3/9/14

Το ελληνικό γεωπολιτικό χαρτί έχει αξία!

Ο αποκεφαλισμός και δεύτερου αμερικανού δημοσιογράφου από τους δήμιους του Ισλαμικού Κράτους επαναφέρει με δραματικό τρόπο στο προσκήνιο τη γεωπολιτική κρίση που κυριαρχεί στην ευρύτατη ζώνη της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.
Συνδυαζόμενη μάλιστα με την εξελισσόμενη ουκρανική κρίση λαμβάνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, φανερώνοντας στους πάντες ότι ο κόσμος ανισορροπεί και κινδυνεύει να βυθιστεί σε μακροχρόνια αστάθεια.

Το γεγονός δε ότι η σοβαρότερη εστία της διεθνούς έντασης και αβεβαιότητας βρίσκεται στην ευρύτερη δική μας ζώνη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου,διαμορφώνει σοβαρές απειλές και κινδύνους για την Ελλάδα.

Με άλλα λόγια δεν είναι μόνο η διαχείριση της οικονομικής κρίσης που πρέπει να μας απασχολεί, αλλά και η διαχείριση της γεωπολιτικής μας θέσης.

Μάλιστα όπως εξελίσσονται τα πράγματα η γεωπολιτική κρίση μπορεί να αποδειχθεί κρισιμότερη από την οικονομική.

Το δυστύχημα είναι ότι η ελληνική πολιτική τάξη ελάχιστα απασχολείται με τα γεωπολιτικά προβλήματα, τους κινδύνους αλλά και τις ευκαιρίες που μπορούν να αναδεχθούν από την επαφή μας με τη ζώνη της μεγάλης κρίσης και σύγκρουσης.

Η Ελλάδα δεν έχει αξιολογήσει, δεν έχει εκτιμήσει, ούτε έχει παίξει έως τώρα το γεωπολιτικό χαρτί.

Ωστόσο τα συμβαίνοντα στη γειτονιά μας,αλλά και ευρύτερα στον κόσμο επιβάλλουν άλλη στάση.

Θα περίμενε κανείς από την κυβέρνηση, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και ευρύτερα τις οικονομικές και κοινωνικές δυνάμεις να έχουν αξιολογήσει τις νέες διεθνο - γεωπολιτικές συνθήκες και τουλάχιστον να προετοιμάσουν μια συζήτηση για όσα μας απειλούν, αλλά και για όσα πιθανώς ενισχύουν τη θέση μας έναντι των ευρωπαίων, των Αμερικανών, των Αράβων, των Ρώσων και γενικά των εμπλεκομένων.

Η Ελλάδα έχει παραδοσιακούς δεσμούς και σχέσεις με τους εμπλεκόμενους στη μεγάλη σύγκρουση, μπορεί να προσφέρει καλές υπηρεσίες, να διαμεσολαβήσει και εντέλει συμβάλει στην ειρήνευση της περιοχής.

Η χώρας μας μπορεί να συνομιλεί ταυτόχρονα με Ευρωπαίους, Αμερικανούς, Ρώσους, Ιρανούς, Ισραηλινούς, Άραβες, Κούρδους, με τους Σύρους, τους Παλαιστίνιους, τους Αιγυπτίους, Ιρακινούς και τόσους άλλους, τους οποίους οι υπόλοιποι ως εμπλεκόμενοι δεν δύνανται να προσεγγίσουν.

Το ελληνικό γεωπολιτικό χαρτί αποκτά πλέον αξία, που στις συνθήκες που ζούμε είναι κρισιμότερο κάθε άλλου. Αρκεί να το καταλάβει και η πολιτική μας τάξη που συνήθως βλέπει το δέντρο και χάνει το δάσος.


ΤΟ ΒΗΜΑ

1 σχόλιο:

  1. !!Ἡ Ἑλλάδα δὲν ἔχει ἀξιολογήσει, δὲν ἔχει

    ἐκτιμήσει,οὔτε ἔχει παίξει ἕως τώρα τὸ

    γεωπολιτικὸ χαρτί!!

    Κάνεις λάθος ἀγαπητὲ δημοσιγράφε.

    Τὸ λεκανοπέδιο τῆς Ἀττικῆς εἶναι γεμάτο ἀπὸ

    ἐκτιμητὲς τῆς γεοπολιτικῆς κατάστασης στὸ

    ἐδῶ Στὰν τῆς ὀσφυοκάμπουσας κυβενητικῆς

    κρεαατομηχανῆς. Ἁπλῶς περιμένουν τὴν

    ἐντολὴ ἀπὸ κεῖθεν τοῦ Ἀτλαντικοῦ καὶ δῶθεν τῆς

    διὰ ἡμετέρου σωτηρίας ἐπενδυτὲς ἐξ Ἀνατολῶν

    καὶ θὰ δῇς μετὰ τὸ κονσερβοκούτι νὰ πηγαίνῃ

    σύννεφο. Μόλις φτιαχτεῖ κιόλας τὸ πολυπόθητο

    τζαμὶ θὰ ἔχουν καὶ ζώνη ἀφοπλισμοῦ.

    Τί μᾶς λὲς ρὲ δημοσιαγραφάκο; Στὸ λαὸ

    μιλᾶς ἢ πές μας ποὺ στὸ καλὸ ἀπευθύνεσαι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.