2/6/14

Ποιο μήνυμα ελήφθη;

Σάββας Καλεντερίδης
Τις στιγμές που διαβάζετε αυτές τις γραμμές γίνονται οι διεργασίες για τον ανασχηματισμό, ως διορθωτική κίνηση στο «μήνυμα» των εκλογών, που ισχυρίζονται ότι το έχουν λάβει οι κυβερνώντες και συγκεκριμένα οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος.

Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ποιο ακριβώς ήταν το μήνυμα που πήραν οι συγκυβερνώντες, όμως θα θέλαμε κι εμείς να αποτυπώσουμε στο παρόν άρθρο ορισμένες επισημάνσεις όχι τόσο σε σχέση με το παραχθέν (sic) πολιτικό έργο, όσο αναφορικά με τα πρόσωπα που επέλεξε ο πρωθυπουργός για να το παράξουν!

Μετά την τραγική και συνάμα καταστροφική εμπειρία της διακυβέρνησης από τον κ. Γιώργο Παπανδρέου και τους... κηπουρούς του, και την εξισορροπητική παρουσία στα πράγματα του κ. Παπαδήμου και της κυβέρνησής του, όταν ανέλαβε την ευθύνη της διακυβέρνησης ο κ. Σαμαράς εκ των πραγμάτων θα έπρεπε να δώσει ιδιαίτερη προσοχή σε μια σειρά από κρίσιμους τομείς, πλην αυτού της οικονομίας, οι οποίοι θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη χώρα να βγει από την κρίση.

Αυτό που έρχεται στον νου του καθενός, χωρίς να χρειάζεται να είναι καθηγητής Οικονομίας, σοφός ή παντογνώστης πολιτικός, είναι οι τομείς που εξασφαλίζουν εισροή πολύτιμου συναλλάγματος στη χειμαζόμενη ελληνική οικονομία, χωρίς μάλιστα να υποθηκεύεται το μέλλον της χώρας και χωρίς να είναι προϋπόθεση ο διεθνής εξευτελισμός της πατρίδας μας από υπαλλήλους του ΔΝΤ και της Ε.Ε.

Και οι τομείς αυτοί είναι ο τουρισμός-πολιτισμός και η εμπορική ναυτιλία.

Ενας άλλος τομέας που θα μπορούσε να εξασφαλίσει τεράστια κεφάλαια στην ελληνική οικονομία είναι η προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό, όχι με όρους ξεπουλήματος και αποικιοκρατίας, αλλά με όρους που θα οδηγούσαν στην περιπόθητη ανάπτυξη, προϋπόθεση για την καταπολέμηση της πληγής που ακούει στο όνομα ύφεση - ανεργία.

Επίσης, η αναζήτηση αγορών και η δημιουργία κατάλληλων οργανωτικών και πολιτικών προϋποθέσεων από πλευράς των αρμόδιων φορέων της κυβέρνησης και του κράτους για την προώθηση των ελληνικών εξαγωγών είναι ένα σοβαρό ζητούμενο, αφού οι εξαγωγές συνδέονται με την εισροή συναλλάγματος αλλά και με την παραγωγική διαδικασία, αμφότεροι παράγοντες που οδηγούν στην ανάπτυξη.

Τέλος, υπάρχουν και τα υπουργεία που σχετίζονται με αυτή καθ’ αυτή την ανάπτυξη και με τη μεταρρύθμιση του κράτους, ένα μόνιμο ζητούμενο για τη δυστυχή πατρίδα μας.

Για ν’ αντιμετωπιστεί αυτή η τρομερά δύσκολη κατάσταση, σε μια Ελλάδα με πολιτικό σύστημα απολύτως πρωθυπουργοκεντρικό, ο κ. Σαμαράς, από τη στιγμή που έλαβε την εντολή σχηματισμού της κυβέρνησης, θα έπρεπε να στελεχώσει τα συγκεκριμένα υπουργεία και φορείς με ό,τι καλύτερο διαθέτει η Ελλάδα σε επίπεδο πολιτικού και τεχνοκρατικού δυναμικού και να «βολέψει» σε άλλα υπουργεία άτομα στα οποία είχε διάφορες υποχρεώσεις...

Αντ’ αυτού, σε αυτά τα κρίσιμα υπουργεία και τις θέσεις τοποθετήθηκαν άτομα που αποδείχτηκαν εντελώς ακατάλληλα, κάτι που ήταν απολύτως αναμενόμενο και προβλέψιμο, αφού πρόκειται για γόνους πολιτικών τζακιών ή παιδιά του κομματικού σωλήνα, χωρίς καμία απολύτως εμπειρία ζωής, παραγωγής και διοίκησης ακόμα και του ίδιου του εαυτού τους.

Πέραν αυτής της αντικειμενικής αδυναμίας, να συνυπολογίσουμε και τα ζητήματα ηθικής και διαφθοράς, αφού σ’ ένα από τα προαναφερθέντα υπουργεία υψηλόβαθμο στέλεχος, με ειδική σχέση με την κυρία υπουργό, βρέθηκε να παραδίδει τις επιταγές του κράτους στον σύμβουλό του, για να αποπεμφεί όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο, χωρίς να πειραχθεί έστω και μια τρίχα της υπουργού, που ήταν υπεύθυνη για την τοποθέτησή του.

Επίσης, σε υπουργείο που σχετίζεται με τη μεταρρύθμιση του κράτους τοποθετήθηκε υπουργός άτομο που πιάστηκε στα πράσα να έχει απλήρωτα τιμολόγια της Siemens και εξ αδιαιρέτου οικόπεδο με τον κ. Χριστοφοράκο, τη στιγμή που το άτομο αυτό θα έπρεπε να έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία για να πείσει τους δημόσιους υπαλλήλους και την κοινή γνώμη ότι η ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ και η ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ είναι μονόδρομος στο Δημόσιο και το δύσμοιρο ελληνικό κράτος.

Δεν θα αναφερθούμε στις βόλτες που έκαναν στο εξωτερικό συχνά πυκνά φίλοι του πρωθυπουργού που κατέχουν θέσεις στην κυβέρνηση για να προσελκύσουν ξένες επενδύσεις και να προωθήσουν τις ελληνικές εξαγωγές. Ούτε θα αναπαράγουμε φήμες που δεν τιμούν τη χώρα μας.

Απλά, για να γίνει καλύτερα κατανοητό το μήνυμα των εκλογών, θα καλέσουμε τους πάντες να εξετάσουν τα αποτελέσματα, που είναι αποκαρδιωτικά σε όλους τους τομείς, με εξαίρεση τον τουρισμό, ο οποίος έχει αποκτήσει δυναμική όχι λόγω της αποτελεσματικότητας της άπειρης υπουργού, αλλά κυρίως λόγω γεωπολιτικών εξελίξεων στον περίγυρο και στις ανταγωνίστριες χώρες.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά προκύπτει ότι ένα από τα μηνύματα των εκλογών είναι «διώξτε τους άχρηστους και τους διεφθαρμένους» για να κατευνάσετε την οργή του κόσμου.

Σάββας Καλεντερίδης
κυριακάτικη δημοκρατία 

12 σχόλια:

  1. Το μήνυμα είναι ένα: δεν υπάρχουν επαρκείς θεσμοί και η συζήτηση πάει σκοπίμως σε πρόσωπα και επιφανειακές καταστάσεις.

    Το ζήτημα που επισκιάζει όλα τα υπόλοιπα είναι η διαχείριση χρέους.

    Τα κόμματα κατέθεσαν προτάσεις "Εθνικής Βάσης Διαπραγμάτευσης για το Χρέος";
    Ο κάθε ένας πολιτικός φελλός προσπαθεί να επιπλεύσει λέγοντας ΑΥΤΟΣ το "μετά από σκληρή διαπραγμάτευση είπαμε ναι σε όλα όσα μας πρότειναν".
    Ποιός είναι θεσμικά αρμόδιος να φτιάξει ΕΘΝΙΚΗ Βάση Διαπραγμάτευσης;
    Όχι διακομματική ισορροπιών+κολλητών.
    Υπερκομματική. Εθνική. Ελληνική.
    Η διαπραγμάτευση για το χρέος χωρίς ΕΘΝΙΚΗ Βάση Διαπραγμάτευσης αποτελεί δραστηριότητα που συνιστά απειλή κατά του εθνικού πλούτου της Χώρας
    50ετές μνημόνιο μετατρέπει de jure την Ελλάδα σε προτεκτοράτο ή αποικία.
    50ετής επιμήκυνση συνιστά απειλή κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος
    50ετές μνημόνιο χωρίς αναφορά σε ελάχιστη ποιότητα ζωής http://www.nis.gr/npimages/docs/FundamentalRights_GR.pdf συνιστά απειλή κατά των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου.
    50ετής δέσμευση εκροών προς την αλλοδαπή ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΚΙΝΗΤΡΟ ΑΣΑΦΕΙΑΣ της εδαφικής ακεραιότητας κ της εθνικής ασφάλειας του Ελληνικού Κράτους
    ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΚΙΝΗΤΡΟ ΑΣΑΦΕΙΑΣ, πώς αλλιώς να το πω για να γίνει αντιληπτό;

    Συμπέρασμα: το μήνυμα που ελήφθη είναι "ήθελα να μην ξέρω μα, δυστυχώς, ξέρω ότι ξέρω - και το ξέρουν και άλλοι ότι ξέρω αλλά σφυρίζω αδιάφορα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. διαβασα αλλου οτι ο Αρβανιτοπουλος υπουργος παιδειας , και οπως λεγοταν επι εκλογων , κομματαρχης του Μαρινακη στον Πειραια διοριζε τον Γιωργο Ανατολακη πρωην ποδοσφαιριστη και πρωην βουλευτη του ΛΑΟΣ μετακλητο υπαλληλο στο υπουργειο του .... οπως επισης διαβασα ο εν λογω υπουργος ειναι αυτος που εγραψε το ιδεολογικο μανιφεστο της Νεας (Σαμαρικης) Ελλαδας , μαλιστα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Ελλάδα δεν σώνεται ούτε από την ευκαιριακή είσοδο τουριστών που βοηθάει μόνο την κατανάλωση, ούτε από τις "ξένες φιλάνθρωπες" επενδύσεις που δεν υπάρχουν στην πράξη.

    Η Ελλάδα θα σωθεί από μία πολιτική που θα καταφέρει να "επιβιώσουν" οι μικρές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες σε συνδιασμό με δημόσιες επενδύσεις που δεν θα κοστίσουν 3 φορές πάνω από το κανονικό.

    Όλα αυτά βέβαια με ένα νέο υποτιμημένο νόμισμα και γενναιότατη διαγραφή χρέους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ἐκτὸς ἀπὸ τὴν ναυτιλία καὶ τὸν τουρισμό, ὑπάρχει καὶ ἡ πολεμικὴ βιομηχανία, ἀλλὰ ἂς ὄψεται τὸ ΥΠ.ΕΘ.Α. καὶ οἱ μίζες τῶν ξένων ἑταιρειῶν πρὸς τὸ σχετικὸ ὑπουργεῖο!

    Ὅπως κάποιος σχολίασε στὴν τηλεόρασι (στὸ ΜΕΓΑ) αὐτὰ ποὺ εἶπε ἡ Μέρκελ γιὰ τὸν τουρισμό, ὁ ὑπηρέτης ἐργάζεται σκληρὰ ἀλλὰ δὲν πλουτίζει, διότι δὲν παράγει καὶ πάντα εἶναι ὑπηρέτης. Διαβάστε τί εἶπε ὁ Π. Κονδύλης γιὰ τὸν τουρισμό. Συνεπῶς γιὰ μένα ἡ βάσις γιὰ ἀνάπτυξι εἶναι:
    1) Ἀγροτικὴ παραγωγή,
    2) Ναυτιλία,
    3) Πολεμικὴ βιομηχανία
    καὶ ἐπικουρικῶς ὁ τουρισμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η τουριστική "βιομηχανία" είναι εξαγωγική, διότι εισάγει συνάλλαγμα και δεν καθιστά κανέναν υπηρέτη, όπως εντελώς ανοήτως αναφέρει ο konion.

    Επιπλέον, βοηθά να δουλέψουν κάποιες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και δίνει δουλειά σε αρκετό κόσμο, αρκεί να μην βασίζεται στην ευκαιριακή αδυναμία κάποιων ανταγωνιστριών χωρών, αλλά στην δική μας βελτίωση παροχών υπηρεσιών στον τομέα αυτό.

    Η άπειρη υπουργός, Σάββα, κάνει μια χαρά την δουλειά της, όταν την αφήνουν να δουλέψει. Αλλά όταν έχεις μία κυβέρνηση (ποτέ δεν χρεώνω λάθη προσωπικά σε υπουργούς), που δια στόματος αντιπροέδρου και ΥπΕξ, Βενιζέλου, προθύμως συναινεί στην λήψη μέτρων κατά της Ρωσίας, η οποία μάς τροφοδοτεί με τον ποιοτικότερο τουρισμό που έχομε και εμποδίζει για τον λόγο αυτό την υπουργό τουρισμού δύο φορές να παραστεί στην διεθνή συνάντηση τουριστικών πρακτόρων στην Μόσχα, τι περιμένουμε;

    Είχαν πει ότι θα έδιναν δάνεια για τον εκσυγχρονισμό και επέκταση των τουρισιτικών μας μονάδων και δεν έκαναν τίποτε.

    Τα αεροδρόμια της χώρας μας, κυρίως αυτό των Αθηνών, είναι υπερβολικά ακριβά, τα δε σωματεία (η από ανέκαθεν κατάρα της ελληνικής οικονομίας) έχουν καταφέρει να διώξουν πολλά κρουαζιερόπλοια, τα οποία τώρα παρακάμπτουν τον Πειραιά και κατευθύνονται κυρίως προς την Τουρκία.

    Θα μπορούσα να αναφέρω πολλά ακόμη, αλλά καθίσταται φανερό από τα παραπάνω, ότι έχομε να κάνομε με μία κυβέρνηση, η οποία απέτυχε παταγωδώς ακόμη και στο να αναπτύξει έναν ήδη υπάρχοντα πλουτοπαραγωγικό κλάδο (δεν έχομε δα και πολλούς), αντί να τον θάβει.

    Αλλά και γενικότερα, για να φύγω από τον τουρισμό, ενώ παρουσιάζεται να ασχολείται, όπως σωστά αναφέρει το άρθρο, μόνο με την οικονομία, κι εκεί απέτυχε παταγωδώς, διότι δεν έχει βάλει ούτε ένα λιθαράκι για την ανάπτυξη παραγωγικού ιστού.

    Η ασάφεια της νομοθεσίας στις επενδύσεις, η γραφειοκρατία και η συνεχής μεταβολή του φορολογίας, δρουν αποτρεπτικά σε κάθε σκέψη επένδυσης στην Ελλάδα, από το εξωτερικό ή το εσωτερικό.

    Με τέτοιους ανίκανους και αδιάφορους κυβερνήτες, καμμία χώρα δεν μπορεί να προκόψει, πολλώ μάλλον να σωθεί από μία καταστροφή από τον λάκκο, στον οποίο αυτοί οι ίδιοι την έριξαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Nativist 2 Ιουνίου 2014 - 10:53 π.μ.,

    Διάβασε τί λέει ὁ Π. Κονδύλης ἄσε τοὺς χαρακτηρισμοὺς καὶ μετὰ τὰ λέμε.
    Γιὰ νὰ πάρῃς μία μερσεντές, ἡ ὁποία φτιάχνεται σὲ μία ἡμέρα τὰ ἀκριβά μοντέλα καὶ σὲ μία ὥρα τὰ φθηνὰ πόσους τουρίστες καὶ γιὰ πόσες ἡμέρες πρέπει νὰ ἐξυπηρετῇς; Γιὰ πολεμικὸ ὑλικό ἄσ' το καλύτερα.
    Οἱ τουρίστες ὅπου τοὺς ποῦν οἱ πατρίδες των θὰ πᾶνε. Μὴν κοιτὰς τώρα λόγῳ συγκυρίας ποὺ ἔρχονται ἐδῶ σὲ μερικὰ χρόνια ποὺ θὰ συναγωνίζονται Τουρκία, Αἴγυπτο, Λίβανο καὶ ἴσως Ἰσραήλ, τὰ λέμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ἔτσι τουρισμός, κάποιοι νὰ δουλεύουν 4 μῆνες καὶ νὰ κάθονται 8. Τόσα χρόνια τὸ κάναμε τί κερδίσαμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ konion

    Γιατί πρέπει να διαβάσω Κονδύλη; Είναι ευαγγέλιο αυτά που γράφει; Πόση σχέση είχε ένας καθαρά θεωρητικός πανεπιστημιακός με την καθημερινή πρακτική; Πόσα ένσημα είχε κολλήσει;

    Κάποιοι άσχετοι, όταν δεν μπορούν να αποδείξουν κάτι, επικαλούνται πάντα τον τάδε και τον δείνα, ελλείψει επιχειρημάτων.

    Και βέβαια ανοησίες γράφεις, που φανερώνουν ότι ούτε σχέση έχεις με το αντικείμενο, ούτε κατάλαβες τι γράφω. Από την πόλη έρχομαι...



    Τι σημαίνει αυτή η αρλούμπα και τι σχέση έχει μ' αυτά που γράφω; Ή μήπως δεν πρέπει να αναπτύξουμε τον τουρισμό, εφ' όσον μπορούμε; Είπα εγώ πουθενά ότι πρέπει να αναπτύξουμε μόνο τον τουρισμό; Διάβασες το σχόλιό μου και αν ναι, το κατάλαβες;

    Αλλά τι ρωτώ, αφού γράφεις "Μὴν κοιτὰς τώρα λόγῳ συγκυρίας ποὺ ἔρχονται ἐδῶ σὲ μερικὰ χρόνια ποὺ θὰ συναγωνίζονται Τουρκία, Αἴγυπτο, Λίβανο καὶ ἴσως Ἰσραήλ, τὰ λέμε", παραβλέποντας το δικό μου "αρκεί να μην βασίζεται στην ευκαιριακή αδυναμία κάποιων ανταγωνιστριών χωρών, αλλά στην δική μας βελτίωση παροχών υπηρεσιών στον τομέα αυτό;

    Άσε του Κονδύληδες και άνοιξε τα στραβά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Διόρθωση/συμπλήρωμα:

    "Γιὰ νὰ πάρῃς μία μερσεντές, ἡ ὁποία φτιάχνεται σὲ μία ἡμέρα τὰ ἀκριβά μοντέλα καὶ σὲ μία ὥρα τὰ φθηνὰ πόσους τουρίστες καὶ γιὰ πόσες ἡμέρες πρέπει νὰ ἐξυπηρετῇς; Γιὰ πολεμικὸ ὑλικό ἄσ' το καλύτερα."

    Τι σημαίνει αυτή η αρλούμπα και τι σχέση έχει μ' αυτά που γράφω; (συνεχίζω....)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ konion 2 Ιουνίου 2014 - 10:36 μ.μ

    Κι απ' αυτή την αρλούμπα που γράφεις, φαίνεται πόσο άσχετος είσαι με το θέμα.

    Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει: 8 μήνες δουλεύουν (Απρίλιος-Νοέμβριος) και 4 κάθονται. Δεν σού το είπε αυτό ο Κονδύλης;

    Εκτός αυτού, ήδη από τον καιρό της δικτατορίας καταβάλλονται προσπάθειες για την ανάπτυξη του 12μηνου τουρισμού στην Ελλάδα, αξιοποιώντας:

    α) Το θερμό κλίμα της νότιας χώρας και

    β) Τα βουνά της βόρειας χώρας. Ξέρεις αν και πόσα χιονοδρομικά κέντρα έχομε;

    Οι Ελβετοί, για παράδειγμα, που το έχουν καταφέρει, αν και ο θερινός τουρισμός των δεν είναι όπως παλιά, διότι τα βουνά δεν είναι πια της μόδας το καλοκαίρι, υπηρέτες είναι;

    Υπουργείο Τουρισμού: Ο χειμερινός τουρισμός στο επίκεντρο

    ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔ Α

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Nativist,

    Σὲ ὅλα σου τὰ σχόλια, δείχνεις ἀσέβεια πρὸς τὸν συνομιλητή σου.
    Εὖγε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κώνειον,

    Εγώ δείχνω ασέβεια, ή εσύ, που χωρίς να ξέρεις τι σού γίνεται, χαρακτηρίζεις υπηρέτες (!) μία ολόκληρη τάξη ανθρώπων του μόχθου; ("ὁ ὑπηρέτης ἐργάζεται σκληρὰ ἀλλὰ δὲν πλουτίζει, διότι δὲν παράγει καὶ πάντα εἶναι ὑπηρέτης");

    Θέλεις και τα ρέστα τώρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.