14/6/14

Ρωσικό δάκτυλο στην Ουκρανία βλέπουν οι δορυφόροι του ΝΑΤΟ

Η Συμμαχία έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες που δείχνουν άρματα μάχης να προωθούνται στο ανατολικό τμήμα της χώρας

Βρυξέλλες
Το NATO έδωσε στη δημοσιότητα δορυφορικές φωτογραφίες που εγείρουν υποψίες για το ρόλο της Ρωσίας στη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού στην ανατολική Ουκρανία.
Κατά την Συμμαχία, οι δορυφορικές εικόνες απεικονίζουν άρματα μάχης να φθάνουν σε ένα σημείο προώθησης κοντά σύνορα με την ανατολική Ουκρανία μερικές ημέρες πριν παρόμοια τεθωρακισμένα αναλάβουν δράση σε περιοχές υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών.
Η προέλευση των αρμάτων αμφισβητείται.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσένι Αβάκοφ υποστήριξε ότι τα τεθωρακισμένα εισήλθαν στη χώρα από τη Ρωσία. Οι αντάρτες ανέφεραν αντίθετα ότι ανήκαν στον ουκρανικό στρατό.

Ένα 24ωρο νωρίτερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε εκφράσει την εκτίμηση ότι οι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία έχουν λάβει βαρύ οπλισμό και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό από τη Ρωσία, ανάμεσά τους άρματα μάχης και πολλαπλούς εκτοξευτήρες ρουκετών.

Οι εικόνες από εμπορικό δορυφόρο τις οποίες έδωσε στη δημοσιότητα το ΝΑΤΟ «εγείρουν σημαντικά ερωτήματα σχετικά με το ρόλο της Ρωσίας στην υποκίνηση της αστάθειας στην ανατολική Ουκρανία και την ανάμιξή της στην μετακίνηση στρατιωτικού εξοπλισμού από τη ρωσική επικράτεια στην Ουκρανία» ανέφερε εκπρόσωπος της Συμμαχίας.

Μία από τις εικόνες με ημερομηνία 30 Μαΐου 2014 απεικονίζει μια ρωσική μονάδα ανεπτυγμένη κοντά στη νότια πόλη Ροστόβ επί του Ντον στο πλαίσιο στρατιωτικών γυμνασίων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, αλλά δεν ήταν παρόντα άρματα μάχης.

Μια δεύτερη εικόνα με ημερομηνία 6 Ιουνίου 2014 δείχνει ότι η μονάδα έχει αποχωρήσει στο πλαίσιο της ευρύτερης απόσυρσης δυνάμεων από την περιοχή.

Αλλά παρότι τα άλλα οχήματα έχουν αποχωρήσει, η εικόνα δείχνει οκτώ άρματα μάχης που μόλις έχουν φθάσει εκεί, σύμφωνα με το NATO.

Σε άλλη εικόνα με ημερομηνία 11 Ιουνίου 2014, τουλάψχιστον 10 άρματα μάχης είναι ορατά στο σημείο, τρία εκ των οποίων έχουν φορτωθεί σε ειδικά οχήματα, γεγονός που δείχνει ότι επρόκειτο να μετακινηθούν άμεσα οδικώς, είπε ο ίδιος αξιωματικός.

Μία ημέρα αργότερα το Κίεβο κατηγορούσε τη Μόσχα ότι επέτρεψε στους αυτονομιστές να μεταφέρουν τρία άρματα μάχης και άλλα στρατιωτικά οχήματα στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας από το ρωσικό έδαφος.

Εκείνη την ημέρα, ανταποκριτές του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς είδαν δύο άρματα μάχης στη Σνίζνιε, μια πόλη στην ανατολική Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον αξιωματικό του NATO, τα άρματα T-64 που εμφανίστηκαν στην ανατολική Ουκρανία δεν φέρουν διακριτικά ή τη βαφή παραλλαγής που χρησιμοποιεί ο ουκρανικός στρατός.

«Στην πραγματικότητα δεν φέρουν κανένα διακριτικό, κάτι που θυμίζει τις τακτικές που χρησιμοποίησαν ρωσικά στοιχεία τα οποία αναμίχθηκαν στην αποσταθεροποίηση της Κριμαίας» υποστήριξε ο ίδιος.

Ο γγ του NATO Άντερς Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι εάν τα άρματα μάχης επιβεβαιωθεί ότι εισήλθαν στην Ουκρανία από τη Ρωσία θα πρόκειται για μια σοβαρή κλιμάκωση της κρίσης.

Η Ρωσία διαθέτει περίπου 2.000 βαριά άρματα μάχης T-64 τα οποία σταδιακά αποσύρει και σχεδιάζει να καταστρέψει, αλλά είναι πολύ πιθανό πως πολλά από αυτά είναι ακόμη πλήρως επιχειρησιακά, κατά τις εκτιμήσεις του NATO.
BHMA

2 σχόλια:

  1. Αυτό το Νατοικό

    ..... "εγείρουν σημαντικά ερωτήματα σχετικά με το ρόλο της Ρωσίας στην υποκίνηση της αστάθειας στην ανατολική Ουκρανία"....

    είναι όλα τα λεφτά.

    Είδαμε και την Αμερικάνικη σταθερότητα της Νούλαντ πρίν μερικούς μήνες και καταλάβαμε.

    Ευτυχώς τους έχει πάρει η κατηφόρα και οι σφαλιάρες πέφτουν βροχή διεθνώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.