22/6/14

Έχουν ρημάξει τα πάντα!

Έχουν ρημάξει τα πάντα!
του Γιώργου Δελαστίκ
Αποκαταστάθηκε η προ… τεσσαρακονταετίας τάξη πραγµάτων!
Χάρη στα Μνηµόνια και τις άοκνες προσπάθειες των µνηµονιακών κυβερνήσεων της χώρας µας οι Έλληνες ξανάγιναν οι µπατίρηδες της ∆υτικής Ευρώπης!
Από τις 15 χώρες της ξαναγίναµε ακόµη και στα τρόφιµα οι πιο φτηνοί, προτελευταίοι, µε τελευταίους τους Πορτογάλους.

Όπως και τη δεκαετία του 1960, του 1970 και του 1980, πριν από µας οι Ισπανοί και πριν από τους Ισπανούς οι Ιταλοί. Οι µπατίρηδες του ευρωπαϊκού Νότου! Οι µόνιµοι µετανάστες. Κι αν τα λεφτά της ΕΕ είχαν αλλάξει προσωρινά κάτι, η παλιά Τάξη Πραγµάτων αποκαταστάθηκε.
Φρόντισε γι’ αυτό η Γερµανία, η οποία φυσικά αποφασίζει για την κατάληξη που θα έχει η κάθε επαρχία του Τέταρτου Ράιχ και στον τοµέα της ευηµερίας.

Φυσικά, η υποβάθµιση του βιοτικού επιπέδου και η φτώχεια δεν ισοκατανέµονται ποτέ. Όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΟΟΣΑ για τη διετία 2010 και 2011, διευρύνθηκε η εισοδηµατική ανισότητα στην Ελλάδα κατά την περίοδο της κρίσης. Τα δύο αυτά χρόνια το φτωχότερο 10% του ελληνικού πληθυσµού έχασε το 33% (!) του εισοδήµατός του. Αντιθέτως, το πλουσιότερο 10% των Ελλήνων έχασε µόνο το 13% του εισοδήµατός του! Μαύρη φτώχεια και απέραντη δυστυχία για τους φτωχούς, µια «λογική» και πρακτικά ασήµαντη για το βιοτικό τους επίπεδο συρρίκνωση εισοδήµατος για τους πλούσιους. Και µιλάµε για το 2010 και το 2011, ενώ το 2012 και το 2013 η πτώση ήταν πολύ πιο βίαιη στα κοινωνικά τάρταρα. Πρώτο θύµα βέβαια οι εργαζόµενοι. Οικονοµική «πανούκλα» όµως έχει πέσει και στους µικροµεσαίους. ∆εν είναι µόνο το γεγονός ότι από τις 819.423 µικροµεσαίες επιχειρήσεις που υπήρχαν το 2009 έχουν αποµείνει σήµερα περίπου 740.000, δηλαδή 80.000 λιγότερες, καθώς έκλεισαν 120.000 και άνοιξαν 40.000 νέες. Το σηµαντικότερο είναι ότι ενώ το 2007 ασφαλιστική ενηµερότητα είχε το 85%, στα τέλη του 2013 ασφαλιστική ενηµερότητα είχε µόνο το 50%. Με άλλα λόγια οι µισοί επαγγελµατοβιοτέχνες είναι αυτή τη στιγµή ανασφάλιστοι! Κοινωνική τραγωδία!

Το ασφαλιστικό ταµείο τους, ο ΟΑΕΕ (το παλιό ΤΕΒΕ), απειλείται µε άµεση χρεοκοπία και κατάρρευση περισσότερο από κάθε άλλο. Όχι µόνο διότι ακόµη και η κυβέρνηση εκτιµά πως φέτος ο ΟΑΕΕ θα έχει έλλειµµα 462,7 εκατοµµύρια ευρώ, ενώ η πανελλήνια οµοσπονδία των εργαζοµένων στα ασφαλιστικά ταµεία (ΠΟΠΟΚΠ) εκτιµά ότι το 2014 το έλλειµµα αυτού του ταµείου θα ανέλθει στα 740 εκατοµµύρια. Το χειρότερο είναι ότι η κατάσταση επιδεινώνεται ραγδαία. Από τις επιχειρήσεις που διέκοψαν τις εργασίες τους, πάνω από 196.000 άτοµα διέκοψαν την ασφάλισή τους στον ΟΑΕΕ αφήνοντας απλήρωτες οφειλές 1,5 δισ. ευρώ – ποσό που δεν θα πληρωθεί ποτέ εκτός από ένα ελάχιστο µέρος του. Συνολικά οι απλήρωτες οφειλές στον ΟΑΕΕ φτάνουν τα 7,4 δισεκατοµµύρια ευρώ! Με δεδοµένη και τη νοοτροπία εισφοροδιαφυγής και φοροαποφυγής των µικροµεσαίων, το έλλειµµα του ΟΑΕΕ από τις ανείσπρακτες οφειλές των ασφαλισµένων είναι περίπου ίδιο µε εκείνο του… ΙΚΑ, που ανέρχεται στα 8 δισεκατοµµύρια! Από τον Σεπτέµβριο προβληµατική θα είναι ακόµη και η καταβολή των συντάξεων από τον ΟΑΕΕ. Αλλά και το ΙΚΑ θα έχει φέτος έλλειµµα 808 εκατ. ευρώ, ο ΟΓΑ άλλα 181,3 εκατοµµύρια και το ΕΤΕΑ, το υπερταµείο των επικουρικών συντάξεων που έχει… 2,3 εκατοµµύρια ασφαλισµένους και χορηγεί πάνω από 1 εκατοµµύριο επικουρικές συντάξεις, θα παρουσιάσει το 2014 έλλειµµα 274 εκατοµµυρίων. Σύνολο γενικό, µαζί µε τα µικρότερα ταµεία, έλλειµµα για φέτος πάνω από 2 δισεκατοµµύρια ευρώ!

Επειδή η κυβέρνηση δεν έχει λεφτά να δώσουν συντάξεις τα ασφαλιστικά ταµεία καθυστερεί συνειδητά και µεθοδευµένα τη χορήγηση συντάξεων. Αυτή τη στιγµή εκκρεµούν 136.040 αιτήσεις κύριας σύνταξης, άλλες 136.000 επικουρικής, ενώ περίπου 45.000 περιµένουν το εφάπαξ από τα αντίστοιχα ταµεία πρόνοιας. Από 1 ως 2 χρόνια (!) κάνει να βγει η κύρια σύνταξη πλέον, ενώ για την επικουρική από το ΕΤΕΑ πρέπει κανείς να περιµένει από… 2 ως 5 χρόνια! Η αλήθεια είναι ότι τα ρήµαξαν κυριολεκτικά τα ασφαλιστικά ταµεία οι Σαµαράς-Βενιζέλος και οι µνηµονιακοί προκάτοχοί τους, ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Λουκάς Παπαδήµος. Πρώτα απ’ όλα τα λήστεψαν µε όλη τη σηµασία της λέξης, αρπάζοντάς τους 12 δισεκατοµµύρια ευρώ µε το «κούρεµα» των κρατικών οµολόγων. Στη συνέχεια τους στέρησαν 7 δισεκατοµµύρια λόγω της εκτίναξης της ανεργίας στο 27%, ενώ µειώθηκαν και κατά 3 δισ. ευρώ ακόµη τα έσοδά τους λόγω της µείωσης των µισθών, άρα και των εισφορών που πληρώνουν επί του µισθού τους τόσο οι εργαζόµενοι όσο και οι εργοδότες. Σαν να µην έφταναν όλα αυτά, η κυβέρνηση περιόρισε κατά 1,3 δισ. ευρώ τα έσοδα των ασφαλιστικών ταµείων µειώνοντας κατά 5% (3,9%+1,1%) τις εισφορές εργοδοτών και εργαζοµένων, ενώ τους στέρησε ακόµη 1 δισ. ευρώ περικόπτοντας τους κοινωνικούς πόρους των φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Συνολικά όµως 12+7+3+1,3+1 κάνουν 24,3 δισεκατοµµύρια ευρώ!

Ακάθεκτη η κυβέρνηση, ορµάει να γδάρει κι άλλο τον εξαθλιωµένο λαό. Στόχο έβαλε να εισπράξει από τους Έλληνες πάνω από 9 δισεκατοµµύρια µέσα στο… δεύτερο εξάµηνο του 2014! Με το φόρο εισοδήµατος, την έκτακτη εισφορά και το τέλος επιτηδεύµατος θα εισπράξει, όπως νοµίζει, περίπου 6,5 δισ. ευρώ, ενώ από τον νέο φόρο ακινήτων θα προκύψουν έσοδα 2,65 δισεκατοµµυρίων. Αν µάλιστα προστεθούν σε αυτό το ποσό και τα τέλη κυκλοφορίας, τα οποία πρέπει να εξοφληθούν µέχρι το τέλος της χρονιάς, τα λεφτά που έχουν υπολογίσει ο Σαµαράς κι ο Βενιζέλος ότι θα αφαιµάξουν από τον ελληνικό λαό προσεγγίζουν τα 10,5 δισεκατοµµύρια µέσα σε έξι και µόνο µήνες! 
 

13 σχόλια:

  1. Η συμμορια δεν κρατα ουτε τα προσχηματα. Ενω εκανε ριφιφι στα ασφαλιστικα ταμεια και στα ομολογα με την εγγυηση του ελληνικου δημοσιου(!!!), δεν μπηκε στον κοπο ουτε να ξεγελασει τα θυματα της, με μια υποσχεση ας πουμε οτι θα λαβουν απο το ελληνικο(;) κρατος στο μελλον τα κλεμενα. Αυτο θα μπορουσε να το κανει με ειδικα κρατικα ομολογα. Δεν το εκανε ομως. Αυτο δειχνει ποσο κυνικοι, ποσο αδιστακτοι ποσο εγκληματιες ειναι. Αλλα υπαρχουν 1500000 εκατομμυριο παμηλιθιοι ραγιαδες που εξακολουθουν να τους στηριζουν!
    Τωρα βαζει χερι στα εφαπαξ και στις συνταξεις. Ουσιαστικα σκοπευει να τελειωνει με τους συνταξιουχους εκτελωντας τους.

    Ελα ραγια χαμηλωσε
    και σκυψε το κεφαλι
    Δεν εφτασε η ανοιξη
    χειμωνα θα'χεις παλι

    μεσ' στην ψυχη σου την σκλαβια
    βαθια εχεις κρυμμενη
    μ'αυτη γεννιεσαι μ'αυτη ζεις
    και με αυτη πεθαινεις

    σκυφτος καθως και δουλικος
    γελας που σε γελουνε
    μιλας και λες χωρις να λες
    την ωρα που σε φτιουνε











    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και ακομα γελανε με τους μεσσιες του ελληνικου Σοβιετ.

    - Θανασης Μαυριδης, Οι τελευταίοι εκλεκτοί του Θεού βάδισαν στην έρημο...
    http://www.capital.gr/Articles.asp?id=2046782

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ Δημόκριτος 8:51 π.μ.
    Κε πολλοί βλέπουν μάγισσες πίσω από την δρχ. Άλλοι βλέπουν την σωτηρία της χώρας. Εγώ ΔΕΝ θα πάρω θέση επ αυτού, ωστόσο γνωρίζω, ότι Κράτος κυρίαρχο χωρίς δικό τους νόμισμα ΔΕΝ γίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ ΡΑΓΙΑΔΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΑΔΙΣΤΑΝ ΟΜΩΣ ΑΥΤΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΑΥΤΟΥΣ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΑΥΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ.
    ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΒΛΕΠΩ ΛΑΟ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΟΜΑΔΙΚΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΕΙ ΕΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΩΝ ΟΠΛΩΝ.
    ΦΟΒΑΜΑΙ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΙΟ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΕΩΤΕΡΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.
    ΑΝ ΕΙΧΑΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΩΡΑ ΘΑ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΟΛΟΙ ΚΡΕΜΑΣΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΕΝΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Αποκαταστάθηκε η προ… τεσσαρακονταετίας τάξη πραγµάτων!"

    Πού τέτοια τύχη! Μακάρι να είχε αποκατασταθεί, διότι η Ελλάδα του 1974, δεν νομίζω να έχει σχέση με την σημερινή. Ούτε βέβαια "μπατίρηδες" ήμασταν τότε, από πού κι ως πού;

    Επίσης, είναι λάθος ότι στα τρόφιμα (ξανα)γίναμε φτηνοί. Τι διάολο, δεν έχει ο αρθρογράφος επαφή με την πραγματικότητα; Είναι γενική απορία, γιατί, ενώ το βιοτικό επίπεδο του μέσου Έλληνα έχει μειωθεί δραματικά, οι τιμές "στα ράφια" εξακολουθούν να παραμένουν στα ίδια και υψηλότερα επίπεδα του 2009.

    Και πάντα η ανόητη επωδός:

    "Φρόντισε γι’ αυτό η Γερµανία, η οποία φυσικά αποφασίζει για την κατάληξη που θα έχει η κάθε επαρχία του Τέταρτου Ράιχ και στον τοµέα της ευηµερίας".

    Εμείς, φυσικά, δεν φταίξαμε ποτέ σε τίποτε!....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητέ Νατιβίστ,

    > Πού τέτοια τύχη!<
    Δεν ξέρω αν έζησες τα γεγονότα του 1974, τη προδοσία της Κύπρου, πέτρες αντί σφαίρες στο στρατό, πληθωρισμός στα 35-50%, Καραμανλής η τα τανκς, την αποβιομηχανοποίηση που ξεκίνησε ο Καραμανλής, και ένα σαφώς αβέβαιο μέλλον. Άσε που δεν υπήρχαν λεφτά πουθενά.
    Μη συγκρίνουμε ασύγκριτες καταστάσεις.
    Ούτε μεταξύ μας δεν θα μπορούσαμε να μιλήσουμε και τα τηλέφωνα ήταν σπάνιο είδος.
    Καλή η δημαγωγία αλλά δεν βοηθά την αντικειμενική κρίση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φίλε Κριστιάν,

    Και βέβαια έζησα το 1974 και ειδικά εκείνο τον χρόνο έγινε η καταστροφή στην Κύπρο.

    Πληθωρισμό 30-50% δεν θυμάμαι να είχαμε και τα περί πετρών αντί σφαιρών στον στρατό, ανάγονται στην σφαίρα της φαντασίας. Υπηρέτησα στην επιστράτευση, ξέρεις.

    Πώς δεν υπήρχαν λεφτά; Τι ταμείο παρέλαβε ο Καραμανλής από την χούντα και τι σχέση έχει η όπια αποβιομηχανοποίηση, που ασφαλώς δεν έγινε εκείνο τον χρόνο, αλλά είναι ανάμεσα στα κακά της μεταπολίτευσης;

    Τα τηλέφωνα ήταν σπάνιο είδος; Ζούσες στην Ελλάδα τότε, ή σού τα έχουν διηγηθεί;

    Δηλαδή, συμφωνείς με τον Δελαστίκ, ότι τότε ήμασταν χειρότερα, ή στα ίδια με τα σημερινά χάλια (φτώχεια, φόροι, συσίτια, αυτοκτονίες, απελπισία και πραγματικά ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ μέλλον);

    Δεν δημαγωγώ (από πού κι ως πού;), αλλά δεν δέχομαι τις σαχλαμάρες του Δελαστίκ αμάσητες.

    Επί πλέον, φαίνεται ότι ο γερο-ΝΑΡίτης κάνει λάθος, ως προς την μετανάστευση. Την δεκαετία του '70 είχαμε παλιννόστηση, διότι δουλειές υπήρχαν και όχι μετανάστευση. Αυτή την είχαμε τις δεκαετίες του '50 και '60 (μετά τον πόλεμο, εννοώ), όχι το '70 και ΄80.

    Και βέβαια την έχουμε και σήμερα, ανάμεσα στα άλλα.

    Δημαγωγία είναι η φράση "Φρόντισε γι’ αυτό η Γερµανία....", διότι χαϊδεύει αυτιά και δίνει τροφή στο ελάττωμά μας να γυρεύομε πάντα αλλού τον φταίχτη της κακομοιριάς μας.. Να ψάχνουμε πάντα για εξιλαστήρια θύματα, αντί να κάνομε την αυτοκριτική μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. >>Ο/Η ''παραβάτης'' είπε...
    @ Δημόκριτος 8:51 π.μ.
    Κε πολλοί βλέπουν μάγισσες πίσω από την δρχ. Άλλοι βλέπουν την σωτηρία της χώρας. Εγώ ΔΕΝ θα πάρω θέση επ αυτού, ωστόσο γνωρίζω, ότι Κράτος κυρίαρχο χωρίς δικό τους νόμισμα ΔΕΝ γίνεται.
    23 Ιουνίου 2014 - 9:25 π.μ.<<

    Οταν εχεις τα κοτσια, μαλιστα. Οταν εχεις τους αποβλακομενους "μουλαδες" του προοδευτικου Οθωμανο-Σοβιετ που υποσχονται φουμαρα, μονο ηττες και ξεφτιλα θα γνωριζεις.

    - Τζινα Μοσχολιου, Τίσις σημαίνει συντριβή
    http://www.kathimerini.gr/772411/article/politismos/vivlio/tisis-shmainei-syntrivh

    Και ναι, ευτυχως που ειμαστε στην ΕΕ.

    - Μπαμπης Παπαδημητριου, Το ουσιώδες ερώτημα για τους πολιτικούς
    http://www.kathimerini.gr/772843/opinion/epikairothta/politikh/to-oysiwdes-erwthma-gia-toys-politikoys

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φίλε Nativist

    Είναι λυπηρό ότι δεν συμμετείχες στη 2η συγκέντρωση του Ινφογνώμονα παραμονές Χριστουγέννων 2013 όπου διηγήθηκα την μοναδική εμπειρία μου –τότε 28 χρονών, στέλεχος στα Ναυπηγεία Ελευσίνος- της γενικής επιστράτευσης του 1974 και ό τι ακολούθησε.
    Θα είχες καταλάβει τότε ότι δεν μιλάω στον αέρα, ούτε για τις πέτρες, ούτε για το πληθωρισμό, ούτε για τα χρήματα που δεν υπήρχαν, και προσθέτω για ανύπαρκτες τράπεζες για το πολύ τον κόσμο.
    Και βέβαιο είναι ότι άρχισε ο Καραμανλής (Παπαληγούρας) αμέσως την αποβιομηχανοποίηση, με την εθνικοποίηση του συγκροτήματος Ανδρεάδη (5 τράπεζες, 31 βιομηχανικές επιχειρήσεις, ένα διυλιστήριο, ακύρωση ναυπήγησης 5 πετρελαιοφόρων 110.000 T DWT, κλπ.).

    Φυσικά και συμφωνώ με το κ. Δελαστίκ και επιμένω ότι το >που τέτοια τύχη< είναι τελείως δημαγωγικό.

    Για το ταμείο του κάθε πολίτη μίλησα, τώρα τι παρέλαβε ο Καραμανλής, άστο καλύτερα, αυτό που ξέρω προσωπικά είναι τι πλήρωσα σαν έκτακτο φόρο και άλλες έκτακτες εισφορές. Η χούντα, είχε φάει τα λεφτά του ΙΚΑ και άλλων ταμείων, ακόμα και του ΠΡΟΠΟ… Δωρεές έγιναν από τους εφοπλιστές και νομίζω ότι η κυβέρνηση βρήκε άμεση χρηματοδότηση στο διεθνές σύστημα, ξέρεις τότε τα ΜΜΕ δεν μας γέμιζαν το κεφάλι με τα λογιστικά του κράτους όπως είναι σήμερα που δεν ακούς τίποτα άλλο. Η δραχμούλα υποτιμήθηκε κάμποσες φορές.

    Για σήμερα, είμαι νομίζω από αυτούς που μιλάνε για γερμανική κατοχή, και δεν διαφωνώ με τη περιγραφή σου για τα δεινά της χώρας.

    Αλλά υπάρχει όμως μια τεράστια διαφορά με τη τότε κατάσταση, καταρχήν δεν υπήρχε καλή πληροφόρηση, δεν υπήρχε Διαδίκτυο και δεν υπήρχε ελευθερία έκφρασης. Τα ΜΜΕ ήταν υπό απόλυτο κρατικό έλεγχο, οι εφημερίδες λίγες και ΧΑΛΙΑ, τα κόμματα διαλυμένα και οι συνδικαλιστές ανύπαρκτοι. Θυμάμαι ότι πολύς κόσμος με επισκεπτόταν για να μάθει τα νέα από το εξωτερικό.

    Λοιπόν φίλτατε, χάλια η κατάσταση τότε.

    Όσον αφορά τη παλιννόστηση, ναι υπήρχε γιατί τελικά η κυβέρνηση δεν έδιωξε κανένα, απλά έπεσαν οι αμοιβές στο ιδιωτικό και κρατικοποιημένο τομέα, φούντωσαν οι κομματικοί διορισμοί –γεμίσαμε και με απόστρατους- αλλά μη με ρωτάς τι κάναμε στα κρατικοποιημένα εργοστάσια… Φθίνουσα παραγωγικότητα σε μια βιομηχανία που μόλις είχε ιδρυθεί… Δες σήμερα τι απέμεινε.

    Τέλος, είσαι από τους λίγους που κατακρίνει όσους σχολιαστές δεν αναφέρονται στο κείμενο της ανάρτησης αλλά επιτίθενται στον αρθρογράφο. Γιατί ξεφεύγεις από αυτή την ορθή γραμμή αυτή τη φορά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μήπως μπορεί κάποιος να μας γράψει με δύο κουβέντες και αρκετούς αριθμούς, πόσο ήταν τελικά αυτό το "οικονομικό χάλι" της περιόδου 1967-1974 ;

    Μέχρι τότε ας περιοριστούμε στο αναμφισβήτητο οικονομικό χάλι που ξεκίνησε ο μέγας καταστροφέας Παπανδρέου και συνέχισαν μετα μανίας και οι υπόλοιποι εκλεκτοί πολιτικοί μας μέχρι σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγαπητέ Κριστιάν,

    Προσπαθώ να εντοπίσω την διαφορά μας και νομίζω ότι εσύ αναφέρεσαι στην περίοδο του 1974, που επακολούθησε την πτώση της Χούντας, ενώ ο Δελαστίκ δεν το διευκρινίζει αυτό. Και πάλι, όμως, δεν θα συνέκρινα το σημερινό χάλι με την τότε κατάσταση με τίποτε, διότι κι εγώ ήμουν ήδη δραστηριοποιημένος επαγγελματικά και δεν διεπίστωσα ποτέ να μην υπάρχουν λεφτά και τράπεζες, όπως λες.

    Το «πού τέτοια τύχη» δεν είναι δημαγωγικό, διότι σήμερα είμαστε σε πολύ χειρότερη κατάσταση (τα έγραψα παραπάνω, ας μην τα επαναλάβω).

    Γράφεις ότι «Η χούντα, είχε φάει τα λεφτά του ΙΚΑ και άλλων ταμείων, ακόμα και του ΠΡΟΠΟ…». Ποτέ δεν είδα κανέναν να ισχυρισθεί κάτι τέτοιο, διότι απλούστατα δεν συνέβη. Τα ταμεία, ΟΛΑ τα ταμεία, κατέβαλαν κανονικά ΠΛΗΡΕΙΣ συντάξεις και παρείχαν την προβλεπομένη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εν αντιθέσει προς σήμερα. Μάλιστα το ΝΑΤ, ήταν το ισχυρότερο ταμείο της χώρας, επειδή ο Παπαδόπουλος είχε απαλλάξει τους εφοπλιστές από την φορολογία (έτσι κι αλλιώς δεν μπορείς να τους φορολογήσεις, αν δεν θέλουν, διότι μπορούν ν’ αλλάξουν την σημαία του πλοίου μέσα σε δέκα λεπτά) και είχαν φέρει τα πλοία των υπό ελληνική σημαία. Έτσι, όμως, τους υποχρέωνε να προσλαμβάνουν ορισμένο ποσοστό του πληρώματος Έλληνες ναυτικούς και να ασφαλίζουν το 100% των πληρωμάτων τους στο ΝΑΤ.

    Το τι ακολούθησε μετά την δικτατορία είναι γνωστό και το έγραψα παραπάνω. Να γίνεται διάκριση. Το τι παρέλαβε ο Καραμανλής από την Χούντα είναι γνωστό (χρέος $ 750 εκατομμ.). Το πού εκτινάχθηκε το χρέος επί των ημερών του, είναι επίσης γνωστό, αλλά δικαιολογημένο, λόγω των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Το τι επακολούθησε με την άνοδο του ΠαΣοΚ, είναι ωσαύτως γνωστό.

    Κάπου μπερδεύεις τα πράγματα(*) και επίσης δεν σχολιάζεις τις ανακρίβειες του Δελαστίκ, που επισήμανα στο πρώτο σχόλιό μου (23 Ιουνίου 2014 - 11:57 π.μ.).

    (*) Πρόσεξε εδώ: «Όσον αφορά τη παλιννόστηση, ναι υπήρχε γιατί τελικά η κυβέρνηση δεν έδιωξε κανένα, απλά έπεσαν οι αμοιβές στο ιδιωτικό και κρατικοποιημένο τομέα, φούντωσαν οι κομματικοί διορισμοί –γεμίσαμε και με απόστρατους- αλλά μη με ρωτάς τι κάναμε στα κρατικοποιημένα εργοστάσια… Φθίνουσα παραγωγικότητα σε μια βιομηχανία που μόλις είχε ιδρυθεί… Δες σήμερα τι απέμεινε».

    Διάβασε προσεκτικά τι γράφει ο Δελαστίκ και τι σχολιάζω εγώ στο 23 Ιουνίου 2014 - 5:20 μ.μ. Τι θα πει δεν διώξαμε κανέναν. ΥΠΗΡΧΑΝ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ, Κριστιάν, που δημιουργήθηκαν την «επάρατο», οπότε άρχισαν να επιστρέφουν! Μην μας τρελάνει τώρα ο Δελαστίκ. Ήταν κάποτε καλός (=αντικειμενικός, κατά το δυνατόν) αρθρογράφος, αλλά χρόνια τώρα τον έχει πάρει κάτω βόλτα και οι αρθρογραφία του πόρρω απέχει από την αντικειμενικότητα. Οι αριστερές αγκυλώσεις του σκέπασαν τον άλλοτε αξιόλογο αρθρογράφο.

    Τέλος, μού άφησες ασχολίαστη τι πράγματι λαϊκίστικο «Φρόντισε γι’ αυτό η Γερµανία….». Όχι τίποτε άλλο, αλλά να δούμε ποιος λαϊκίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ Nativist
    Αγαπητέ Nativist,

    Αν και από τι φαίνεται οι δυο βιώσαμε αυτή τη εποχή μετά τη πτώση της χούντας ως ενεργούς και παραγωγικούς πολίτες, οι εκτιμήσεις μας διαφέρουν. Θεμιτό και αποδεκτό και δεν έχω πρόσθεση να σε πείθω.
    Από τη πλευρά μου θα επιμείνω όμως ότι οι καταστάσεις της χώρας του 1974 με το 2014 (ήδη 40 χρόνια) δεν είναι βάσιμα συγκρίσιμες, λόγω της απώλειας εθνικών εδαφών και περισσότερης εθνικής κυριαρχίας (ήδη είχε απολεστεί μεγάλο μέρος με τη χούντα και τη φιλοτουρκική πολιτική της) και το «.

    Για τα οικονομικά, πάλι δεν μπορούν να συγκριθούν, και διαφωνώ ριζικά με τα γραφόμενα σου, η χούντα είχε αρνητικό ταμείο και είχε αρχίσει το βούτηγμα χρήματος που άνηκε στα ταμεία των εργαζομένων και Προπό, λαχεία κλπ… Το ό τι αυτό το σπορ συνεχίστηκε μετέπειτα δεν είναι μέρος του ζητήματος.

    Η κατά τη γνώμη μου περίεργη πολιτική του Καραμανλή με τη βιομηχανία είναι η προέλευση της εγκατάστασης του «Σοβιέτ των Αθηνών», πλήρη απασχόληση και προσλήψεις (!) στα κρατικοποιημένα εργοστάσια χωρίς να υπάρχει αντίστοιχες παραγγελίες η λόγω των συμβάσεων που είχαν ακυρωθεί χωρίς να αναφέρω τη κρατικοποίηση των τραπεζών (Εμπορική, Λαϊκή, κλπ.) όπου και εκεί γέμισαν με προσλήψεις και διορισμούς στελεχών που δεν είχαν καμιά σχέση με το αντικείμενο. Η αιτία των σημερινών δεινών βρίσκεται οπωσδήποτε και σε αυτή την ακατανόητη πολιτική των Καραμανλή-Παπαληγούρα. Εξάλλου, η πληγή που άφησε τη διαχείριση του Κυπριακού από τη χούντα δεν επουλώθηκε και από τι φαίνεται δεν θα επουλωθεί σύντομα, αλλά η αιτία δεν αλλάζει.

    Το > Πού τέτοια τύχη!< σου μου παραμένει απορία και ακατανόητο.

    Τέλος, >Τέλος, μού άφησες ασχολίαστη τι πράγματι λαϊκίστικο «Φρόντισε γι’ αυτό η Γερµανία….». Όχι τίποτε άλλο, αλλά να δούμε ποιος λαϊκίζει.<, να στο σχολιάσω: συμφωνώ απόλυτα με τον Δελαστίκ. Όποιος δεν το βλέπει και το θεωρεί λαϊκιστικό θα έχει τους προσωπικούς λόγους του, το έχομε ξανασυζητήσει .
    Καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλό σου απόγευμα, φίλε Κριστιάν,

    Προσπάθησα να εντοπίσω και, ει δυνατόν, γεφυρώσω την διαφορά, αλλά εξακολουθεί να παραμένει.

    Δεν πειράζει. Ας μείνει ο καθένας με την άποψή του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.