8/6/14

Από το «τυφέκιο» στο «μπαζούκα»


Γ. ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ
Εν μέσω πλήρους σύγχυσης στην Ε.Ε.- Ευρωζώνη, στη σκιά του αποσταθεροποιητικού αποτελέσματος των ευρωεκλογών, της κακοφωνίας για τη διαδοχή του Μπαρόζο, αλλά και για την κρίση στην Ουκρανία, ο επικεφαλής της ΕΚΤ τόλμησε: Κάλυψε το κενό της απραξίας των πολιτικών ηγεσιών της Ευρωζώνης και εξάντλησε όλα τα περιθώρια της θεσμικής του παρέμβασης.

Πριν από δύο χρόνια, τον Ιούλιο του 2012, ο Μ. Ντράγκι είχε δηλώσει: «Θα κάνω ό,τι χρειασθεί» για τη σωτηρία του ευρώ, μια σαφή αναφορά στη πρόθεσή του να φθάσει, αν αυτό είναι αναγκαίο, στην απευθείας αγορά ομολόγων. Τότε, οι αναλυτές είχαν μιλήσει για «μπαζούκα».

Προχθές, Πέμπτη, ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης πήρε ένα «τυφέκιο» και επανέλαβε τη δέσμευσή του να χρησιμοποιήσει, αν χρειασθεί, και «μπαζούκα», σε μια εμφανή προσπάθεια να παρατείνει χρονικά τη σταθεροποιητική επιρροή της προ διετίας δέσμευσής του.

Πριν από δύο χρόνια ο επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ στο Δ.Σ. της ΕΚΤ Βάιντεμαν βρέθηκε να μειοψηφεί μόνος εναντίον όλων ως προς την καταστατική νομιμότητα της πρόθεσης που είχε εξαγγείλει ο Ντράγκι. Η σημερινή σιωπηλή έγκριση από την Καγκελαρία και την Μπούντεσμπανκ του πακέτου Ντράγκι, δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση και «πράσινο φως» για το «μπαζούκα».

Αλλωστε, η σουρεαλιστική προσέγγιση του τύπου «έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε», συνεχίζεται: Την ώρα που ο Ντράγκι επικαλείται τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού για να αιτιολογήσει τις ομόφωνες αποφάσεις του Δ.Σ. της ΕΚΤ, ο Σόιμπλε δεν βλέπει πουθενά παρόμοιο κίνδυνο!

Την περασμένη Τετάρτη, ο Ντράγκι εξάντλησε κάθε περιθώριο διορθωτικής κίνησης μέσα στο σημερινό status quo της Ευρωζώνης. Η παρέμβασή του διευκολύνει την έξοδο από την ακινησία, την πυροδότηση της δυναμικής προς την Οικονομική και Πολιτική Ενοποίηση της Ευρωζώνης, αλλά από μόνη της δεν την διασφαλίζει, δεν την εγγυάται και θα ήταν λάθος να την προεξοφλήσουμε ως δεδομένη με μόνο ζητούμενο τον χρονικό ορίζοντα υλοποίησής της.

Για να πάρει το «μπαζούκα» ο Ντράγκι, χρειάζεται η μη αντιστρέψιμη εμπλοκή του Βερολίνου στη συνολική θωράκιση της Ευρωζώνης, που θα μετεξελίσσεται σε Ομοσπονδιακό Πυρήνα της Ε.Ε. και ταυτόχρονα αποδοχή από τη Γαλλία μιας συνολικής συρρίκνωσης της διακρατικής-διακυβερνητικής συνιστώσας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Η Γερμανία δεν βλέπει σήμερα λόγο να διαταράξει το σημερινό status quo στην Ευρωζώνη, που της διασφαλίζει συνολική ηγεμονία στην Ε.Ε. Υπό δύο προϋποθέσεις θα επέτρεπε στον Ντράγκι να πάρει το «μπαζούκα»: Πρώτον, αν εγκλωβιζόταν η ίδια σε παρατεταμένη ύφεση και δεύτερον, αν η κρίση χρέους στον Νότο και στη Γαλλία προκαλούσε μια νέα επίθεση των αγορών.

Εδώ εντοπίζεται η απόκλιση του Ντράγκι από την Καγκελαρία και την Μπόυντεσμπανκ: Ο επικεφαλής της ΕΚΤ θέλει να χρησιμοποιήσει το «μπαζούκα» πολύ πριν ωριμάσουν στο Βερολίνο και στη Φραγκφούρτη οι προϋποθέσεις για να δοθεί η αναγκαία συγκατάθεση της Γερμανίας για την ποσοτική επέκταση καιτον κοινό δανεισμό μέσω ευρω-ομολόγου.

Με την ανανέωση της δέσμευσης ότι δεν θα διστάσει να πάρει αντισυμβατικά μέτρα, ο Ντράγκι ασκεί πίεση προς το Βερολίνο για έγκαιρη αλλαγή πορείας, πίεση προς τους εταίρους της Γερμανίας ώστε να δραστηριοποιηθούν, και στέλνει μήνυμα προς τις αγορές ότι αξίζει να ανανεώσουν την εμπιστοσύνη που του έχουν δείξει για μια διετία.

Όμως, όσο οι αγορές πείθονται από τον Ντράγκι, τόσο το Βερολίνο επαναπαύεται, εξαγοράζει χρόνο και αρνείται να «ξεκλειδώσει» την αποθήκη όπλων για να βγουν τα «μπαζούκα».

Ο Ντράγκι αντιμετωπίζει με την κατάλληλη αγωγή το σύμπτωμα, η θεραπεία όμως χρειάζεται απόφαση εισαγωγής στο χειρουργείο που ξεφεύγει από τις αρμοδιότητες του επικεφαλής της ΕΚΤ.

Βαρύνουσα αντίφαση

Ο Ντράγκι... στέλνει μήνυμα προς τις αγορές ότι αξίζει να ανανεώσουν την εμπιστοσύνη που του έχουν δείξει για μια διετία. Όμως, όσο οι αγορές πείθονται από τον Ντράγκι, τόσο το Βερολίνο επαναπαύεται, εξαγοράζει χρόνο και αρνείται να «ξεκλειδώσει» την αποθήκη όπλων για να βγουν τα «μπαζούκα».

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.