5/11/14

Αμερικανός Πρέσβης: Οι πόροι θα πρέπει να κατανεμηθούν δίκαια

«Οι δύο πλευρές να εργαστούν με Άιντα για επανάληψη των συνομιλιών» 
Λευκωσία: Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο Τζον Μ. Κένιγκ δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη να αναπροσανατολίσει την εξωτερική πολιτική της Κύπρου προς τη Δύση έχει ενισχύσει τις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο ίδιος κάλεσε τις δύο πλευρές να εργαστούν με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γ.Γ. του ΟΗΕ για την επανάληψη  των συνομιλιών το συντομότερο δυνατό.   Εξέφρασε την ανησυχία των ΗΠΑ για τις εντάσεις που προκλήθηκαν από τις πρόσφατες δραστηριότητες στην ΑΟΖ της Κύπρου και επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ στο δικαίωμα της Κύπρου για ανάπτυξη των πόρων στην ΑΟΖ, πόροι που θα πρέπει να κατανεμηθούν δίκαια στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης.  
Σε ομιλία του στο συνέδριο του Economist με θέμα τις σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ και το περιφερειακό πλαίσιο, στη Λευκωσία, ο Τζον Μ. Κένιγκ τόνισε, επίσης, ότι οι δύο κοινότητες θα πρέπει να είναι έτοιμες να συνεργαστούν μεταξύ τους επί όλων των σημαντικών θεμάτων για το μέλλον που θα οικοδομήσουν από κοινού μετά από τη διευθέτηση του προβλήματος.  
Σημείωσε, παράλληλα, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πολλούς συμμάχους και εταίρους στην περιοχή και πως είναι σημαντικό να συνεργάζονται προς την κατεύθυνση των κοινών στόχων της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας.

 Έντονο ενδιαφέρον Αμερικανών επενδυτών   
Ο Αμερικανός Πρέσβης είπε ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών αμερικανικές επιχειρήσεις και επενδυτές επένδυσαν πάνω από μισό δισεκατομμύριο δολάρια σε κυπριακές τράπεζες, επιχειρήσεις και σε υπεράκτιες επιχειρήσεις που ασχολούνται με τα θέματα ενέργειας.   Κάθε μήνα, όπως είπε, και μια νέα αμερικανική εταιρεία επικοινωνεί με την αμερικανική πρεσβεία στην Κύπρο ζητώντας να μάθει περισσότερα για τις ευκαιρίες που υπάρχουν στο νησί.   Ανακοίνωσε επίσης ότι τις μέσα στις επόμενες εβδομάδες, η αμερικανική πρεσβεία θα ηγηθεί αντιπροσωπείας από κυπριακές επιχειρήσεις, η οποία θα συμμετάσχει σε μια Διεθνή Έκθεση με τίτλο PowerGEN που θα πραγματοποιηθεί στη Φλόριντα των ΗΠΑ. Η συγκεκριμένη έκθεση, όπως είπε,  θα παρουσιάσει  τεχνολογικές καινοτομίες στους τομείς της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.  
Είπε, επίσης, ότι Κύπριοι αξιωματούχοι βρίσκονται σε επαφή με Αμερικανούς εμπειρογνώμονες στη βιομηχανία των τυχερών παιχνιδιών των ΗΠΑ  για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, καθώς η Κύπρος αναπτύσσει, όπως είπε, το  πρώτο ολοκληρωμένο τύπου θέρετρο - καζίνο της Ευρώπης.   Σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κύπρος μπορούν να καταστούν καθαροί εξαγωγείς ενέργειας μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Επεσήμανε ότι η μετάβαση μιας χώρας από εισαγωγέας ενέργειας σε εξαγωγέα ενέργειας, με υπευθυνότητα και διαφάνεια, απαιτεί τεράστια προετοιμασία, δέσμευση από πλευράς των ενδιαφερομένων μερών και στρατηγικό σχεδιασμό.  
«Βρισκόμαστε στο πλευρά της Κύπρου για να μοιραστούμε μαζί της την εμπειρία μας και τις βέλτιστες πρακτικές στον τομέα αυτό», είπε.  
Ο Αμερικανός Πρέσβης είπε ακόμη ότι «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης τόνισαν ότι οι προσπάθειές τους να εντείνουν τη συνεργασία με περιφερειακούς εταίρους, όπως η Αίγυπτος, η Ελλάδα και το Ισραήλ δεν στρέφονται εναντίον κανενός άλλου. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πολλούς συμμάχους και εταίρους στην περιοχή, και είναι σημαντικό  για εμάς ότι συνεργάζονται προς την κατεύθυνση των κοινών μας στόχων της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας» πρόσθεσε.
 
Ανησυχία ΗΠΑ για τις εντάσεις   
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Αμερικανός Πρέσβης επανέλαβε ότι ο καλύτερος τρόπος για την Κύπρο να ενισχύσει το ρόλο της ως ηγετική δύναμη  στην περιοχή είναι να επιλύσει την μακροχρόνια διαίρεση του νησιού. Η διατήρηση του status quo, είπε, προκαλεί τεράστιο κόστος σε σχέση με τις ευκαιρίες αυτή τη δύσκολη εποχή και εξήγησε ότι παρεμποδίζει την περιφερειακή συνεργασία, αποθαρρύνει τους επενδυτές, περιορίζει την ανάπτυξη και προκαλεί ανασφάλεια.   Εξέφρασε την ανησυχία των ΗΠΑ για τις εντάσεις που προκλήθηκαν από τις πρόσφατες δραστηριότητες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και τις επιπτώσεις τους στις συνομιλίες για τη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος.  
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, είπε, έχουν ξεκαθαρίσει ότι υποστηρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου για ανάπτυξη των πόρων στην ΑΟΖ της και πιστεύουν ότι οι πόροι θα πρέπει να κατανεμηθούν δίκαια στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Εξέφρασε, επίσης, την υποστήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες του ΟΗΕ για τη δημιουργία του απαραίτητου περιβάλλοντος για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων.   «Υποστηρίζουμε σθεναρά τις προσπάθειες του διαπραγματευτή του ΟΗΕ Εσπεν Άιντα και παροτρύνουμε όλες τις πλευρές να αδράξουν την ευκαιρία του πρόσφατου διορισμού του για να εντείνουν τις προσπάθειες τους για μια συνολική λύση», είπε.   «Δεν έχω καμία ψευδαίσθηση ότι αυτό θα είναι εύκολο. Αλλά ακόμη και σε δύσκολες εποχές όπως αυτές που διανύουμε, είναι ακόμη δυνατό και αναγκαίο να επικεντρωθούμε στη μεγάλη εικόνα και να βρούμε έναν εποικοδομητικό τρόπο για να συζητήσουμε και να επιλύσουμε τις διαφορές», πρόσθεσε.  

Αμετάβλητος ο ρυθμός της διπλωματικής εμπλοκής των ΗΠΑ  
 Εξέφρασε τη διαβεβαίωση ότι ο ρυθμός της διπλωματικής εμπλοκής των ΗΠΑ παραμένει αμετάβλητος για να βοηθηθούν οι ηγέτες στην επίτευξη μιας λύσης στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, έτσι όπως την οραματίστηκαν στην ιστορική κοινή τους δήλωση του Φεβρουαρίου, ανέφερε.  
Ανέφερε ακόμη ότι οι δύο κοινότητες θα πρέπει να είναι έτοιμες να συνεργαστούν μεταξύ τους επί όλων των σημαντικών θεμάτων για το μέλλον που θα οικοδομήσουν από κοινού μετά από μια διευθέτηση.  
«Με αυτό κατά νου, καλούμε τις δύο πλευρές να ακούσουν η μια την άλλη περισσότερο και να εργαστούν με τον Έσπεν Άιντα προκειμένου να επαναληφθούν οι συνομιλίες για τη λύση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό», είπε.  
Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, «καλούμε τις ηγεσίες των δύο πλευρών να αφουγκραστούν τους απλούς πολίτες αυτού του νησιού, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους και να εξετάσουν πώς μπορούν να πραγματοποιήσουν τις φιλοδοξίες τους μέσω της εντατικοποίησης των προσπαθειών για την επίλυση του Κυπριακού».
 «Αυτή είναι η στιγμή κατά την οποία μια ενωμένη Κύπρος θα είναι ένας πολύ ισχυρότερος εταίρος στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων απειλών, ένας πολύ πιο ελκυστικός χώρος για επενδύσεις κι ένα πολύ πιο σταθερό κέντρο στην Ανατολική Μεσόγειο», κατέληξε.
Πηγή: philenews/ ΚΥΠΕ 

1 σχόλιο:

  1. Φαίνεται ότι η Τουρκία θα πιέσει με πλάτες άλλων για απόφαση καζάμ καζάμ (μοιρασιά) δυστυχώς και εν Ελλάδι δεν βλέπουμε τα πολιτικά κόμματα να είναι στο ύψος των συγκυριών.Προσεύχομαι να μην υπάρχουν Ιφιγένειες για ψυχολογικούς λόγους και ιστορικές ήττες που θα αποτελειώσουν γεωπολιτικά την Ελλάδα.
    Ο Θεός να βάλει το χέρι του και να βοηθήσει το μέχρι πρότεινος πιστό λαό Του και κυρίως κυβερνήτες και επαγγελματίες διαμορφωτές στρατηγικής,διπλωματίας να πάρουν σωστές αποφάσεις.Δεν είμαστε μόνοι πάντως όπως τη δεκαετία του 1990 μας έλεγαν για να δεχόμαστε ήττες εύπεπτα...Επίσης οι ΗΠΑ δεν είναι η μόνη υπερδύναμη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.