24/6/14

Στο Ιρακινό Κουρδιστάν ο Τζον Κέρι

Στόχος του κορυφαίου Αμερικανού διπλωμάτη είναι να πείσει τους Κούρδους να συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση έχοντας κομβικό ρόλο σε αυτή (φωτογραφία αρχείου REUTERS/POOL)
Το Ιρακινό Κουρδιστάν επισκέπτεται ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.
Ο Κέρι έφτασε στην πόλη Ιρμπίλ, πρωτεύουσα της αυτόνομης κουρδικής περιοχής στο βόρειο Ιράκ, όπου θα έχει συνάντηση με τον τοπικό ηγέτη.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ελπίζει ότι η υποστήριξη του Μπαρζανί θα πιέσει τον πρωθυπουργό του Ιράκ Αλ Μαλίκι να παραχωρήσει περισσότερη εξουσία στους σουνίτες και τους Κούρδους ώστε να εκτονωθεί ο θυμός των σουνιτών που όπλισε το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε.
Στόχος του κορυφαίου Αμερικανού διπλωμάτη είναι να πείσει τους Κούρδους να συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση έχοντας κομβικό ρόλο σε αυτή.
Οι Κούρδοι του Ιράκ κατέλαβαν την πόλη Κιρκούκ, πετρελαϊκό κόμβο, στις 12 Ιουνίου και αν διατηρήσουν τον έλεγχό της θα κερδίζουν μεγάλα ποσά, που δεν θα μπορούν να αντισταθμιστούν από οποιαδήποτε συμφωνία με τη Βαγδάτη.
Τη Δευτέρα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είχε συναντήσεις στη Βαγδάτη και με τον πρωθυπουργό της χώρας καθώς και με άλλους Ιρακινούς ηγέτες. Μετά το πέρας τους ο Κέρυ είπε ότι οι ηγέτες συμφώνησαν για τη δημιουργία νέας κυβέρνησης, της οποίας η διαδικασία σχηματισμού θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου.
Η νέα κυβέρνηση θα θέσει ένα χρονοδιάγραμμα για την αναδιανομή της εξουσίας ανάμεσα στις πολιτικές ομάδες στο Ιράκ, οι οποίες χωρίζονται με βάση την εθνότητα και το θρήσκευμα.
Τέλος, ο Κέρι δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να χτυπήσουν τους αντάρτες, ακόμη κι αν η Βαγδάτη καθυστερήσει τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις.
Ναυτεμπορική

1 σχόλιο:

  1. Έχει έρθει η μεγάλη στιγμή να δούμε πως θα αντιδράσουν οι Τούρκοι αλλα και η Αμερική και ο Μπαρζανί! Ο τελευταίος επιτέλους σήμερα εκτέθηκε και δήλωσε πως θα θέσει ζήτημα ανεξαρτησίας στον Kerry, μένει να δούμε ποσο εννοεί αυτό που λέει. Για να δούμε οι "φίλοι" του οι Τούρκοι πως θα αντιδράσουν?

    Το ζήτημα που θέτει με το Κιρκούκ βεβαια και τα θέματα των δημοψηφισμάτων είναι εδώ και αρκετό διάστημα το όπλο για τη διάσπαση χωρων!

    Αυτό προσπάθησε να κάνει η Τουρκια να θέσει τις βάσεις για κάτι τέτοιο στη Θράκη και εκεί πρέπει να είναι στραμμένη ιδιαιτερα η προσοχή μας. Ωστόσο ανοίγει η κερκόπορτα και για τις νοτιοανατολικές της περιοχές. Θα πρέπει οι ελληνικές κυβερνήσεις να είναι σε απόλυτη εγρήγορση σε όλα τα επίπεδα!!!

    Όσον αφορά συγκεκριμένα το Κουρδιστάν αν βεβαια προκύψει ανεξαρτητοποίηση με αναγνώριση από την Αμερική, θα πρέπει να είμαστε οι πρώτοι που θα το αναγνωρίσουμε μετά την Αμερική, έστω αμέσως μετά το Israel!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.