19/10/14

Ερντογάν: Όχι όπλα στους Κούρδους της Συρίας

«Πρόκειται για τρομοκράτες, όπως και το PKK»

REUTERS/UMIT BEKTAS
«Ετέθη ζήτημα παράδοσης όπλων στο PYD για να σχηματισθεί ένα μέτωπο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Για εμάς, το PYD είναι πανομοιότυπο με το PKK, πρόκειται για τρομοκρατική οργάνωση», είπε ο κ. Ερντογάν (φωτογραφία αρχείου).
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε τις εκκλήσεις προς τη χώρα του να προμηθεύσει με όπλα τους Κούρδους μαχητές στη Συρία, κατηγορώντας το Κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), το ισχυρότερο συριακό κουρδικό κόμμα, ότι είναι «τρομοκρατική οργάνωση».
Σύμφωνα με τον κ. Ερντογάν το κόμμα είναι πανομοιότυπο με το Κόμμα Εργατών του Κουρδιστάν (PKK, εκτός νόμου στην Τουρκία), το οποίο διεξάγει ανταρτοπόλεμο εναντίον των τουρκικών δυνάμεων τα τελευταία 30 χρόνια διεκδικώντας αυτονομία στα νοτιοανατολικά.
Ο ένοπλος βραχίονας του PYD, οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), έχει εμπλακεί σε σφοδρές μάχες τις τελευταίες εβδομάδες με τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους (Ι.Κ.), προσπαθώντας να αποκρούσει την έφοδο των τζιχαντιστών στην πόλη Κομπάνι τηες βόρειας Συρίας.
«Ετέθη ζήτημα παράδοσης όπλων στο PYD για να σχηματισθεί ένα μέτωπο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Για εμάς, το PYD είναι πανομοιότυπο με το PKK, πρόκειται για τρομοκρατική οργάνωση», είπε ο κ. Ερντογάν επί του αεροσκάφους με το οποίο επέστρεψε μετά την ολιγόωρη επίσημη επίσκεψή του στο Αφγανιστάν.
«Θα ήταν λάθος» να περιμένει κανείς «ότι θα πούμε "ναι" στους Αμερικανούς συμμάχους μας στο NATO», όσον αφορά το αίτημα «να προσφέρουμε υποστήριξη αυτού του είδους» στους Σύρους Κούρδους αντάρτες, επέμεινε ο κ. Ερντογάν, σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο Ανατολή.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εκτίμησε την περασμένη Τρίτη ότι η Τουρκία θα έπρεπε να έχει «ανοίξει εντελώς» τα σύνορά της με τη Συρία, ώστε να επιτρέψει να φθάσει βοήθεια στους Κούρδους υπερασπιστές της Κομπάνι και να αρθεί η πολιορκία της πόλης αυτής από τους εξτρεμιστές του Ι.Κ..
Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ αποκάλυψε εξάλλου την περασμένη Πέμπτη ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο για πρώτη φορά με Σύρους Κούρδους του PYD.
Ναυτεμπορική

5 σχόλια:

  1. Έπρεπε να εμφανισθεί το ΙΣΙΛ για να αρχίσει να γίνεται αντληπτό ότι υπάρχουν και τρομοκρατικά κράτη; - με τρομοκράτες στην ηγεσία τους; Και με τρομοκράτες στίς δυνάμεις ασκήσεως βίας που τέτοια κράτη διαθέτουν;
    Μπροστά τους, ωχριᾶ η τρομοκρατία ή "τρομοκρατία" ορισμένων απελευθερωτικών κινημάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν δεν πάρουν το Κομπάνι οι Ισλαμιστές θα το πάρει η Τουρκία. Δεν αντέχει Κουρδικές πόλεις τόσο κοντά στα σύνορά της. Θα μπει μέσα και θα τους το δώσει. Βέβαια εγείρεται ζήτημα αν τότε θα ξαναβομβαρδίσουν οι Αμερικανοί. Θα έχει συνέχεις το έργο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. http://www.nbcnews.com/storyline/isis-terror/u-s-drops-weapons-kurds-defending-kobani-n229446

    U.S. Drops Weapons to Kurds Defending Kobani


    A re kaimene erdogan ti sou emele na patheis..Ti efages plagia apo tous Amerikanous.. I arxi tou telous..isos ??idomen..Giati ta panta rei elegan kai imon arxaioi progonoi..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. http://www.bbc.com/news/world-middle-east-29684761

    Kobane: US drops arms and aid to Kurds battling IS

    I fotografia tou BBC me to C130J na petaei me alexiptota efodia kai opla stous poliorkimenous Kourdous einai istoriki.To PYD pairnei opla/pyromaxika apo tous Amerikanous. E re pos allazoune ta pragmata.
    Walla??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Oi kakkies glosses lene pos an to paroune tora oi islamofasistes to kobani oi dysi tha exei provlima oso afora to kyros tis kai tin aksiopistia tis. Blepeis to lathos einai oti o Erdogan argise na mpi mesa kai edose stous kourdous dimosiotita. Tha mou peis kai na empeene mesa ti tha ginotane. Auto einai mia alli Istoria. Alla I Mesi Anatoli allazei synexos sysxetismous kai symmaxies. Edo ta Tsyrizakia to akoune?? Oute kan tous kaigete karfi gia tous Ellines tis Voreiou Ipeirou, tha mou peis gia tous Kourdous tha klapsoune kai gia tous xristianous tis Syrias..kai tous Iraq??

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.