ευρωπαϊκή λύση για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Ισραήλ και την Κύπρο προς τη Δυτική Ευρώπη, όπως δήλωσε στο Reuters πηγή της βιομηχανίας που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, προσθέτοντας ότι η Τουρκία πρέπει επίσης να συμπεριληφθεί στο όλο εγχείρημα.

Αυτό θα δημιουργήσει μια κατάσταση στην οποία όλοι θα είναι κερδισμένοι και θα βελτιώσει επίσης τις προοπτικές για ειρηνική διευθέτηση στην Κύπρο.

Όπως αναφέρεται στο Reuters, υπολογίζεται ότι το αέριο που βρίσκεται μεταξύ των ΑΟΖ της Κύπρου και του Ισραήλ, μπορεί να ικανοποιήσεις τις ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης για τουλάχιστον επτά χρόνια. Ωστόσο οι πολιτικές εντάσεις και οι εδαφικές διαφορές, σε συνδυασμό με τις προκλήσεις των βαθιών και σεισμικά ενεργών υδάτων, μπορεί να κάνουν την ανάπτυξη αποθεμάτων δύσκολη και δαπανηρή.

Η Κύπρος, αναφέρεται υποβάθμισε τις αρχικές εκτιμήσεις και από τις εταιρείες έγινε σαφής η ανάγκη για ανακάλυψη περισσότερου φυσικού αερίου για να δικαιολογήσει τις αναγκαίες επενδύσεις.

Ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές, η κρίση στην Ουκρανία έχει μεταβάλει την εκτίμηση του κινδύνου.

«Το σενάριο της ενεργειακής ασφάλειας έχει αλλάξει εντελώς και κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο πιο δαπανηρές επενδύσεις να πρέπει να γίνουν υπό το πρίσμα της ενεργειακής ασφάλειας, παρά για λόγους επιστροφής της επένδυσης», ανέφερε ο Pasquale De Micco, εμπειρογνώμονας από το τμήμα πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.