5/11/14

Τριμερής στην Αίγυπτο με σκιώδη εταίρο το Ισραήλ

Το ενδιαφέρον για συνεργασία με Κύπρο, Ελλάδα, Αίγυπτο μεταφέρει στους Ν.Αναστασιάδη και Ι.Κασουλίδη ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Άβιγκντορ Λίμπερμαν
Αναγκαίο στοιχείο για την περιφερειακή σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο θεωρεί το Ισραήλ την συνεργασία με την Αίγυπτο, Κύπρο και Ελλάδα.
Τη θέση αυτή αναμένεται να μεταφέρει στη κυπριακή κυβέρνηση, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Άβιγκντορ Λίμπερμαν που επισκέπεται την Τετάρτη τη Λευκωσία.
Το  Τελ Αβίβ θέλει να παραθέσει τις θέσεις του στην συνάντηση κορυφής του Καϊρου στις 8 Νοεμβρίου μεταξύ του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, του Νίκου Αναστασιάδη και του Α. Σαμαρά.
Η φυσική παρουσία του Ισραηλινού πρωθυπουργού στο Κάιρο δεν είναι πολιτικά εφικτή αυτή την περίοδο. Τις θέσεις του επομένως θα αναλάβει να μεταφέρει στην τριμερή ο Νίκος Αναστασιάδης.
Η ενημέρωση της κυπριακής κυβέρνησης για τις απόψεις του Ισραήλ σχετικά με τη συνεργασία, ενεργειακή και όχι μόνο, στην περιοχή μας θα γίνει από τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας αυτής.
Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
Ο Άβιγκντορ Λίμπερμαν έχει συνάντηση με τον ομόλογό του Ι. Κασουλίδη, ενώ αναμένεται να γίνει δεκτός και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Θα προετοιμάσει την επικείμενη επίσκεψη του Νίκου Αναστασιάδη στο Ισραήλ για συνομιλίες περί σύμπηξης μετώπου περιφερειακής σταθερότητας με τον πρωθυπουργό της χώρας, Βενιαμίν Νετανιάχου.
Στην ατζέντα της επίσκεψης του κ. Λίμπερμαν βρίσκονται και διμερή θέματα, όπως η προμήθεια ισραηλινού φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή, στο πλαίσιο της ενδιάμεσης λύσης.
ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ
Οι πωλήσεις αερίου στη γειτονιά του αποτελεί προτεραιότητα του Ισραήλ, που ευελπιστεί επίσης να προχωρήσει χωρίς προβλήματα η μεταφορά ισραηλινού αερίου σε δύο αδρανή τερματικά υγροποίσης στην Αίγυπτο.
Η προοπτική πωλήσεων στα ίδια τερματικά ενδιαφέρει άμεσα και την Κύπρο, η οποία αντιλαμβάνεται πλέον ότι ο στόχος για δημιουργία τερματικού υγροποίησης στο Βασιλικό να απομακρύνεται.
Άλλωστε και ο διευθυντής του γραφείου της Noble Energy στην Κύπρο, Τζον Τόμιτς, ανέφερε την Τρίτη στο συνέδριο του Economist πως η αμερικανική εταιρεία προσανατολίζεται σε πωλήσεις αερίου μέσω περιφερειακών αγωγών, αφού δεν υπάρχουν προς το παρόν οι αναγκαίες ποσότητες για κυπριακό τερματικό.
Ο ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΤΟΥΡΚΙΑ
Το Ισραήλ παρακολουθεί επίσης τις παραβιάσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ για έρευνες υδρογονανθράκων. Εκτιμά ότι οι κινήσεις αυτές αποτελούν μήνυμα της Άγκυρας προς όλους τους ενεργειακούς παίκτες της περιοχής ότι είναι παρούσα και διεκδικεί μερτικό.
Ειδικά για την Κυπριακή Δημοκρατία, η Τουρκία με τις ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ επιδιώκει, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, να φέρει το φυσικό αέριο στις συνομιλίες από τώρα, πριν να λυθεί το κυπριακό.
Επιπλέον, η Άγκυρα, σύμφωνα τις ίδιες διπλωματικές πηγές, θέλει να τονίσει ότι η Κύπρος θα συναντά συνέχεια μπροστά της καταστάσεις όπως αυτή του Barbaros αν προσπαθήσει να πωλήσει φυσικό αέριο χωρίς να έχει δεχθεί κοινούς χειρισμούς στο θέμα με τους Τ/Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.