13/6/14

Λαβρόφ: Ο εξελίξεις στο Ιράκ αποδεικνύουν την πλήρη αποτυχία της αμερικανο-βρετανικής «περιπέτειας»

«Τα γεγονότα στο Ιράκ είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθούν ΗΠΑ και Βρετανία και πλέον η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου». Αυτό δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
«Έχει αναφερθεί ότι ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως τα πρόσφατα γεγονότα στο Ιράκ αποδεικνύουν πως η τρομοκρατία είναι ανεξέλεγκτη στην περιοχή λόγω των ταραχών και της απουσίας συμφιλίωσης στη Συρία- Γνωρίζουμε πολύ καλά την μοναδική ικανότητα των βρετανών συναδέλφων μας να διαστρεβλώνουν τα πάντα. Δεν περίμενα όμως τέτοιον κυνισμό. Τα γεγονότα στο Ιράκ αντανακλούν την πλήρη αποτυχία του εγχειρήματος που ξεκίνησαν ΗΠΑ και Βρετανία στη χώρα και σήμερα η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο τελείως».
Συνεχίζοντας ο Λαβρόφ τόνισε πως η Μόσχα εκφράζει την αλληλεγγύη της στον ιρακινό λαό και στις ιρακινές αρχές που καλούνται να αποκαταστήσουν την ειρήνη και την ασφάλεια στη χώρα τους.
«Οι ενέργειες των δυτικών εταίρων μας εγείρει πολλά ερωτήματα» επεσήμανε ο ρώσος ΥΠΕΞ, υπενθυμίζοντας πως πριν από 11 χρόνια ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε την νίκη της δημοκρατίας στο Ιράκ και ότι «η κατάσταση έχει βελτιωθεί με γεωμετρική πρόοδο».
«Η ενότητα του Ιράκ σήμερα τίθεται υπό αμφισβήτηση. Η αχαλίνωτη τρομοκρατία στη χώρα οφείλεται στο γεγονός ότι τα στρατεύματα κατοχής δεν σεβάστηκαν τις εσωτερικές πολιτικές διαδικασίες, δεν βοήθησαν τον εθνικό διάλογο και το μόνο που επεδίωξαν ήταν η διασφάλιση των δικών τους συμφερόντων», κατέληξε ο Λαβρόφ.
Η κατάσταση στο Ιράκ παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις καθώς, μία ημέρα μετά την κατάληψη τηςΜοσούλης, της δεύτερης σε πληθυσμό πόλης του Ιράκ, οι αντάρτες της σουνιτικής οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία» (ISIS) κατέλαβαν χθες, Τετάρτη, τη γενέτειρα του Σαντάμ ΧουσεΐνΤικρίτ, η οποία βρίσκεται μόλις 150 χιλιόμετρα από τη Βαγδάτη, ενώ στα χέρια των φανατικών ισλαμιστών έπεσε και η πόλη Μπαϊτζί, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίων του Ιράκ.
RBTHRT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.