13/7/14

Η κρίση στο Ισραήλ μπερδεύει το FIR Λευκωσίας

Συνάντηση M. Δημητριάδη – Eurocontrol για μεταρύθμιση 
Λευκωσία: Σε ιδιαίτερα δύσκολες μέρες για τις υπηρεσίες ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας λόγω της κρίσης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων φτάνει σήμερα στην Κύπρο ο εκπρόσωπος του Eurocontrol Τζο Σουλτάνα, για να προωθήσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Υπηρεσίας Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας της Κύπρου από κρατική υπηρεσία σε οργανισμό δημοσίου δικαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ο Τζο Σουλτάνα θα έχει σήμερα το πρωί συνάντηση με τον υπουργό Συγκοινωνιών Μάριο Δημητριάδη, στον οποίο θα δώσει την τελική πρόταση του Eurocontrol, για τη μορφή που θα πρέπει να έχει ο νέος οργανισμός, τη διαδικασία και τα χρονοδιαγράμματα μετεξέλιξης του, όπως και για τα θέματα που αφορούν προσωπικό, δομή κ.τ.λ.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το κλίμα μεταξύ των τριών πλευρών (υπουργείου, Eurocontrol - ελεγκτών) είναι πολύ καλό και υπάρχει για πρώτη φορά αισιοδοξία για επιτυχή κατάληξη. Σε πρώτο στάδιο, αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για δύο θέματα: Το πρώτο αφορά στη διαχείριση της μεταρρύθμισης, με τον υπουργό να προτείνει να γίνει από ειδικό διευθυντή (ο οποίος μπορεί να είναι και οίκος εμπειρογνωμόνων), ενώ η δεύτερη άποψη είναι να διοριστεί από τώρα το διοικητικό συμβούλιο του νέου ημικρατικού οργανισμού που θα δημιουργηθεί και να αναλάβει τη μεταρρύθμιση. Το δεύτερο θέμα αφορά στα χρονοδιαγράμματα, με τη μια πλευρά να βλέπει ολοκλήρωση των διαδικασιών εντός εξαμήνου και τη δεύτερη να θεωρεί ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος, δηλαδή μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2015.

Στο μεταξύ, η νέα επίσκεψη του διευθυντικού στελέχους του Eurocontrol, συνέπεσε με μέρες κατά τις οποίες οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας της Κύπρου, δέχονται έντονες πιέσεις λόγω των προβλημάτων που δημιουργούνται στον εναέριο χώρο του Ισραήλ. Συγκεκριμένα, λόγω της κρίσης και της πολεμικής δραστηριότητας στην περιοχή, η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ έχει αποκλείσει ουσιαστικά για πτήσεις σημαντικό μέρος του εναέριου χώρου του Τελ Αβίβ, με αποτέλεσμα όλες οι υπερπτήσεις να κατευθύνονται προς το FIR  Λευκωσίας από ελάχιστους ελεύθερους αεροδιαδρόμους.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι η εμπλοκή στον εναέριο χώρο του Ισραήλ, προκαλεί καθυστερήσεις τα τελευταία 24ωρα στο FIR Λευκωσίας, παρά τη στενή συνεργασία μεταξύ των Αρχών ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας Λευκωσίας και Τελ Αβίβ σε επίπεδο Πολιτικής Αεροπορίας. Να σημειωθεί ότι ο πρόσθετος φόρτος εργασίας και οι περιπλοκές, έρχονται στις μέρες με τη μεγαλύτερη αεροπορική κίνηση της χρονιάς και σε μια περίοδο που μετά τις συνεννοήσεις του υπουργού Συγκοινωνιών με τους Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας και πρόσθετα μέτρα που λαμβάνονται, βελτιώθηκαν σημαντικά οι καθυστερήσεις στο FIR Λευκωσίας που έφτασαν προηγουμένως στο χειρότερο ιστορικά επίπεδο.

Γράφει: Πέτρος Θεοχαρίδης
http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-politiki/39/209155/i-krisi-sto-israil-berdeyei-to-fir-lefkosias#sthash.fUcFH6yU.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.