12/11/14

Το ευρωπαϊκό ρομπότ Philae προσεδαφίστηκε στον κομήτη 67P! (βίντεο - φωτ.)

Με τη μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου έγινε η προσεδάφιση του Philae στον κομήτη [Βίντεο]


To Philae αποκολλήθηκε από το διαστημικό σκάφος Rosetta νωρίτερα και, μετά από κάθοδο επτά ωρών, η ESA επιβεβαίωσε ότι προσεδαφίστηκε στην επιφάνεια του κομήτη λίγα λεπτά μετά τις 18:00 (ώρα Ελλάδας) - Η αποστολή του μικρού ρομπότ είναι να συλλέξει δείγματα με την ελπίδα ότι αυτά θα δώσουν στους επιστήμονες πληροφορίες για την προέλευση του ηλιακού συστήματος και την εμφάνιση της ζωής στη Γη. 
Το hashtag στο twitter: #CometLanding
Το βίντεο της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) με τους πανηγυρισμούς για την προσεδάφιση:

Αναλυτικά:




Έπειτα από μια δεκαετή Οδύσσεια στο Διάστημα, το ευρωπαϊκό σκάφος Rosetta έγινε η πρώτη αποστολή που κατάφέρνει να αγγίξει έναν κομήτη, ένα αρχέγονο παγάκι από τη γέννηση του Ηλιακού Συστήματος. Το Rosetta, το οποίο εκτοξεύτηκε το 2004 και κινείται σε τροχιά γύρω από τον κομήτη 67P απο τον Αύγουστο, απελευθέρωσε το ρομπότ Philae το πρωί της Τετάρτης. Το σήμα που επιβεβαίωσε την επιτυχημένη προσεδάφισή της συσκευής έφτασε επτά ώρες αργότερα, λίγο μετά τις 6 το απόγευμα ώρα Ελλάδας.

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

Οι πρώτες εικόνες από την επιφάνεια αναμένονται σε περίπου δύο ώρες. Λόγω της απόστασης των 510 εκατομμυρίων χιλιομέτρων που χωρίζουν τον κομήτη 67P από τη Γη, οι επικοινωνίες καθυστερούν μισή ώρα.

Scientists and mission control workers check their monitors at the European Space Agency's (ESA) main control room in Darmstadt, August 6, 2014.   REUTERS-Kai Pfaffenbach

Φιλαί και Ροζέτα


Το Philae, το οποίο έχει μέγεθος πλυντηρίου και βάρος 110 κιλά, παίρνει το όνομα του νησιού Φιλαί στο Νείλο. Εκεί βρέθηκε ένας οβελίσκος που, μαζί με τη διάσημη Στήλη της Ροζέτας, επέτρεψε την αποκρυπρογράφηση των αιγυπτιακών ιερογλυφικών.

Το ρομπότ θα μπορούσε τώρα να βοηθήσει στην αποκρυπτογράφηση των κομητών.

Το μητρικό σκάφος Rosetta λειτουργεί ως αναμεταδότης για την ραδιοεπαφή του ρομπότ με τη Γη.

Μετά την αποδέσμευσή της, η συσκευή δεν είχε τρόπο να αλλάξει πορεία -ουσιαστικά εκτέλεσε μια αργή ελεύθερη πτώση υπό την επήρρεια του ασθενούς βαρυτικού πεδίου του κομήτη.

Όμως το έδαφος στην περιοχή προσεδάφισης είναι ανώμαλο, και το ρομπότ κινδύνευσε να χτυπήσει σε αιχμηρά βράχια, να κατρακυλήσει σε πλαγιά ή να χαθεί σε χαράδρα.

Προφανώς όμως κατάφερε να ακουμπήσει την επιφάνεια χωρίς να αναπηδήσει, και αγκιστρώθηκε στο έδαφος με βίδες και δύο καμάκια.

Βλάβη παρουσίασε όμως ο προωστήρας που υπάρχει στην κορυφή της συσκευής και θα ενεργοποιούνταν κατά την πρώτη επαφή για να τη σπρώχνει από πίσω μέχρι να μπορέσει να στερεωθεί.

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι, παρά το ρίσκο, έχουμε ακόμα μια πιθανότητα επιτυχίας της τάξης του 75%, όπως το υπολογίζαμε και πριν» είχε πει νωρίτερα στους δημοσιογράφους από το Ντάρμσταντ ο Φρεντ Γιάνσεν, μάνατζερ της αποστολής.

Κατά τη διάρκεια της καθόδου το Philae επρόκειτο να μεταδώσει εικόνες του σημείου προσεδάφισης καθώς πλησιάσει το έδαφος καθώς και μια πανοραμική εικόνα από επτά κάμερες τοποθετημένες γύρω από την κορυφή του.
A European Space Agency (ESA) handout photo taken November 12, 2014 by Rosetta's OSIRIS narrow-angle camera shows the Philae lander after separation.  REUTERS-ESA-Rosetta-MPS for OSIRIS Team MPS-UPD-LAM-IAA-SSO-INTA-UPM-DASP-IDA-Handout via Reuters ATTENTION  EDITORS - NO ARCHIVES. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. NO SALES

Κατασκευασμένο από μια ευρωπαϊκή κοινοπραξία, με επικεφαλής τη γερμανική διαστημική υπηρεσία DLR, το Philae φέρει εννέα όργανα, καθώς και ένα τρυπάνι που μπορεί  να φτάσει σε βάθος 20 εκατοστών για τη συλλογή δειγμάτων.

Τα όργανα θα μετρήσουν την πυκνότητα και τις θερμικές ιδιότητες της επιφάνειας, θα αναζητήσουν περίπλοκα οργανικά μόρια, και θα εξετάσουν την αλληλεπίδραση του κομήτη με τον λεγόμενο ηλιακό άνεμο -ένα συνεχές ρεύμα σωματιδίων που πηγάζουν από τον Ήλιο.

  Πληροφορίες: bbc.com, in.gr, reuters.com
- See more at: http://left.gr/news/eyropaiko-skafos-rosetta-prosedafistike-ston-komiti-67p#sthash.Kf0Se5N9.dpuf

Με τη μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου

 

έγινε η προσεδάφιση του Philae στον κομήτη 

 

[Βίντεο]

Ο κορυφαίος Έλληνας συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου έγραψε μουσική για την αποστολή Rosetta
Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση ότι η διαστημοσυσκευή Philae προσεδαφίστηκε ομαλά στον κομήτη 67P ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA έδωσε στη δημοσιότητα τρία βίντεο της αποστολής Rosetta με μουσική του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου.
Η ESA ζήτησε από τον Vangelis να γράψει τρία ξεχωριστά μουσικά θέματα για τρεις από τις φάσεις της αποστολής. Το αποτέλεσμα είναι όπως αναμενόταν ιδιαίτερα εντυπωσιακό.
Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο με τη μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου για την προσεδάφιση του Philae στον κομήτη:


Δημοσιεύτηκε στις 12 Νοε 2014
The second of a trio of music videos released by ESA to celebrate the first ever attempted soft landing on a comet by ESA's Rosetta mission.

Vangelis, the world-renowned musician, has composed this piece of music specially for ESA and inspired by the Rosetta mission. Vangelis's music is often linked to themes of science, history and exploration, and he is best known for his Academy Award–winning score for the film Chariots of Fire, composing scores for the films Antarctica, Blade Runner, 1492: Conquest of Paradise and Alexander, and the use of his music in the documentary series Cosmos, by Carl Sagan.

Vangelis said: "Mythology, science and space exploration are subjects that have fascinated me since my early childhood. And they were always connected somehow with the music I write."

Video copyright: ESA/Vangelis
Original music: Vangelis

Follow the Rosetta mission at: http://www.esa.int/rosetta

Also watch:
Part one: "Arrival" by Vangelis
http://youtu.be/FJrUnzLsmZk

1 σχόλιο:

  1. Τα «Αρχαία Αιγυπτιακά Ιερογλυφικά» του Βαγγέλη Παπαθανασίου...

    «Philae Rosetta»

    Φίλε Ροζάκη (*) από την Alexandria (Rosetta ή Rashid)

    Φίλε (Philae) τώρα που σε βρήκα, λίγο στάσου, πριν να φύγεις θέλω κάτι να σου πω...

    (*) Ο Μιχάλης (Μάϊκ) Ροζάκης, (1946-2009), τραγουδιστής και μπασίστας των Charms (1963), ήταν από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όταν γνωρίστηκε με τον Vangelis (Forminx).

    Διωγμός - The Charms, vocals Mike Rozakis 45 rpm Pan Vox, 1966

    < https://www.youtube.com/watch?v=8AL_5unEpF8 >

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.